Tarieven

Hoe is mijn tarief opgebouwd?

Jouw eenheidstarief per kilowattuur stroom of kubieke meter gas bestaat uit drie onderdelen: het leveringstarief, de overheidsheffingen en de btw.

Leveringstarief
Het leveringstarief is de prijs die Greenchoice als leverancier per eenheid energie aan je vraagt. Deze prijs bepalen wij dus zelf.

Overheidsheffingen
Er zijn twee overheidsheffingen: energiebelasting en Opslag duurzame energie (ODE). Met deze overheidsheffingen worden investeringen gedaan in de Nederlandse energiehuishouding en in duurzame projecten. Op de overheidsheffingen heeft Greenchoice geen invloed. Deze kosten betaal je via je energienota en wij dragen deze af aan de Belastingdienst.All-in-tarief
Over de bovenstaande posten wordt 21% btw geheven, waardoor het all-in-tarief als volgt is:

All-in-tarief per kilowattuur/kubieke meter = (leveringstarief + energiebelasting + opslag duurzame energie) + 21% btw

De overheid stelt de overheidsheffingen elk jaar opnieuw vast. Het maakt hierbij niet uit of je een vast of variabel contract hebt. Het kan dus voorkomen dat je all-in-tarieven (de tarieven inclusief alle overheidsheffingen) tijdens de looptijd van je contract veranderen.

Wat is energiebelasting?

De overheid heft energiebelasting over je verbruik. Met deze energiebelasting worden investeringen gedaan in de Nederlandse energievoorziening en in duurzame projecten. De overheid stelt de energiebelasting elk jaar opnieuw vast, ongeacht of je een vast of variabel contract met een leverancier hebt afgesloten. Greenchoice heeft geen invloed op de hoogte van de energiebelasting. Wij berekenen de tarieven van de overheid aan je door, net als alle andere energieleveranciers. Meer informatie over energiebelasting vind je hier.

Wat is Opslag duurzame energie?

De heffing voor Opslag duurzame energie (ODE) is een overheidsheffing die is verwerkt in je tarieven per kilowattuur stroom en kubieke meter gas. Iedere energieleverancier berekent de ODE in de energietarieven door. De overheid stelt elk kalenderjaar de ODE opnieuw vast.

Het doel van ODE is om subsidies voor het duurzaam opwekken van energie te financieren. Dit soort subsidies wordt betaald vanuit de opbrengsten van de ODE-heffing. Het heffen van ODE draagt dus bij aan de verduurzaming van de energiehuishouding in Nederland. Meer informatie over ODE vind je hier.

Ik heb een contract met een variabel tarief. Waarom wijzigt mijn tarief elk half jaar?

Jouw tarief wijzigt elk half jaar omdat je hebt gekozen voor een variabel contract. Met de keus voor een variabel contract ga je mee met de marktontwikkelingen. Het variabele tarief wijzigt elk half jaar op 1 januari en 1 juli. 

Wil je overstappen naar een vast contract? Neem dan contact met ons op.

Waar kan ik mijn oude en nieuwe variabele tarieven terugvinden?

Het oude tarief vind je in Mijn Greenchoice. Hier staat tot 1 januari het oude tarief, daarna wordt dit vervangen door het nieuwe tarief.

Hoe kan ik mijn oude en nieuwe variabele tarieven vergelijken?

In de e-mail of brief die je van ons hebt ontvangen over jouw nieuwe tarieven, vind je een PDF. In dit document staan de nieuwe tarieven. In Mijn Greenchoice vind je tot 1 januari de oude tarieven. Je kunt de oude en nieuwe tarieven dus vergelijken door in te loggen op Mijn Greenchoice en de PDF te openen. 

Let er hierbij wel op dat op 1 januari ook de overheidsheffingen wijzigen. Om een goed vergelijk te maken tussen het oude en nieuwe variabele tarief, kijk je alleen naar het leveringstarief. Je vindt het leveringstarief in Mijn Greenchoice bij de specificatie van je tarieven, onder het kopje ‘Levering’.

Ik heb zonnepanelen, wijzigt mijn terugleververgoeding ook?

Jouw terugleververgoeding wijzigt niet door de wijziging van jouw variabele tarief. Wil je meer lezen over de terugleververgoeding, bekijk dan onze pagina over terugleveren en de salderingsregeling.

Wat is vermindering energiebelasting?

Een deel van je energieverbruik is een basisbehoefte. Daarom krijg je van de overheid elk jaar een soort belastingkorting op je energie. Dit is de zogeheten vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting). De korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij automatisch via de energienota. De vermindering energiebelasting geldt alleen voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie. Dat betekent dat er elektriciteit wordt geleverd aan een pand waarin mensen kunnen verblijven, bijvoorbeeld je huis of kantoor’

Meer informatie over vermindering energiebelasting vind je hier.

Opzeggen

Hoe kan ik mijn contract opzeggen?

Je kunt je energiecontract opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 30 kalenderdagen. Neem contact op met de klantenservice of regel je opzegging via Mijn Greenchoice. Je vindt de optie terug bij "Verhuizing doorgeven". Ga je niet verhuizen? Dan kun je opzeggen door over te stappen naar een andere leverancier.

Let op: zeg je je vaste contract op binnen de looptijd? Dan pleeg je contractbreuk en is het mogelijk dat we een opzegvergoeding in rekening brengen. Als dit het geval is, staat dit duidelijk in je contractvoorwaarden vermeld.

Wat moet ik doen als ik overstap naar een andere energieleverancier?

Wanneer je een contract afsluit bij een andere energieleverancier, verzorgt die leverancier de overstap voor je. Je nieuwe energieleverancier geeft de overstap aan ons door en wij beëindigen vervolgens je contract per de opgegeven datum. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Krijg ik een boete als ik opzeg bij Greenchoice?

Als je een vast contract afsluit met Greenchoice, dan kopen wij voor de afgesproken looptijd energie voor je in. Beëindig je het contract binnen deze looptijd, dan pleeg je contractbreuk en lijden wij mogelijk inkoopverlies. Wij mogen je hiervoor wettelijk gezien een opzegvergoeding in rekening brengen. Of jouw contract een opzegvergoeding heeft, staat duidelijk aangegeven in je contractvoorwaarden.

Heb je twijfels over je contract? Neem dan zeker contact op met onze klantenservice op 010 747 02 22. Wij helpen je graag met het maken van een eerlijke vergelijking, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze Algemene Voorwaarden op onze website.

Ik stap over naar een andere energieleverancier. Hoe werkt dat?

Wanneer je een contract afsluit bij een andere energieleverancier, verzorgt die leverancier de overstap voor je. Je nieuwe energieleverancier geeft de overstap aan ons door en wij beëindigen vervolgens jouw contract op de opgegeven datum. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Kan ik mijn overeenkomst ontbinden binnen de bedenktermijn?

De bedenktermijn is 14 kalenderdagen na ontvangst van de schriftelijke contractbevestiging. Je kan jouw contract ontbinden/herroepen door contact op te nemen met de klantenservice of door dit formulier aan ons op te sturen. Houd er rekening mee dat als wij al zijn gestart met leveren, wij het reeds geleverde gas en/of stroom bij je in rekening brengen.

Wat te doen bij overlijden?

Wij helpen je graag met het kosteloos opzeggen van het energiecontract van de overledene.

Hiervoor ontvangen we graag de volgende gegevens:
- Naam contractant
- Klantnummer
- Postcode en huisnummer
- Wensdatum van opzegging (in de toekomst)
- Een kopie van de overlijdensakte
- Actief IBAN-nummer
- Gegevens contactpersoon: jouw naam, telefoonnummer, e-mailadres en factuuradres
- Geef aan of de erfenis is aanvaard, verworpen of beneficiair aanvaard

Je kunt deze gegevens aan ons mailen via vragen@greenchoice.nl of opsturen per post naar:

Greenchoice
T.a.v. afdeling Service
Kruisplein 15
3014 DB Rotterdam

Verlengen

Tot wanneer loopt mijn contract?

Bekijk de contractduur en de einddatum van je contract eenvoudig via Mijn Greenchoice.

Wat gebeurt er als ik mijn contract niet verleng?

In dat geval maak je na afloop van de vaste looptijd automatisch gebruik van het variabele Groen&Vrij-contract. Het is dus niet zo dat je na afloop van de vaste looptijd niet langer stroom en/of gas afneemt. Het leveringscontract dat je met Greenchoice bent overeengekomen loopt gewoon door. Het enige wat verandert is je contractvorm (van vast naar variabel).

Een variabel contract houdt in dat de tarieven iedere zes maanden opnieuw worden vastgesteld. Dat gebeurt per 1 januari en 1 juli. Zo krijg je van ons steeds het beste tarief dat op dat moment beschikbaar is. Bij een variabel contract ontvang je geen verlengingsvoorstellen meer en loopt het contract door voor onbepaalde tijd.

Blijft mijn termijnbedrag gelijk als ik verleng?

Ja, wij passen dit niet automatisch aan. Wel kunnen wij door veranderingen in je energieverbruik, prijswijzigingen op de energiemarkt of bijvoorbeeld aangepaste belastingen, je een termijnbedrag adviseren dat hoger of lager is dan het termijnbedrag dat je nu betaalt. Wil je weten welk termijnbedrag wij je adviseren? Kijk dan in Mijn Greenchoice en pas je termijnbedrag direct zelf online aan.

Hoe verleng ik mijn contract?

Vanaf ongeveer drie maanden voor de einddatum van je vaste contract, sturen we je een verlengingsvoorstel per e-mail. Je kunt het voorstel met enkele simpele muisklikken online accepteren.

Heb je nu een variabel contract? Dan sturen we geen verlengingsvoorstellen. Neem contact op met onze klantenservice voor een aanbieding op maat!

Vaste kosten

Wat zijn vaste leveringskosten?

Vaste leveringskosten kun je zien als de vergoeding die je de leverancier betaalt voor het leveren van energie. De vaste leveringskosten staan los van je verbruik. Iedere leverancier bepaalt zelf de hoogte van de vaste leveringskosten. Het is dus de moeite waard om hierop te vergelijken. Vergeleken met andere leveranciers zijn de vaste leveringskosten bij Greenchoice aan de lage kant.

Wat is vermindering energiebelasting?

De overheid ziet een deel van het stroomverbruik als basisbehoefte. Daarom ontvang je een tegemoetkoming in de kosten van je stroomverbruik. Dit heet vermindering energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie zoals een huis of kantoor en niet voor bijvoorbeeld een garage, schuur of magazijn. Ook moet er sprake zijn van verbruik.

Greenchoice verrekent de vermindering energiebelasting op jouw (jaar)nota’s. In 2020 bedraagt de vermindering energiebelasting €527,17 (inclusief btw) op basis van 366 dagen per jaar. Is de periode waarop de nota betrekking heeft langer of korter dan 366 dagen, dan is de vermindering energiebelasting naar rato hoger of lager.


De vermindering energiebelasting is een vast bedrag op jaarbasis. De overheid stelt dit bedrag jaarlijks opnieuw vast. Je stroomverbruik heeft geen invloed op de hoogte van de tegemoetkoming. Er is geen vermindering van energiebelasting in de kosten van gasverbruik.

Wat zijn netbeheerkosten?

De netbeheerder brengt kosten in rekening voor het gebruik en onderhoud van het netwerk, het transport van de energie en de meterhuur. De netbeheerkosten verrekent Greenchoice op je (jaar)nota’s, zodat je niet een aparte nota hiervoor van de netbeheerder ontvangt. Zo heb je alle kosten voor jouw energieverbruik overzichtelijk bij elkaar. Welke netbeheerder je hebt, is regiogebonden. Je kunt dus niet zelf een netbeheerder kiezen.

Contract check

Waar kan ik terecht voor een contract check?

Heb je een ander aanbod gekregen of heb je misschien meegedaan aan een energieveiling? Dan begrijpen wij dat je graag wilt weten of het contract dat je nu bij ons hebt, nog wel bij je past. En of het aanbod dat jij heeft gekregen echt zo gunstig is als het lijkt. Wij helpen je graag met het maken van een eerlijke vergelijking. Ook kijken wij welke andere mogelijkheden Greenchoice voor je heeft. Kortom, we helpen je graag bij het maken van een goede keuze. Je kunt hier meer informatie lezen. 

Huismerk Energie

Waarom gaan Greenchoice en Huismerk Energie samen?

Door samen te gaan kunnen we de Nederlandse lokale energietransitie versnellen. De schaalvergroting en efficiëntie die we hiermee bereiken, zorgt voor extra slagkracht en bereik. Huismerk Energie en Greenchoice gaan samen verder om aan nóg meer Nederlanders groene stroom te leveren en helpen energie te besparen. Samen maken we Nederland steeds groener.

Ik heb een mail gehad om mijn contract te verlengen. Stap ik automatisch over?

Nee, je verlengt jouw contract nog bij Huismerk Energie als jouw contract een einddatum heeft tot september 2020. Daarna zal jouw contract automatisch verhuizen naar Greenchoice. Hierover ontvang je dan persoonlijk bericht. Mocht jouw contract na september aflopen dan zal éérst je huidige contract verhuizen naar Greenchoice, en vervolgens ontvang je een verlengaanbieding van Greenchoice.

Wat is de betaalwijze van Greenchoice en wat gebeurt er met mijn termijnbedrag?

Er verandert niets aan de manier waarop je momenteel je termijnbedrag betaalt aan Huismerk Energie. Bovendien behoud je ook je huidige termijnbedrag.

Wat gebeurt er met mijn actievoordeel?

Als je gekozen hebt voor een energiepakket met bijvoorbeeld een cashback (vaste klanten voordeel), gratis kilowatturen stroom of een ander voordeel, dan werd dat bij Huismerk Energie, actievoordeel genoemd.

 

Uiteraard blijf jij hier recht op houden! Als je met je huidige energiecontract recht hebt op een actievoordeel, dan wordt dit zoals afgesproken uitbetaald via Greenchoice.

Staat jouw vraag er niet bij?

Als je een andere vraag hebt bekijk dan de veelgestelde vragen op onze klantenservice pagina. We helpen je graag verder. 

Corona

Wat zijn de gevolgen van de corona-uitbraak op je energiecontract bij Greenchoice?

De maatregelen rondom de coronacrisis raken iedereen. Goed om te weten dat ze geen invloed hebben op je energiecontract bij Greenchoice. We zijn er voor je en we staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Door aanpassingen vanwege het coronavirus duurt dit langer dan je van ons gewend bent en kunnen wij onze standaard reactietijd niet garanderen. Bekijk onze klantenservice pagina hoe je ons het beste kunt bereiken.

Waar kunnen we je mee helpen?

Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 6705 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg