Duurzaam verwarmen

Wat is een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract neem je energie af met flexibele tarieven. In plaats van een vaste prijs voor gas en stroom betaal je als klant de prijs van de dagmarkt. Dat betekent dat er prijsafspraken worden gemaakt voor het leveren van energie op dat moment. Als afnemer van energie betaal je de gasprijs voor diezelfde dag en de stroomprijs voor dat uur. Omdat deze prijzen steeds veranderen, noemen we dit een dynamisch contract. 

Wat is het verschil tussen een variabel en een dynamisch energiecontract?

Het verschil tussen variabele en dynamische energiecontracten zit vooral in de flexibiliteit van tarieven. Bij variabele contracten staat de prijs vast voor een bepaalde periode. De dynamische variant kijkt naar de dagprijs van gas en stroom en past op basis van deze prijzen de tarieven aan.  

Daarnaast verschillen variabele en dynamische contracten ook in het voorschot dat je betaalt voor energie. Bij een variabel contract betaal je een vastgesteld voorschot dat aan het einde van het contractjaar wordt verrekend op basis van je verbruik. Bij een dynamisch contract betaal je ook een voorschot, waarbij de (terug)betaling aan het einde van elke maand plaatsvindt in plaats van aan het einde van het contractjaar.

De prijs die je per maand betaalt voor je energie kan daarom soms verschillen. 

Dynamisch
Energieprijs per dag en uur
Maandelijkse verrekening van het voorschot
Tarieven veranderen binnen de maand
Variabel
Energieprijs per periode
Jaarlijkse verrekening van het voorschot
Tarieven veranderen niet binnen de maand

De voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract heeft voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

 

Voordelen van een dynamisch contract

  • Voordelige energietarieven: Leveranciers rekenen een extra bedrag om rekening te houden met stijgende energieprijzen in de toekomst. Dat heet risico-opslag. Een leverancier loopt minder risico bij een dynamisch contract omdat de afnemer betaalt voor de dagprijs van energie. Om die reden betaal je bij een dynamisch contract geen risico-opslag. Je betaalt wel een kleine toeslag voor inkoop.
  • Inspelen op de prijs voor stroom: Bij een dynamisch contract betaal je het uurtarief voor stroom. Is de prijs voor stroom laag? Dan is dat een slim moment om apparaten thuis aan te zetten die meer stroom verbruiken. Een vaatwasser of wasmachine draai je op zo’n moment voor een voordeliger tarief dan bij een variabel of vast contract.
  • Slimme oplossingen voor meer inzicht in je energieverbruik: Het is extra belangrijk om bij een dynamisch energiecontract je verbruik goed in de gaten te houden. Daarom bieden leveranciers van deze contractvorm meestal een uitgebreide app of online omgeving aan voor het controleren van je energieverbruik. Je hebt dus meer inzicht en grip op je verbruik. 

 

Nadelen van een dynamisch energiecontract

  • Gevoelig voor prijsverandering op de dagmarkt: Bij een dynamisch energiecontract veranderen de prijzen voor gas per dag en voor stroom per uur. Als deze prijzen stijgen, doen jouw tarieven dat ook meteen. Er geldt normaal gesproken ook geen maximumprijs op energie, waardoor de kosten hoog kunnen uitvallen. Het is wel zo dat het prijsplafond momenteel van kracht is. De maximumprijs op gas en stroom is vastgesteld op €0,40 per kWh en €1,45 per m3.     
  • Uiteenlopende energierekeningen: Vanwege de dynamische prijzen betaal je een dynamisch termijnbedrag per maand. Daarbij is er geen zekerheid over de toekomstige prijzen van energie. Zorg er dus voor dat je genoeg geld hebt om uitschieters op te vangen. 

Hoe werkt het prijsplafond bij een dynamisch energiecontract?

Net als bij vaste en variabele contracten geldt het prijsplafond ook voor dynamische contracten. Daarmee is een dynamisch energiecontract een stuk minder onzeker, omdat de klant beschermd is tegen hoge prijzen voor gas en stroom. 

Voor het prijsplafond geldt wel dat er bij dynamische contracten niet wordt gekeken naar de uur- of dagtarieven, maar naar de gemiddelde maandtarieven. 

Valt jouw gemiddelde stroomprijs over een maand dus hoger uit dan € 0,40 per kWh? Dan betaal je het prijsplafondtarief. Je profiteert wel van de lagere prijzen voor gas en stroom bij een dynamisch energiecontract. 

Let op; deze regeling is van kracht zolang het prijsplafond bestaat. Zonder de plafondtarieven ben je als dynamisch contracthouder wel onderhevig aan de hoge uitschieters op de energiemarkt. Daarnaast geldt er ook een maximale afname voor het prijsplafond: 2.900 kWh en 1.200 m3 op jaarbasis. Neem jij méér energie af? Dan betaal je de huidige prijs voor gas en stroom.