Met een dynamisch energiecontract neem je energie af met flexibele tarieven. In plaats van een vaste prijs voor gas en stroom betaal je als klant de prijs van de dagmarkt. Dat betekent dat er prijsafspraken worden gemaakt voor het leveren van energie op dat moment. Als afnemer van energie betaal je de gasprijs voor diezelfde dag en de stroomprijs voor dat uur. Omdat deze prijzen steeds veranderen, noemen we dit een dynamisch contract.
Het verschil tussen variabele en dynamische energiecontracten zit vooral in de flexibiliteit van tarieven. Bij variabele contracten staat de prijs vast voor een bepaalde periode. De dynamische variant kijkt naar de dagprijs van gas en stroom en past op basis van deze prijzen de tarieven aan.
Daarnaast verschillen variabele en dynamische contracten ook in het voorschot dat je betaalt voor energie. Bij een variabel contract betaal je een vastgesteld voorschot dat aan het einde van het contractjaar wordt verrekend op basis van je verbruik. Bij een dynamisch contract betaal je ook een voorschot, waarbij de (terug)betaling aan het einde van elke maand plaatsvindt in plaats van aan het einde van het contractjaar.
De prijs die je per maand betaalt voor je energie kan daarom soms verschillen.
Een dynamisch energiecontract heeft voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.
Net als bij vaste en variabele contracten geldt het prijsplafond ook voor dynamische contracten. Daarmee is een dynamisch energiecontract een stuk minder onzeker, omdat de klant beschermd is tegen hoge prijzen voor gas en stroom.
Voor het prijsplafond geldt wel dat er bij dynamische contracten niet wordt gekeken naar de uur- of dagtarieven, maar naar de gemiddelde maandtarieven.
Valt jouw gemiddelde stroomprijs over een maand dus hoger uit dan € 0,40 per kWh? Dan betaal je het prijsplafondtarief. Je profiteert wel van de lagere prijzen voor gas en stroom bij een dynamisch energiecontract.
Let op; deze regeling is van kracht zolang het prijsplafond bestaat. Zonder de plafondtarieven ben je als dynamisch contracthouder wel onderhevig aan de hoge uitschieters op de energiemarkt. Daarnaast geldt er ook een maximale afname voor het prijsplafond: 2.900 kWh en 1.200 m3 op jaarbasis. Neem jij méér energie af? Dan betaal je de huidige prijs voor gas en stroom.