Zonnepanelen zijn een goede investering om je woning te verduurzamen, maar ze maken het begrijpen van je verbruiksnota's niet gemakkelijker. We helpen je graag met een paar voorbeelden, zodat je makkelijk zelf kan narekenen hoeveel voordeel je hebt (en houdt) van je zonnepanelen!

Jan (71) en Jet (66)

 • Woonsituatie: Hoekwoning met zonnepanelen
 • Verbruik: iets meer dan hun zonnepanelen opwekken
 • Tarief: Enkeltarief met een vast contract

 

Jan en Jet wonen in een kleine hoekwoning, waardoor ze niet heel veel zonnepanelen op hun dak kwijt kunnen. Omdat ze allebei gepensioneerd zijn, zijn ze ook veel thuis. Hun verbruik ligt dan ook net iets hoger dan de energie die ze opwekken met hun zonnepanelen.

Om na te rekenen wat hun zonnepanelen voor hun energierekening betekenen, pakken ze de jaarnota er eens bij. Daarop zien ze een paar dingen:

 • Levering enkeltarief: 810 kWh (dit is hun totale verbruik in 1 jaar)
 • Tarief: € 0,07529 (dit is het bedrag wat ze per kWh stroom betalen)
 • Teruglevering: 2.361 kWh (dit is de stroom die hun zonnepanelen hebben opgewekt

 

In totaal hebben zij dus in een jaar 2.810 kWh verbruikt. Bij een tarief van € 0,07529 kost dat verbruik € 211,56 exclusief btw.

Daar wordt de teruglevering nog van afgetrokken, hiervoor geldt hetzelfde tarief. Het totale verbruik wordt dan 2.810 - 2.361 = 449 kWh.

Het bedrag dat zij dus voor hun stroom betalen is 449 kWh x € 0,07529 = € 33,81 exclusief btw.

De teruglevering heeft ook invloed op de energiebelasting. Die betaal je namelijk alleen over het verbruik dat overblijft na teruglevering, in dat geval 449 kWh. De vaste leveringskosten en de netbeheerkosten zijn altijd hetzelfde. Hiervoor maakt het dus niet uit of je teruglevert of niet.

Mo (45)

 • Woonsituatie: Rijtjeshuis met zonnepanelen
 • Verbruik: iets minder dan zijn zonnepanelen opwekken
 • Tarief: Enkeltarief met een vast contract

 

Mo woont in een rijtjeshuis, maar is niet heel vaak thuis. Ook al heeft hij dus niet zo veel zonnepanelen, ze wekken meer dan genoeg op om zijn verbruik te dekken. Zijn verbruik is net iets lager dan de energie die hij opwekt met zijn zonnepanelen.

Om na te rekenen wat zijn zonnepanelen voor zijn energierekening betekenen, pakt hij de jaarnota er eens bij. Daarop ziet hij een paar dingen:

 • Levering enkeltarief: 1.253 kWh (dit is zijn totale verbruik in 1 jaar)
 • Tarief: € 0,11 (dit is het bedrag wat ze per kWh stroom betalen)
 • Teruglevering: 1.609 kWh (dit is de stroom die zijn zonnepanelen hebben opgewekt

 

In totaal heeft hij dus in een jaar 1.253 kWh verbruikt. Bij een tarief van € 0,11 kost dat verbruik € 137,83 exclusief btw.

Daar wordt de teruglevering nog van afgetrokken, hiervoor geldt hetzelfde tarief. Het totale verbruik wordt dan 1.253 - 1.609 = -356 kWh.

Het bedrag dat hij hiervoor terugkrijgt is 356 kWh x € 0,11 = € 39,16 exclusief btw.

Mo heeft waarschijnlijk een ander tarief afgesproken dan de €0,11 per kWh voor de stroom die wij hem leveren. Dit kan verwarrend zijn, maar het komt doordat Greenchoice voor zijn teruglevering een ander tarief hanteert. Deze staat overigens ook op zijn contract.

Omdat Mo meer teruglevert dan hij verbruikt, ontvangt hij een terugleververgoeding voor de teruglevering die hij overhoudt. We houden zijn nota het liefst zo simpel mogelijk. We strepen zijn verbruik één op één van zijn teruglevering af, en dan ontvangt hij zijn afgesproken terugleververgoeding voor de teruglevering die hij overhoudt. Daarom staat dit ook zo vermeld bij 'Levering' op zijn jaarnota. 

De teruglevering heeft ook invloed op de energiebelasting. Die betaal je namelijk alleen over het verbruik dat overblijft na teruglevering, in Mo's geval dus niets. De vaste leveringskosten en de netbeheerkosten zijn altijd hetzelfde. Hiervoor maakt het dus niet uit of je teruglevert of niet.