Rekenvoorbeelden voor het salderen

Zonnepanelen zijn een goede investering om je woning te verduurzamen, maar ze maken het begrijpen van je verbruiksnota's niet gemakkelijker. We helpen je graag met een paar voorbeelden, zodat je makkelijk zelf kan narekenen hoeveel voordeel je hebt (en houdt) van je zonnepanelen!

Jan (71) en Jet (66)

 • Woonsituatie: Hoekwoning met zonnepanelen
 • Afname: iets meer dan hun zonnepanelen terugleveren
 • Type levertarief: Enkel levertarief met een vast contract

 

Jan en Jet wonen in een kleine hoekwoning, waardoor ze niet heel veel zonnepanelen op hun dak kwijt kunnen. Omdat ze allebei gepensioneerd zijn, zijn ze ook veel thuis. Hun afname ligt dan ook net iets hoger dan de energie die ze terugleveren met hun zonnepanelen.

Om na te rekenen wat hun zonnepanelen voor hun energierekening betekenen, pakken ze de jaarnota er eens bij. Daarop zien ze een paar dingen:

Voorbeeld van een jaarnota voor stroom bij een klant met zonnepanelen die minder stroom teruglevert dan verbruikt.
 • Levering enkeltarief: 2.810 kWh (dit is hun totale afname in 1 jaar)
 • Levertarief: € 0,07529 (dit is het bedrag wat ze per kWh stroom betalen)
 • Teruglevering: 2.361 kWh (dit is de stroom die hun zonnepanelen na verbruik aan het net heeft teruggeleverd)

 

In totaal hebben zij dus in een jaar 2.810 kWh afgenomen. Bij een levertarief van € 0,07529 kost die afname € 211,56 exclusief btw.

Daar wordt de teruglevering nog mee verrekend, hiervoor geldt hetzelfde tarief. De netto afname wordt dan 2.810 - 2.361 = 449 kWh.

Het bedrag dat zij dus voor hun stroom betalen is 449 kWh x € 0,07529 = € 33,81 exclusief btw.

De teruglevering heeft ook invloed op de energiebelasting. Die betaal je namelijk alleen over het verbruik dat overblijft na teruglevering, in dit geval 449 kWh. De vaste leveringskosten en de netbeheerkosten zijn altijd hetzelfde. Hiervoor maakt het dus niet uit of je teruglevert of niet.

Mo (45)

 • Woonsituatie: Rijtjeshuis met zonnepanelen
 • Afname: iets minder dan zijn zonnepanelen terugleveren
 • Type levertarief: Enkel levertarief met een vast contract

 

Mo woont in een rijtjeshuis, maar is niet heel vaak thuis. Ook al heeft hij dus niet zo veel zonnepanelen, ze leveren meer dan genoeg terug om zijn afname te dekken. Zijn afname is net iets lager dan de energie die hij teruglevert met zijn zonnepanelen.

Om na te rekenen wat zijn zonnepanelen voor zijn energierekening betekenen, pakt hij de jaarnota er eens bij. Daarop ziet hij een paar dingen:

Voorbeeld van een jaarnota voor stroom bij een klant met zonnepanelen die meer stroom teruglevert dan verbruikt.
 • Levering enkeltarief: 1.253 kWh (dit is zijn totale afname in 1 jaar)
 • Levertarief: € 0,11 (dit is het bedrag wat hij per kWh stroom betaalt)
 • Teruglevering: 1.609 kWh (dit is de stroom die zijn zonnepanelen hebben teruggeleverd)

 

In totaal heeft hij dus in een jaar 1.253 kWh afgenomen. Bij een levertarief van € 0,11 kost die afname € 137,83 exclusief btw.

Daar wordt de teruglevering nog mee verrekend, hiervoor geldt hetzelfde tarief. De netto afname wordt dan 1.253 - 1.609 = -356 kWh.

Het bedrag dat hij hiervoor terugkrijgt is 356 kWh x € 0,11 = € 39,16 exclusief btw.

Netto terugleververgoeding

Mo heeft waarschijnlijk een ander bedrag afgesproken dan de €0,11 per kWh voor de stroom die wij hem leveren. Dit heet een netto terugleververgoeding. Deze staat overigens ook op zijn contract.

Omdat Mo meer teruglevert dan hij afneemt, ontvangt hij een terugleververgoeding voor de teruglevering die hij overhoudt. We houden zijn nota het liefst zo simpel mogelijk. We verrekenen zijn afname één op één met zijn teruglevering, en dan ontvangt hij zijn afgesproken terugleververgoeding voor de teruglevering die hij overhoudt. Daarom staat dit ook zo vermeld bij 'Levering' op zijn jaarnota. 

De teruglevering heeft ook invloed op de energiebelasting. Die betaal je namelijk alleen over de afname die overblijft na teruglevering, in Mo's geval dus niets. De vaste leveringskosten en de netbeheerkosten zijn altijd hetzelfde. Hiervoor maakt het dus niet uit of je teruglevert of niet.