Twee vrouwen achter een laptop aan tafel

Alles over je meterstanden aflezen en doorgeven

Snel en eenvoudig je meterstanden doorgeven? Wij helpen je graag op weg! Niet iedere energiemeter is hetzelfde. Bekijk hieronder hoe je de meterstanden afleest op jouw gas- of stroommeter. 

Zo lees je de meterstanden af

In de meeste huizen zijn de energiemeters netjes weggewerkt in de meterkast. De meters houden nauwkeurig bij hoeveel gas en elektriciteit in jouw huishouden wordt verbruikt. Zo krijg je elk jaar een jaarnota die precies overeenkomt met je energieverbruik. Er bestaan verschillende types energiemeters: van een ouderwetse, analoge stroommeter, tot een slimme, digitale gasmeter. In dit overzicht leggen we je uit hoe het aflezen van de meterstanden werkt bij jouw type stroom- of gasmeter. 

Slimme meter en meterstanden doorgeven

Voor je jaarnota, of als je gaat verhuizen, moet je de meterstanden aan ons doorgeven. Dit doe je heel gemakkelijk via Mijn Greenchoice, of bijvoorbeeld in de Greenchoice app. Heb jij thuis een slimme meter? Dan hoef je ze niet aan ons door te geven. Slimme meters hebben een functie waarmee de standen van jouw energiemeters (als je hier toestemming voor hebt gegeven) automatisch worden doorgegeven aan je energieleverancier. Is je energieverbruik hoger, of juist lager dat je had verwacht? Doorloop deze metercontrole in vijf stappen om erachter te komen wat de oorzaak is.

Hoe herken ik normaal- en daltarief op mijn meter? 

Meestal zie je al welke meterstand bij welk telwerk hoort als je ze online bij ons invult. Wij geven hier namelijk de laatst bekende meterstand per telwerk weer. Bij de analoge meter toont telwerk I meestal het daltarief, en telwerk II het normaaltarief. Bij slimme meters worden de verschillende tarieven vaak aangeduid met codes. Klik hier voor een overzicht van de meest voorkomende weergaven. 

Meterstanden opnemen van de stroommeter

Wat voor stroommeter je ook hebt, de hoeveelheid stroom wordt altijd uitgedrukt in kWh. Analoge stroommeters hebben een draaischijf die beweegt wanneer je elektriciteit verbruikt. Let bij een analoge meter goed op het aantal telwerken dat te zien is. Heb je een slimme meter? Dan hoef je de standen in principe niet aan ons door te geven. 

Analoge enkeltarief stroommeter

Op je meter is slechts een telwerk te zien. Je geeft de gehele meterstand door. Er is doorgaans geen cijfer achter de komma. Staan er wel cijfers achter de komma? Deze hoef je niet aan ons door te geven. 

Illustratie van een analoge enkele meter

Analoge dubbeltarief stroommeter

Een stroommeter met twee telwerken maakt onderscheid tussen het normaal- en daltarief. Telwerk I toont meestal het daltarief, en telwerk II het normaaltarief. Zo weten we hoeveel stroom je in totaal hebt verbruikt. Er is doorgaans geen cijfer achter de komma. 

Per 1 juli 2021 kan het energieverbruik niet (meer) worden afgerekend op basis van het normaal- en daltarief van het dubbeltarief. Dat komt doordat de netbeheerder per deze datum het signaal voor tariefschakeling heeft uitgezet. Daarom geldt voor deze meter per 1 juli 2021 alleen het overeengekomen enkeltarief voor je volledige stroomverbruik. Lees hier meer over in de tariefspecificatie. Het is wel belangrijk dat je beide standen doorgeeft.

Illustratie van een analoge dubbele meter

Digitale (slimme) stroommeter

Druk op de knop op de meter om het display op te lichten. Dan verschijnen de meterstanden één voor één op het display. Twee telwerken gaan over je stroomverbruik. Twee andere telwerken geven aan hoeveel energie je hebt teruggeleverd als je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebt liggen. Zo herken je de meterstanden:  

  • Verbruik daltarief: geleverd laag / 1 / T1 / +t1 / 1.8.1
  • Verbruik normaaltarief: geleverd hoog / 2 / T2 / +t2 / 1.8.2
  • Teruglevering daltarief: teruggeleverd laag / 6 / T3 / -t1 / 2.8.1 / r1
  • Teruglevering normaaltarief: teruggeleverd hoog / 7 / T4 / -t2 / 2.8.2 / r2
Illustratie van een digitale meter voor stroom

Meterstand opnemen van de gasmeter

Bij gasmeters is er geen sprake van verschillende tarieven en is er dus maar één telwerk. Het verbruik wordt uitgedrukt in m3. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.

Analoge gasmeter

Lees de meterstanden af van het telwerk door naar de cijfers in het zwart te kijken. De cijfers in de rode vakjes hoef je niet over te nemen. Let op: het telwerk van de gas- en watermeter zien er hetzelfde uit. Je houdt ze uit elkaar doordat de gasmeter rechthoekig is en de watermeter rond.

Illustratie van een analoge meter voor gas

Digitale (slimme) gasmeter

Bij een digitale gasmeter verschijnt de meterstand op het scherm als je op een knop drukt. De cijfers achter de komma hoef je niet door te geven. 

Illustratie van een slimme meter voor gas