Besparen met een cv-ketel?

Alhoewel de Nederlandse winters niet meer zo streng zijn als vroeger, zitten we er tijdens de koudere maanden van het jaar graag warmpjes bij. Een groot deel van Nederland verwarmt hun woning nog steeds met een cv-ketel. Maar hoe werkt een cv-ketel eigenlijk? Wat is een combiketel precies en hoe zit het met een hybride cv-ketel met warmtepomp? Greenchoice geeft antwoord op de vraag “Wat is een cv-ketel?” en legt uit hoeveel gas je bespaart met een nieuwe cv-ketel. De winst is niet alleen voor jou, maar ook voor het milieu. En wie wil dat nou niet? 

Inhoudsopgave

Hoe werkt een cv-ketel? 

Wanneer je de thermostaat omhoog draait, stroomt er warm water naar je radiator. Daar wordt de warmte afgegeven. Het koude water uit de radiator stroomt terug naar de radiator en wordt daar weer opgewarmd. Draai je de warmwaterkraan open? Dan stroomt het koude water naar de cv-ketel, waarna het opgewarmd de kraan uitkomt. Daarom duurt het altijd even voor je warm water hebt. CV-ketels gebruiken gas om het water te verwarmen.  

Hybride cv ketel met warmtepomp 

Ben je op zoek naar een duurzamer alternatief om je woning mee te verwarmen? Een hybride warmtepomp is op dit moment het meest gekozen type warmtepomp in Nederland. Deze werkt samen met je cv-ketel om je woning te verwarmen. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht om daarmee het water te verwarmen. Hierdoor verbruik je minder gas om dezelfde temperatuur in huis te halen. Daar is het milieu heel blij mee. Bedenk je wel dat je meer elektriciteit zal gebruiken, al bespaar je met een warmtepomp nog steeds aanzienlijk op je energiekosten. Het maakt wel de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen ideaal. Zo wek je zelf een deel van de elektriciteit op waarmee je jouw woning verwarmt. 

Hoeveel zuiniger is een nieuwe cv-ketel? 

Een conventionele cv-ketel verliest 20 tot 30 procent van de warmte tijdens het verwarmingsproces. Nieuwe cv-ketels hebben een rendement van 100 tot 107 procent. Alle warmte die de cv-ketel maakt, wordt dus omgezet in energie waarmee het water warm wordt. Hoeveel dat oplevert? Wanneer je kiest voor een hybride cv-ketel met warmtepomp bespaar je bij Greenchoice al gauw 300 tot 600 euro per jaar aan gas. Zo loopt je besparing met een nieuwe cv-ketel snel op. Zeker wanneer je je nieuwe cv-ketel combineert met een warmtepomp en andere duurzame maatregelen, zoals isolatie van je woning

Bekijk hoe je verder kunt besparen

Isolatie

Bespaar met isolatie tot 30% op gas
  • Bespaar op je energierekening

Warmtepomp

Duurzaam alternatief op aardgas
  • Bespaar tot €600 per jaar