Zonnepanelen kunnen zonne-energie omzetten in elektriciteit. Voor deze vorm van opwekking wordt alleen de zon gebruikt en dit maakt het een vorm van duurzame stroomproductie.
Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Onze adviseur maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!
Vraag aanbod op maat aanIn ons land schijnt genoeg zon om zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen. 190.000 Greenchoice klanten doen dat inmiddels al. Een slimme investering voor je huis.
Wil jij binnen 6 weken zonnepanelen op je dak om optimaal te profiteren van de zonnestralen? Dat regelen wij voor jou! In enkele regio’s installeren we zelfs al binnen 3 weken.
We bieden monokristallijne zonnepanelen aan, met een vermogen van 420 Wattpiek. Onze adviseur bekijkt tijdens het adviesgesprek hoeveel zonnepanelen er het beste bij jouw woonsituatie en wensen past.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.
Vraag aanbod op maat aanAl ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor
Zonnepanelen kunnen zonne-energie omzetten in elektriciteit. Voor deze vorm van opwekking wordt alleen de zon gebruikt en dit maakt het een vorm van duurzame stroomproductie.
De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering in je huis. Deze investering verdient zich snel terug en je bespaart direct op je energiekosten. We zetten de voordelen van zonnepanelen via Greenchoice voor je op een rij:
Je kunt bij een plat dak iets minder dan de helft aantal zonnepanelen kwijt dan bij een schuin dak met dezelfde oppervlakte. Een voordeel van een plat dak is wel dat je de panelen altijd in de meest ideale richting kunt plaatsen.
Het gemiddelde gasverbruik van een woning ligt op 1.169 m3 (Milieucentraal). Laten we dit afronden op 1.200 m3. Als je gas bespaart met een hybride warmtepomp kan dat oplopen tot 60% van het gasverbruik. Dat betekent dat je in dit voorbeeld maximaal 720 m3 gas bespaart. Van die 720 m3 gas verbruik je volgens een vuistregel 1,75x meer stroom. Dat betekent dat je dus 720 * 1,75 = 1.260 kWh meer stroom verbruikt met een warmtepomp. Als je bekijkt wat een huidig zonnepaneel gemiddeld opwekt is dat ongeveer 350 kWh, ofwel heb je 4 zonnepanelen nodig om het verbruik van een warmtepomp te compenseren.
Hoe zwaar een zonnepaneel is hangt af van welk soort paneel je kiest. Gemiddeld wegen de meeste panelen tussen de 20 à 25 kg per paneel (incl. bevestigingsmaterialen).
Een zonnepaneel gaat gemiddeld 25 jaar mee! Greenchoice biedt een vermogensgarantie van 80% als je panelen van Greenchoice 25 jaar oud zijn.
Zonnecellen in een zonnepaneel zijn meestal gemaakt van silicium, een speciaal soort materiaal. Als zonlicht op de zonnecellen schijnt, komen er elektronen vrij in het silicium. Hierdoor ontstaat er spanning in de zonnecel. Wanneer meerdere zonnecellen aan elkaar zijn gekoppeld, gaat er stroom lopen en ontstaat er gelijkstroom.
De meeste zonnepanelen hebben momenteel een formaat van 175 centimeter lang en 110 centimeter breed.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw woning, hangt natuurlijk af van je verbruik. Bijvoorbeeld bij een verbruik van 3.000 kWh per jaar, heb je 10 zonnepanelen nodig.
Er zijn andere factoren die ook een grote rol spelen, zoals een elektrische auto of een (hybride) warmtepomp. In dit geval tel je het meerverbruik bij je jaarverbruik op.
Om je te helpen bij een inschatting kun je een aanbod op maat aanvragen. Onze adviseurs helpen jou dan verder!
We kunnen op bijna alle daken zonnepanelen plaatsen. Het belangrijkste is dat je eigenaar bent van het dak en dat het dak in goede staat is.
In de volgende situaties is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen:
Dit is afhankelijk van welke omvormer je kiest. Een omvormer is het apparaat waarmee de opgewekte energie omgezet wordt in stroom. [Omvormers gaan bijvoorbeeld gemiddeld zo'n 12 jaar mee](https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-onderhouden-vervangen-of-wegdoen/#:~:text=De gemiddelde levensduur van een,vergelijken met de verwachte opbrengst.), en zullen dus tussentijds vervangen moeten worden. De kosten voor het vervangen verschilt, maar die liggen vaak tussen de €300,- en €600,-.
Laat je je zonnepanelen leggen op een woning die je hebt gekocht? Dan vallen je zonnepanelen meestal onder je opstalverzekering. Veel verzekeraars schrijven voor dat de zonnepanelen “aard- en nagelvast” aan het dak gemonteerd moeten zijn, voordat ze onder de opstalverzekering vallen. Neem contact op met je verzekeraar om zeker te weten dat jouw situatie gedekt is.