Persoon zit bellend met Greenchoice op een bank

Klantenservice

We helpen je graag

Wat jouw vraag ook is, wij helpen je verder. Lees hier meer informatie voor als je iets wil weten of regelen. Vind je antwoord bij onze veelgestelde vragen of bekijk onze contactopties

Klantenservice onderwerpen

 • Top 10 veelgestelde vragen
Aanmelden en verlengen
 • Overstappen naar Greenchoice
 • Opzegvergoeding
 • Welkomstkorting
 • Verlengen
Mijn verbruik en meterstanden
 • Meterstanden doorgeven
 • (Slimme) meter
 • Netbeheer
 • Enkel en dubbeltarief
 • Verbruik
Termijnbedrag en betalen
 • Termijnbedrag
 • Betalen
 • Jaar- en eindnota
 • Phishing en nepberichten
 • Noodfonds
Mijn contract en tarieven
 • Tarieven en vaste kosten
 • Contract vergelijken of wijzigen
 • Ontwikkelingen energiemarkt
 • Opzeggen
 • Voorwaarden
Mijn Greenchoice, app en wijzigingen
 • Betaalgegevens wijzigen
 • Adres wijzigen/verhuizing doorgeven
 • Greenchoice app
 • Inloggen
Zelf energie opwekken
 • Zonnepanelen
 • WindVangers
 • Winddelen via de Windcentrale
 • Energie produceren/coöperaties
Besparen en verduurzamen
 • Groene mobiliteit - Groene laadpas
 • Groene mobiliteit - Laadpalen
 • Isoleren
 • Warmtepomp
 • Groene mobiliteit - Elektrisch rijden
Betaal ik bij Greenchoice terugleverkosten?

Door het grote aantal zonnepanelen nemen de kosten voor energieleveranciers toe, want er zijn meer momenten waarop er een lage of negatieve prijs geldt voor stroom. Greenchoice gaat huishoudens met zonnepanelen een deel van die kosten in rekening brengen. Dit doen we door hogere vaste leveringskosten te rekenen dan voor klanten zonder zonnepanelen. Zo werken we toe naar een evenwichtigere verdeling van de kosten, daardoor kunnen we iedereen een scherper stroomtarief aanbieden.

Dit geldt voor klanten met zonnepanelen die met ingang van 21 februari 2024 een nieuw contract afsluiten of verlengen. De vaste leveringskosten zijn zichtbaar in het aanbod.

Had je voor 21 februari 2024 al een vast of variabel contract bij ons? Of heb je dit vóór 21 februari 2024 afgesloten en gaat dit later in? Dan blijven jouw vaste leveringskosten gelijk aan je contractbevestiging. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer geldt het normaal- en daltarief?

Het daltarief gaat in om 23:00 uur tot 7.00 uur. Woon je in of rond Leiden, in Noord-Brabant of Limburg? Dan gaat het daltarief in om 21:00.

In weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Lees meer over enkel- en dubbeltarief.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is de netto terugleververgoeding bij Greenchoice?

Voor contracten die per 21 februari 2024 zijn afgesloten is de terugleververgoeding 5 eurocent per kWh stroom. Voor variabele contracten gaat dit in per 1 april 2024. Hiermee sluit de terugleververgoeding beter aan bij de marktwaarde.

Heb je een vast contract dat voor 21 februari 2024 is afgesloten? Dan verandert jouw netto terugleververgoeding niet. De terugleververgoeding die jij van Greenchoice ontvangt kun je terugvinden in Mijn Greenchoice.

Let op: de terugleververgoeding geldt dus alleen als je netto teruglevert. Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je netto terug. Daarvoor krijg je een terugleververgoeding. Lees hier meer over salderen en terugleveren.


Heeft dit antwoord geholpen?
Zijn zonnepanelen nog rendabel?

De terugverdientijd van zonnepanelen blijft aantrekkelijk, ook met de veranderingen die worden doorgevoerd. Daarom blijven we het installeren van zonnepanelen volop stimuleren. Greenchoice investeert ook in grootschalige batterijopslag om overschot aan groene stroom te kunnen opslaan zonder het net te belasten.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik het Noodfonds energie aanvragen?

Het Noodfonds Energie is vanaf 20 maart gesloten voor nieuwe aanvragen. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden nog wel behandeld.

Lees op onze informatiepagina meer over het Noodfonds en hoe Greenchoice de vergoeding verwerkt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe berekent Greenchoice mijn termijnbedrag?

Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden) in combinatie met je tarieven. Het standaard jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder. Alle jaarlijkse kosten bij elkaar opgeteld delen we door twaalf maanden. Lees meer over de berekening van je termijnbedrag op deze pagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer komt mijn jaarnota?

Je jaarnota gaat niet over een kalenderjaar, maar begint op de datum dat de levering door Greenchoice begonnen is. Als je klant blijft bij ons, ontvang je je jaarnota dus ieder jaar rond dezelfde tijd. In Mijn Greenchoice zie wanneer je jouw volgende nota krijgt.

Je jaarnota ontvang je binnen drie weken nadat we je meterstanden hebben ontvangen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat kost het opzeggen van mijn energiecontract?

Met een variabel energiecontract kun je direct en kosteloos opzeggen. Als je een vast contract vroegtijdig opzegt is er sprake van contractbreuk en moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen.

Heb je voor 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan is de opzegvergoeding alleen afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Heb je op of na 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan hangt het bedrag van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd van je contact, de resterende energie die je zou afnemen en de tarieven.

Wil je weten waar je aan toe bent voor je een overstap overweegt? Vraag dan eerst een indicatie van de opzegvergoeding op via Mijn Greenchoice. Zo zie je meteen of overstappen wel zo voordelig is.

Let op: de indicatie kan afwijken van de uiteindelijke opzegvergoeding door wijzigingen in het tarief of de einddatum van je contract. Bekijk onze pagina over de opzegvergoeding voor alle informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt salderen bij Greenchoice?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je terugleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Dit gaat helemaal automatisch als je zonnepanelen zijn aangemeld bij www.energieleveren.nl.

Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding. De netto terugleververgoeding vind je terug op de contractbevestiging of via Mijn Greenchoice.

Lees alles over de wijze van salderen op onze informatiepagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom is mijn daltarief voor stroom hoger dan normaaltarief?

We willen stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we het normaaltarief lager dan het daltarief, waardoor de stroom overdag goedkoper wordt dan 's nachts.

Dit geldt voor klanten die na 20 februari 2024 een nieuw contract afsluiten. En voor de variabele contracten vanaf 1 april 2024.

Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan gelden tot de einddatum van het vaste contract de tarieven zoals die in jouw contractbevestiging staan. Daar wijzigt tijdens de looptijd van het vaste contract niets aan. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Zegt Greenchoice mijn huidige contract op?

Stap je over naar Greenchoice? Dan zeggen wij het contract bij je huidige leverancier op. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.

Nadat je je bij Greenchoice hebt aangemeld, kan je huidige leverancier je nog een aanbod sturen om toch bij hen te blijven. Je hoeft hier niet op in te gaan. Zodra je van Greenchoice de bevestiging hebt ontvangen gaat de overstap door. Wij regelen alles voor je!

Na je overstap lezen we de meterstanden uit (of je geeft ze zelf door). Daarmee maken we de eindnota. Die krijg je binnen 6 weken na je overstap.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer start Greenchoice met leveren van energie (in mijn nieuwe woning)?

Bij je aanmelding geef je de gewenste ingangsdatum aan ons door. Deze datum houden we zoveel mogelijk aan. Wel houden we rekening met je bedenktermijn en starten de levering daarom ongeveer na 21 dagen.

Heb je nog een contract met een vaste einddatum? Check de einddatum van je huidige contract goed. Zo voorkom je een boete van je huidige leverancier.

Heb je een nieuwe woning? Bij je aanmelding geef je de gewenste ingangsdatum aan ons door. Dat is vaak de datum van de sleuteloverdracht. Wij starten de levering op die datum.

Wil je de ingangsdatum bij Greenchoice aanpassen nadat je onze bevestiging hebt ontvangen? Neem dan contact op via onze contactopties, we helpen je graag!


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik mijn aanmelding annuleren?

Binnen 14 dagen na ontvangst van je contractbevestiging kun je kosteloos annuleren. Even goede vrienden! Je kunt via onze contactopties je contract annuleren.

Of download het herroepingsformulier.

Is de levering van energie al gestart? Dan brengen we alleen de kosten voor de afgenomen energie bij jou in rekening.


Heeft dit antwoord geholpen?
Door mijn overstap heb ik een termijnbedrag dubbel betaald, wat nu?

Het kan gebeuren dat de vorige leverancier nog een bedrag afschrijft na je overstap. Bijvoorbeeld omdat er in die maand nog wel energie geleverd is.

Op de eindnota worden alle betaalde termijnbedragen verrekend met je energieverbruik. Zo betaal je alleen voor energie die je echt hebt verbruikt. Je ontvangt binnen zes weken na de overstap de eindnota van je oude leverancier.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik de ingangsdatum van mijn contract aanpassen?

Wil je een andere overstapdatum dan de datum die in je bevestiging staat? Neem dan contact met ons op via onze contactopties. Dan kijken wij wat er in jouw situatie mogelijk is.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom zijn de regels voor de opzegvergoeding veranderd per 1 juni 2023?

Door schommelingen op de energiemarkt kunnen energieleveranciers inkoopverlies lijden als klanten een vast contract vroegtijdig opzeggen. Daardoor werden er bijna geen vaste contracten meer aangeboden. Vanaf 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels, waardoor de opzegvergoeding gelijk is aan het inkoopverlies. Zo kunnen er weer meer vaste contracten aangeboden worden. Op onze pagina over de opzegvergoeding vind je meer informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Vergoeden jullie de boete van mijn huidige leverancier als ik klant word?

Greenchoice vergoedt geen opzegvergoedingen (boetes) van andere leveranciers. Bekijk dus goed wat een overstap voor jou betekent.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen boete krijg als ik overstap naar Greenchoice?

Bij jouw aanmelding bij Greenchoice kun je zelf een ingangsdatum kiezen zodat je geen contractbreuk pleegt bij je huidige leverancier. Heb je na jouw aanmelding bij Greenchoice bericht gekregen van je huidige leverancier dat je hen een opzegvergoeding moet betalen? Neem dan contact op met onze adviseurs via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar zie ik de hoogte van mijn welkomstkorting?

De hoogte van de welkomstkorting vind je terug in de bevestigingsbrief. Deze heb je via de mail of per post van ons ontvangen. Ook vind je de hoogte van de welkomstkorting terug in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer wordt mijn welkomstkorting uitbetaald?

Nadat je een volledig jaar klant van Greenchoice bent, ontvang je de welkomstkorting binnen 3 maanden. We verrekenen je welkomstkorting op de jaarnota en anders op een aparte nota. Je hoeft hier niets voor te doen, de verrekening gebeurt automatisch.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar kan ik de voorwaarden van mijn welkomstkorting vinden?

De voorwaarden van de welkomstkorting staan in jouw contractvoorwaarden. Die vind je in Mijn Greenchoice of in je contractbevestiging.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe verleng ik mijn contract?

Vanaf ongeveer 2 maanden voor de einddatum van je vaste contract, sturen we je een verlengaanbod per e-mail. Via Mijn Greenchoice regel je gemakkelijk jouw contractverlenging.


Heeft dit antwoord geholpen?
Krijg ik automatisch een verlengaanbod?

Vanaf 2 maanden voordat jouw contract afloopt, kunnen we jou een verlengaanbod doen. De einddatum van jouw huidige contract vind je Mijn Greenchoice.

Het verlengaanbod staat dan voor je klaar in Mijn Greenchoice. Maak je geen keuze om te verlengen met een nieuw vast contract? Dan ga je na de einddatum van jouw vaste contract over op variabele tarieven. We informeren je altijd uiterlijk 30 dagen voordat jouw nieuwe tarieven ingaan.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er als ik mijn contract niet verleng?

Maak je geen keuze om te verlengen met een nieuw vast contract? Dan ga je na afloop van jouw vaste contract automatisch over op variabele tarieven. We informeren je altijd uiterlijk 30 dagen voordat jouw nieuwe tarieven ingaan.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer en hoe geef ik mijn meterstanden door?

Wanneer we je meterstanden nodig hebben, krijg je een mail of brief met een verzoek om de standen door te geven. Heb je een slimme meter? Dan worden je standen automatisch uitgelezen, behalve als dit niet lukt. Dan sturen we je ook een verzoek om de standen door te geven.

Je kunt jouw meterstanden gemakkelijk doorgeven via Mijn Greenchoice of de app.

Lees op onze informatiepagina alles over meterstanden aflezen en doorgeven.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik hulp krijgen bij het aflezen van mijn meterstanden?

We helpen je graag op weg via onze handige pagina over verschillende energiemeters en het aflezen van meterstanden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Het doorgeven van meterstanden in Mijn Greenchoice lukt niet, wat nu?

Dat is onhandig! Heb je de meterstanden voor stroom voor normaal- en daltarief goed ingevoerd? Je krijgt een foutmelding als je de meterstanden omdraait.

Krijg je de melding dat de meterstanden te hoog of te laag zijn? Neem dan contact met ons op. Dan bekijken we samen wat de oorzaak is.

Heb je problemen met inloggen in Mijn Greenchoice? Je logt in met het bij ons bekende e-mailadres. Controleer eerst of je hetzelfde e-mailadres gebruikt! Als het dan nog niet lukt, is je wachtwoord onjuist. Klik hier om je wachtwoord te herstellen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar vind ik een overzicht van mijn meterstanden?

In Mijn Greenchoice vind je jouw meterstanden overzicht.

Je kunt het overzicht ook downloaden. Dit kan alleen via een webbrowser op een computer of laptop. Via de app of op je mobiel kun je het overzicht niet downloaden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb een slimme meter, waarom moet ik toch meterstanden doorgeven?

Dit kan een aantal redenen hebben:

 • Je hebt wel een slimme meter voor stroom maar niet voor gas. Je hoeft dan alleen de gasstand door te geven.
 • Er is een uitleesstoring. Vaak kun je dan zelf nog wel de meterstanden aflezen en doorgeven. Deze storing verhelpt zich meestal vanzelf. Is dat niet zo? Neem dan contact op met ons.
 • Uitlezen op afstand is uitgeschakeld op jouw verzoek. Kijk op de website van jouw netbeheerder als je het uitlezen op afstand weer wilt aanzetten.

Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een slimme meter?

Een slimme meter leest je meterstanden op afstand uit. Zo hoef je nooit meer handmatig je meterstanden door te geven. Super handig! Lees er alles over op onze informatiepagina over de slimme meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer krijg ik een slimme meter?

Bijna alle huishoudens hebben inmiddels gratis een slimme meter aangeboden gekregen via de netbeheerder. In sommige huishoudens was het technisch gezien niet mogelijk om de meter te plaatsen, of had de netbeheerder last van tekort aan materialen. Neem een kijkje op de website van Netbeheer Nederland voor meer informatie over de slimme meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik zelf een slimme meter aanvragen?

De meeste huishouden hebben gratis een slimme meter aangeboden gekregen door de netbeheerder. Heb je die nog niet, dan kun je dit aanvragen bij je netbeheerder. Als je zelf een slimme meter aanvraagt kunnen daar wel kosten aan verbonden zijn. Dat geldt ook als je eerder een slimme meter hebt geweigerd, maar er nu toch een wil. Informatie over de kosten kun je opvragen bij jouw netbeheerder.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik een slimme meter weigeren?

Je kunt het plaatsen van een slimme meter weigeren, behalve als je oude meter het niet meer doet. Dan kun je de meter niet weigeren.

Wel kun je het uitlezen ervan door de netbeheerder laten blokkeren.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe vaak wordt mijn meter uigelezen en kan ik dit wijzigen?

Als je een slimme meter hebt lezen we meterstanden uit op de volgende momenten:

 • Voor de beginstanden als je klant bij ons wordt
 • Voor het maken van jouw jaar- of eindnota
 • Voor het maken van je maandelijks verbruiks- en kostenoverzicht
 • Bij een wijziging in jouw energietarieven

Wil je echt goed inzicht in je energieverbruik via Mijn Greenchoice? Dan kun je de uitleesfrequentie van de slimme meter verhogen. Je hebt de keuze uit:

 • Dagelijks uitlezen = Stroom- en gasverbruik per dag
 • Dagelijks intervalstanden uitlezen = Stroomverbruik per kwartier, gasverbruik per uur

Geef je liever zelf je standen door en wil je het uitlezen uitschakelen? Dat kan ook. Dit regel je bij je netbeheerder.


Heeft dit antwoord geholpen?
Bij wie moet ik zijn als ik problemen heb met de meter?

Als je vermoedt dat je meter defect is, kun je bij je netbeheerder terecht. Zij bespreken eerst het probleem met je. Als de meter inderdaad defect is, betaalt de netbeheerder de kosten voor reparatie of vervanging. Maar als uit een ijking blijkt dat de meter niet defect is, zijn de gemaakte kosten voor jou.

Is je verbruik hoger dan verwacht of vermoed je dat jouw meter niet meer goed werkt? Met ons stappenplan kun je jouw verbruik en meter controleren en lees je wat je kunt doen bij een storing of defecte meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Moet ik iets doen als ik een nieuwe meter krijg of heb gekregen?

Nee, je hoeft niets te doen. Je netbeheerder geeft de meterstanden van de oude en nieuwe meters aan ons door. Met de meterstanden van de oude meter maken wij een tussentijdse nota op. Deze ontvang je binnen zes weken na de meterwissel.

We hebben twee tips:

- Neem vlak voor de meterwissel een foto van de meterstanden, het meternummer en dagtekening;
- Vraag na de meterwissel de meterwisselbon met de gegevens van de oude en nieuwe meter op bij de monteur.

Zo heb je altijd een bewijs van de laatste meterstanden op de oude meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wie is mijn netbeheerder?

Wie je netbeheerder is, verschilt per regio. Bekijk wie jouw netbeheerder is via mijnaansluiting.nl.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een EAN-code en waar kan ik die vinden?

De EAN-code (European Article Number) is een unieke, 18-cijferige code die is gekoppeld aan jouw gas- of stroomaansluiting.

Je kunt jouw EAN-codes terugvinden in het EAN-codeboek op www.eancodeboek.nl en op jouw jaarnota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat doet een netbeheerder?

Een netbeheerder is een organisatie die ervoor zorgt dat er in een bepaalde regio een netwerk (kabels en leidingen) ligt, waardoor stroom en/of gas veilig en continu kan worden getransporteerd.

De netbeheerder is daarnaast ook verantwoordelijk voor aanvragen van en wijzigingen aan de energieaansluiting, storingen, de gas- en stroommeter en de aansluit- en transportovereenkomst.

Ook is de netbeheerder eigenaar van de meters in de meterkast. Ter controle zal de netbeheerder (minimaal) eens in de drie jaar fysiek de meterstanden opnemen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik een nieuwe aansluiting laten plaatsen of een bestaande aansluiting verwijderen?

Nieuwe aansluiting plaatsen

Als je een nieuwe aansluiting wilt realiseren, kun je dit aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder maakt voor de nieuwe aansluiting een EAN-code aan. Deze EAN-code meld je vervolgens bij ons aan, zodat de netbeheerder weet dat de stroom of het gas door Greenchoice geleverd gaat worden. Daarna kun je met je netbeheerder een afspraak inplannen om een meter te laten plaatsen.

Aansluiting verwijderen

Je kunt een stroom- of gasmeter laten verwijderen of verzegelen door je netbeheerder. Ook dit regel je via www.mijnaansluiting.nl. Vergeet niet om je leveringscontract voor de betreffende aansluiting bij ons op te zeggen. Nadat alles is afgerond ontvang je een nota met de kosten (verbruikskosten, vaste leveringskosten en netbeheerkosten) tot aan de afsluiting. De kosten voor het verwijderen van de aansluiting betaal je aan de netbeheerder.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer geldt het normaal- en daltarief?

Het daltarief gaat in om 23:00 uur tot 7.00 uur. Woon je in of rond Leiden, in Noord-Brabant of Limburg? Dan gaat het daltarief in om 21:00.

In weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Lees meer over enkel- en dubbeltarief.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is voordeliger: enkel- of dubbeltarief?

We willen huishoudens aansporen om groene stroom te gebruiken wanneer het in overvloed is, bijvoorbeeld door de wasmachine overdag aan te zetten. Daarom verandert het dubbeltarief bij Greenchoice. We maken het normaaltarief lager dan het daltarief. Dit gaat per 21 februari 2024 in voor nieuwe contracten en voor variabele contracten per 1 april.

Geldt het nieuwe dubbeltarief voor jou en heb jij dus een lager normaal- dan daltarief? Dan is het voor jou voordelig om naar verhouding meer stroom te gebruiken in de normaaluren dan in de daluren. Je kunt dus gerust overdag je wasmachine aanzetten of je vaatwasser laten draaien als de zon schijnt. Dat is niet alleen voordeliger, maar je gebruikt ook nog eens groene stroom die op dat moment in overvloed is. Gebruik je juist meer stroom in de daluren en kun je het moment van verbruik niet aanpassen? Dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.

Heb jij nog het oude dubbeltarief waarbij het normaaltarief hoger is dan het daltarief? Als je minimaal 50% van je totale stroomverbruik afneemt tijdens het daltarief (’s nachts, in het weekend en op officiële feestdagen) is normaal- en daltarief voordelig voor jou. Gebruik je juist meer stroom in de normaaluren, dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.

In Mijn Greenchoice kun je de verhouding van je verbruik bekijken en zie je of je nu enkel- of dubbeltarief hebt.

Let op: gebruik maken van normaal- en daltarief kan sinds 1 juli 2021 alleen via de slimme meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik wisselen van enkel- naar dubbeltarief of andersom?

Heb je een slimme meter? Dan kunnen we het tarief kosteloos omzetten. Neem contact op via onze contactopties, dan helpt een collega je graag verder. Het tarief gaat dan in vanaf je laatste notaperiode, dus met terugwerkende kracht.

Let op: gebruik maken van normaal- en daltarief kan sinds 1 juli 2021 alleen met een slimme meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb zonnepanelen, kan ik dan het beste kiezen voor enkel- of dubbeltarief?

Of het enkeltarief of dubbeltarief voor jou voordeliger is hangt af van je verbruik en je contract bij Greenchoice.

Heb je een contract afgesloten of verlengd na 20 februari 2024? Of heb je een variabel contract? Dan is jouw normaaltarief lager dan je daltarief. We willen namelijk stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we stroom overdag goedkoper dan 's nachts. Als je dubbeltarief hebt is het dus interessant om zoveel mogelijk van je verbruik te verplaatsen naar de normaaluren. Dan hoef je minder stroom te gebruiken in de iets duurdere daluren. Lukt dat niet en verbruik je meer dan 50% van je totale stroomafname in de daluren? Dan is enkeltarief iets voordeliger, hoewel de verschillen erg klein zijn.

Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan geldt voor jou gedurende de looptijd van je contract nog het oude dubbeltarief. Daarbij is het normaaltarief iets hoger dan het daltarief. Met zonnepanelen is het dan vaak iets voordeliger om dubbeltarief te hebben. Overdag schijnt de zon en wekken je zonnepanelen de meeste energie op. Vijf dagen per week krijg je hiervoor een vergoeding tegen het normaaltarief en slechts twee dagen, namelijk in het weekend, krijg je een vergoeding tegen het daltarief. Overdag kun je gelijk gebruik maken van de energie die jouw panelen opwekken en neemt je verbruik op het normaaltarief af. Het grootste deel van je stroomafname vindt dus plaats op het daltarief. Met het dubbeltarief krijg je een hogere vergoeding voor jouw teruglevering en betaal je minder voor jouw afname. Maar ook hier zijn de verschillen niet groot, omdat normaal- en daltarief tegenwoordig vaak dichtbij elkaar ligt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Welk telwerk is normaaltarief en welk telwerk daltarief?

Meestal zie je al welke meterstand bij welk telwerk hoort als je ze online bij ons invult. Je ziet namelijk de laatst bekende meterstand per telwerk. Bij een analoge meter toont telwerk I meestal het daltarief, en telwerk II het normaaltarief.

Ook gebruiken meters vaak “hoog/piek” of “laag”. Hoog/piek is het normaaltarief en laag het daltarief.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt mijn verbruik gemeten?

Jouw verbruik is het aantal kilowattuur stroom en kubieke meter gas dat je in een bepaalde periode afneemt van het energienet. We gaan altijd uit van een jaarverbruik, gemeten over een volledig jaar.

Het verbruik wordt gemeten op basis van twee meterstanden op verschillende datums. Het verschil tussen die meterstanden is je verbruik in die periode. Een meterstand op zich zegt dus niets over je verbruik.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar vind ik inzicht in mijn verbruik?

Je kunt je verbruik bekijken via Mijn Greenchoice. Met inzicht wordt het makkelijker om energie te besparen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik zie geen verbruik in Mijn Greenchoice, wat moet ik doen?

We ontvangen de meterstanden via jouw netbeheerder en laten jouw verbruik pas zien als je gegevens compleet zijn. Houd daarom rekening met een verwerking van ongeveer 2 werkdagen.

Zie je langer geen verbruik? Mogelijke oorzaken:

 • Je hebt geen slimme meter, wij ontvangen alleen standen als je deze zelf doorgeeft
 • Door een storing kunnen wij geen meterstanden uitlezen
 • De ontvangen meterstanden wijken af van de verwachting en worden niet gebruikt
 • Het adres in Mijn Greenchoice is niet actief. Bovenaan deze pagina zie je het geselecteerde adres

Denk je dat er iets anders aan de hand is? Neem dan contact met ons op via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe schatten jullie mijn jaarverbruik?

We kijken naar het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden). Het standaard jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is het maandelijks verbruiksoverzicht en wanneer ontvang ik deze?

Heb je een slimme meter en lezen we die op afstand uit? Dan krijg je elke maand een verbruiksoverzicht. Zo zie je in één oogopslag je verbruik en kosten per maand. Na afloop van de maand ontvang je het verbruiksoverzicht binnen 3 weken. Al je verbruiksoverzichten staan bij je berichten in Mijn Greenchoice.

Voorbeeld: Het verbruiksoverzicht van maart ontvang je uiterlijk eind april.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een termijnbedrag?

Als je klant bent bij ons, betaal je elke maand een termijnbedrag. De totale kosten baseren wij op het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres.

Je kunt je termijnbedrag naar boven of naar beneden bijstellen via Mijn Greenchoice of onze app.

Lees er meer over op onze informatiepagina over termijnbedrag 🤓


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom is mijn termijnbedrag aangepast?

Als het nodig is berekenen we jouw termijnbedrag opnieuw, bijvoorbeeld bij een tariefwijziging of bij de jaarnota. Wanneer we de schatting voor jouw termijnbedrag aanpassen, informeren wij je vooraf per e-mail. Je kunt je termijnbedrag altijd naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wijzig ik mijn termijnbedrag?

In Mijn Greenchoice of onze app kun je je termijnbedrag naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik wil mijn termijnbedrag verder aanpassen dan mogelijk, wat nu?

Er kunnen allerlei redenen zijn om je termijnbedrag aan te passen. Misschien heb je zonnepanelen of een elektrische auto aangeschaft. Of wonen er nu meer mensen in jouw huishouden dan eerst. Het is dan belangrijk om dat we een juiste inschatting maken van jouw jaarverbruik, zodat we  jouw termijnbedrag goed kunnen berekenen. Neem contact op via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom staat er een ander termijnbedrag op het aanbod dan op de contractbevestiging?

Bij het afsluiten van het contract maken we een eerste schatting op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn. Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen dan verwacht.

Geen zorgen, zodra wij zijn gestart met leveren kun je je termijnbedrag aanpassen. Log in op Mijn Greenchoice of gebruik de app 📲


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe weet ik of mijn termijnbedrag past bij mijn verbruik?

Onder het kopje Termijnbedrag zie je jouw huidige termijnbedrag. Dit termijnbedrag is gebaseerd op het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres in combinatie met je tarieven. We stellen je jaarverbruik ieder jaar opnieuw vast.

Nieuwe woning?
Dan is je termijnbedrag gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Die informatie krijgen we van jouw netbeheerder. Na zes maanden kunnen we jouw verbruik beter meten. We kunnen je dan ook een beter advies geven. Hou tot die tijd Mijn Greenchoice en je verbruikskostenoverzichten in de gaten.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe en wanneer betaal ik bij Greenchoice?

Bij Greenchoice werken we met automatische incasso. Zo betaal je altijd op tijd zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen. De termijnnota incasseren we rond de 6e van de maand en de jaar- en eindnota altijd rond de 10e. Je kan er ook voor kiezen dat we de 27e incasseren.

Betaal je liever zelf? Je kunt ook elke maand het bedrag zelf overmaken. We sturen je dan maandelijks een betaallink.

In Mijn Greenchoice zie je welke betaalwijze je nu hebt.

Wil je jouw betaalwijze aanpassen? Laat het ons weten via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat zijn de bankgegevens van Greenchoice?

Ons IBAN is NL18INGB0005309282 op naam van Greenchoice in Rotterdam.

O, en vergeet niet je factuurnummer (GC...) te vermelden in de omschrijving 👍


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er als de afschrijving mislukt?

Staat er op het moment van de afschrijving te weinig saldo op je rekening? Dan proberen we het einde van de maand nog een keer. Als deze incasso opnieuw niet lukt, dan sturen we jou een herinnering met een iDeal-link. Je kunt dan alsnog zelf gemakkelijk de betaling doen. In Mijn Greenchoice vind je jouw termijn- en jaar/eindnota’s en welke hiervan nog openstaande bedragen zijn.

Lukt het niet om jouw betaling via iDeal te doen en wil je het liever zelf overmaken? Vergeet dan niet je notanummer te vermelden als omschrijving bij jouw overboeking (niet als kenmerk). Het IBAN van Greenchoice is NL18INGB0005309282 t.n.v. Greenchoice te Rotterdam. Het BIC van Greenchoice is INGBNL2A.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat moet ik doen als ik een betalingsachterstand heb?

Als je een betalingsachterstand hebt, sturen wij je een herinnering. In dit bericht vind je een iDeal-link, hiermee kun je direct en gemakkelijk betalen. In Mijn Greenchoice vind je jouw termijn- en jaar/eindnota’s en welke hiervan nog openstaande bedragen zijn.

Het komt weleens voor dat je niet op tijd kunt betalen.Wil je dat we hierover meedenken en kijken naar een oplossing? Bekijk dan onze contactopties.

Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen hierbij. Je kunt hier anoniem een test doen om te zien hoe je ervoor staat.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik een betalingsregeling krijgen?

Via deze pagina in Mijn Greenchoice tref je direct zelf een betalingsregeling over je openstaande termijn-, jaar- of eindnota.

Wil je liever contact met een medewerker? Bekijk dan onze contactopties.

Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen dit weer op orde te krijgen. Je kunt hier anoniem een test doen om te zien hoe je ervoor staat.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer komt mijn jaarnota?

Je jaarnota gaat niet over een kalenderjaar, maar begint op de datum dat de levering door Greenchoice begonnen is. Als je klant blijft bij ons, ontvang je je jaarnota dus ieder jaar rond dezelfde tijd. In Mijn Greenchoice zie wanneer je jouw volgende nota krijgt.

Je jaarnota ontvang je binnen drie weken nadat we je meterstanden hebben ontvangen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom komt het tarief op mijn nota niet overeen met het tarief in mijn contract?

Wijkt het tarief op je nota af van het tarief op je contractbevestiging? Dit kan twee redenen hebben:

1. De overheidsheffingen zijn gewijzigd
De tarieven voor energiebelasting worden door de overheid per kalenderjaar vastgesteld. Als je een nota ontvangt over verschillende kalenderjaren zie je een gemiddelde staan. Dit kun je controleren door de nota op te zoeken in Mijn Greenchoice en te klikken op de notadatum. Daar vind je de uitsplitsing van energiebelasting per periode.

2. Je hebt gebruik gemaakt van verschillende leveringstarieven
Een notaperiode loopt soms niet gelijk met de periode waarin de tarieven vaststaan. Op je nota staat in dit geval een gemiddelde van verschillende leveringstarieven. Om dit te controleren kun je de nota via Mijn Greenchoice bekijken door te klikken op de notadatum. Vervolgens zie je een uitsplitsing per contractperiode inclusief het bijbehorende leveringstarief.


Heeft dit antwoord geholpen?
De meterstanden op mijn jaarnota kloppen niet. Wat nu?

Heb je een jaarnota ontvangen met geschatte meterstanden? Controleer de geschatte standen met de werkelijke standen op je meter. Bij een kleine afwijking hoef je geen correctie aan te vragen, dit verschil loop je vanzelf in op de volgende nota. Als er grotere afwijking is dan 250 kWh stroom en/of 100 m³ gas kun je een correctienota aanvragen via onze klantenservice. Hiervoor hebben we altijd je actuele meterstanden nodig.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer wordt mijn jaarnota uitbetaald?

Jaar- en eindnota's betalen wij in de meestal rond de 10e van de maand uit. De datum van uitbetaling vind je onder het uit te betalen bedrag op jouw nota. Bekijk de leeswijzer op onze website.

Wij vinden het belangrijk om onze klanten ruim van tevoren te informeren over een uitbetaling of incasso. Daarom betalen we op vaste momenten uit. Het is helaas niet mogelijk om de uitbetaaldatum te vervroegen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe controleer ik mijn nota?

Wij vinden het belangrijk dat je alle gegevens op de nota van Greenchoice kunt herleiden. Zo zie je direct hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel kosten je hebt gehad. Je kunt je nota met de volgende stappen controleren.

Meterstanden

Het verbruik is het verschil tussen de begin- en eindmeterstanden van de periode van de nota. De meterstanden zijn door jezelf doorgegeven, uitgelezen via de slimme meters of geschat (wanneer we geen meterstanden hebben ontvangen).

Tarieven

Je verbruik wordt afgerekend tegen de afgesproken tarieven. Het leveringstarief is het tarief dat je bent overeengekomen met Greenchoice, exclusief belastingen en andere overheidsheffingen. Dit leveringstarief zie je ook staan op een offerte, een verlengaanbod en/of de contractbevestiging. Gedurende de looptijd van je contract staat het leveringstarief vast. Heb je een variabel contract? Dan kan het tarief meerdere keren per jaar wijzigen. De overheidsheffingen (energiebelasting) brengen wij namens de overheid in rekening over je energieverbruik. Deze overheidsheffingen worden vastgesteld door de overheid en kunnen per kalenderjaar veranderen, ook als je een vast tarief hebt afgesproken met Greenchoice. Golden er verschillende tarieven? Dan vind je het gemiddeld tarief terug op de nota. Een uitsplitsing van de tarieven per periode vind je terug in Mijn Greenchoice.

Vaste kosten

Met vaste kosten bedoelen we kosten die los staan van je verbruik. Dit zijn de vaste leveringskosten bij Greenchoice en de netbeheerkosten.

Leeswijzer

We hebben een overzichtelijke leeswijzer gemaakt, zodat de nota makkelijker te begrijpen is. Je kunt hier stap voor stap de nota doorlopen met een uitgebreide toelichting. Bekijk de leeswijzer.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb een e-mail ontvangen van Greenchoice, maar ik twijfel of dit echt is.

Twijfel je aan de echtheid, dan zijn er een aantal elementen die je direct kunt checken. Bijvoorbeeld het e-mailadres, deze eindigt bij ons altijd op greenchoice.nl. Of wanneer de e-mail er totaal anders uitziet dan andere mails.

Het kan voorkomen dat het lijkt alsof je een bericht ontvangt van Greenchoice, die niet door ons is verstuurd. Zo'n nepbericht is verstuurd door criminelen, dit heet ‘phishing’. Lees meer over dit onderwerp en wat je kunt doen op deze pagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik vermoed een datalek bij Greenchoice of heb hier vragen over.

Bij een datalek zijn er persoonsgegevens in handen van derden gevallen, die hier normaal geen toegang tot hebben.

Als je vermoedt dat dit gebeurd is horen wij dit graag zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur. Op deze manier kunnen wij tijdig de nodige maatregelen treffen. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is het Noodfonds energie?

Het Noodfonds betaalt een deel van je energierekening. Deze steun krijg je als je energiekosten ten opzichte van je inkomen erg hoog zijn en je aan de voorwaarden van het Noodfonds voldoet. Je krijgt vanaf het moment dat je aanvraag is goedgekeurd 6 maanden steun.

Let op: Het Noodfonds Energie is vanaf 20 maart gesloten voor nieuwe aanvragen. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden nog wel behandeld.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik het Noodfonds energie aanvragen?

Het Noodfonds Energie is vanaf 20 maart gesloten voor nieuwe aanvragen. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden nog wel behandeld.

Lees op onze informatiepagina meer over het Noodfonds en hoe Greenchoice de vergoeding verwerkt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Heeft de aanvraag bij het Noodfonds invloed op mijn uitkering of andere toeslagen?

Nee, dit heeft geen invloed.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer hoor ik of mijn aanvraag bij het Noodfonds is goedgekeurd?

Binnen 6 weken ontvang je per e-mail bericht van het Noodfonds of je aanvraag is goedgekeurd. In veel gevallen ontvang je de e-mail sneller dan binnen de uiterlijke 6 weken.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar vind ik mijn tarieven?

Jouw tarieven vind je in het tariefoverzicht in Mijn Greenchoice.

Heb je een verlengaanbod geaccepteerd of krijg je binnenkort nieuwe tarieven? Zodra je tarieven bekend zijn staan ze ook in je tariefoverzicht.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe is mijn tarief opgebouwd?

Jouw variabele leveringskosten per kilowattuur stroom of kubieke meter gas bestaan uit drie onderdelen: het leveringstarief, de energiebelasting en de btw.

De energiekosten bestaat altijd uit variabele kosten (tarief per kWh stroom en m³ gas) en vaste kosten (vast bedrag per dag). De netbeheerder, de overheid en je energieleverancier bepalen de totale kosten van je energierekening. Lees meer over de onderdelen van je energiekosten op onze informatiepagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat zijn vaste en variabele leveringskosten?

Je energiekosten bestaan altijd uit variabele kosten (tarief per kWh stroom en m³ gas) en vaste kosten (vast bedrag per dag). De netbeheerder, de overheid en je energieleverancier bepalen de totale kosten van je energierekening.

De variabele leveringskosten zijn:

 • Leveringstarief volgens je energiecontract
 • Energiebelasting
 • Btw

De vaste leveringskosten zijn:

 • Vaste leveringskosten van je energieleverancier
 • Netbeheerkosten
 • Vermindering energiebelasting

Wat al deze verschillende onderdelen betekenen lees je op onze informatiepagina over de opbouw van energiekosten.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe vaak wijzigen mijn tarieven?

Hoe vaak jouw tarief wijzigt hangt af van jouw contract.

Een variabel contract is voor onbepaalde tijd en de tarieven kunnen meerdere keren per jaar wijzigen. Wij informeren je uiterlijk 30 dagen voor de ingang van een nieuw tarief.

Met een vast contract staat je leveringstarief voor een bepaalde tijd vast, dat spreek je af in je energiecontract. Alleen overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen veranderen binnen de contractperiode.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar vind ik informatie over mijn contract?

Via Mijn Greenchoice kun je zien wat voor contract je hebt en welke tarieven daarbij horen. Bij een vast contract vind je hier ook de looptijd terug.

Wil je de tenaamstelling van je contract wijzigen? In geval van scheiding of verandering van hoofdbewoner beëindigen we eerst het lopende contract, daarna kan de nieuwe contractant zich aanmelden. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik krijg een voordeliger aanbod van een andere leverancier, hoe vergelijk ik mijn contract?

Heb je een ander aanbod gekregen? Dan begrijpen wij dat je graag wilt weten of het contract dat je nu bij ons hebt, nog wel bij je past. En of het aanbod dat jij hebt gekregen echt zo gunstig is als het lijkt.

Onze adviseurs staan voor je klaar voor het maken van een eerlijke vergelijking. Houd het aanbod bij de hand en neem contact op via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is het verschil tussen een vast en een variabel contract?

Kies je voor een contract met een vaste looptijd, dan staat het leveringstarief binnen deze looptijd vast. Een variabel contract betekent dat het leveringstarief mee gaat met de tariefschommelingen in de markt.

Je kunt je huidige tarieven altijd bekijken in Mijn Greenchoice.

Het leveringstarief is het gedeelte van het tarief dat Greenchoice zelf bepaalt. Daarnaast bestaat een tarief uit verschillende overheidsheffingen. Op deze heffingen heeft Greenchoice geen invloed en wij rekenen deze heffingen een op een aan je door.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er als mijn vaste contract afloopt?

Je krijgt je verlengaanbod per e-mail toegestuurd. Door te verlengen kies je voor de zekerheid van een vast tarief. Verleng je niet met een vast contract, dan krijg je na afloop van je huidige contract een variabel tarief.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan de naam op het contract worden gewijzigd?

Een contract is persoonsgeboden en daarom niet zomaar te wijzigen. Een spelfout is geen probleem, maar in geval van een verzoek om naamswijziging maken we een nieuw contract op. Denk aan een scheiding of wijziging van hoofdbewoner. Neem contact met ons op via onze contactopties om een opzegging door te geven.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik mijn vaste contract tussentijds aanpassen?

Als je een contract hebt met een vaste einddatum, dan kopen wij energie in tot die datum. Wil je tussentijds jouw contract aanpassen? Dan kunnen we een opzegboete in rekening brengen. Lees er meer over bij contractbreuk.

Wil je toch je vaste contract bij Greenchoice wijzigen? Neem dan contact op met mijn collega's via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik mijn variabele contract omzetten naar een vast contract?

Heb je een variabel contract en wil je dit omzetten naar ons huidige vaste contract? In Mijn Greenchoice staat een aanbod voor je klaar voor een vast contract. Zo zet je de huidige tarieven vast voor een langere tijd en weet je waar je de komende tijd aan toe bent.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom is mijn daltarief voor stroom hoger dan normaaltarief?

We willen stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we het normaaltarief lager dan het daltarief, waardoor de stroom overdag goedkoper wordt dan 's nachts.

Dit geldt voor klanten die na 20 februari 2024 een nieuw contract afsluiten. En voor de variabele contracten vanaf 1 april 2024.

Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan gelden tot de einddatum van het vaste contract de tarieven zoals die in jouw contractbevestiging staan. Daar wijzigt tijdens de looptijd van het vaste contract niets aan. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Betaal ik bij Greenchoice terugleverkosten?

Door het grote aantal zonnepanelen nemen de kosten voor energieleveranciers toe, want er zijn meer momenten waarop er een lage of negatieve prijs geldt voor stroom. Greenchoice gaat huishoudens met zonnepanelen een deel van die kosten in rekening brengen. Dit doen we door hogere vaste leveringskosten te rekenen dan voor klanten zonder zonnepanelen. Zo werken we toe naar een evenwichtigere verdeling van de kosten, daardoor kunnen we iedereen een scherper stroomtarief aanbieden.

Dit geldt voor klanten met zonnepanelen die met ingang van 21 februari 2024 een nieuw contract afsluiten of verlengen. De vaste leveringskosten zijn zichtbaar in het aanbod.

Had je voor 21 februari 2024 al een vast of variabel contract bij ons? Of heb je dit vóór 21 februari 2024 afgesloten en gaat dit later in? Dan blijven jouw vaste leveringskosten gelijk aan je contractbevestiging. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hebben jullie een dynamisch contract?

Dynamische tarieven passen zich aan op basis van vraag en aanbod. Voor stroom kan de prijs per uur veranderen en voor gas per dag. Door bewust om te gaan met je energieverbruik kun je hiervan profiteren,

Greenchoice biedt op kleine schaal dynamische energiecontracten aan in samenwerking met EnergyZero. Je kunt je aanmelden via onze informatiepagina.

Meer weten? Stuur een e-mail naar dynamischetarieven@greenchoice.nl.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom is - zelfs groene - stroom ook duurder geworden?

In de energiemarkt bepaalt de duurste energiebron de marktprijs. Op dit moment is dat de prijs voor stroom uit gascentrales. Duurzame energiebronnen zijn inderdaad goedkoper, maar er is helaas nog te weinig duurzame energie om aan de totale vraag te voldoen. De prijs van alle goedkopere vormen van stroom, waaronder wind- en zonnestroom, volgt dus nog steeds de prijs van fossiele energie. Daarom is het zo belangrijk om te blijven investeren in duurzame energie. Want zolang fossiele energiebronnen nog steeds de overhand hebben in onze energievoorziening, bepalen die bronnen de prijs voor stroom. En dus ook de prijs die wij betalen om energie in te kopen voor onze klanten.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik het Noodfonds energie aanvragen?

Het Noodfonds Energie is vanaf 20 maart gesloten voor nieuwe aanvragen. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden nog wel behandeld.

Lees op onze informatiepagina meer over het Noodfonds en hoe Greenchoice de vergoeding verwerkt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe is het prijsplafond verrekend op mijn jaarnota?

Elk jaar krijg je een jaarnota voor de energie die je afgenomen hebt. Op de jaarnota zie je ook de korting die je hebt gekregen door het prijsplafond. In onze leeswijzer leggen we uit hoe dit vermeld staat op je nota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Voor wie gold het prijsplafond in 2023?

Voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. Meer informatie over wat een kleinverbruiker is kan je vinden via de website van de ACM


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik mijn contract opzeggen?

Wat jammer dat je wilt opzeggen. We zijn natuurlijk erg blij met jou als klant!

Als je gaat verhuizen kun je het zelf regelen via Mijn Greenchoice bij 'Verhuizing doorgeven'. Ga je niet verhuizen? Dan kun je ook opzeggen door over te stappen naar een andere leverancier. In beiden gevallen kan het zijn dat we een opzegvergoeding berekenen als het gaat om een lopend contract.

Liever willen we je natuurlijk niet kwijt! Daarom denken onze adviseurs graag met je mee voor een passend aanbod. Dit zijn onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat moet ik doen als ik overstap naar een andere energieleverancier?

Wil je overstappen naar een andere leverancier, dan zegt je nieuwe leverancier het contract voor je op. Daar hoef jij niets voor te doen.

Het kan wel zijn dat je een opzegvergoeding betaalt als je voor de einddatum het contract opzegt. Wil je toch je energiecontract stopzetten? Neem dan contact op met onze adviseurs via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat kost het opzeggen van mijn energiecontract?

Met een variabel energiecontract kun je direct en kosteloos opzeggen. Als je een vast contract vroegtijdig opzegt is er sprake van contractbreuk en moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen.

Heb je voor 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan is de opzegvergoeding alleen afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Heb je op of na 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan hangt het bedrag van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd van je contact, de resterende energie die je zou afnemen en de tarieven.

Wil je weten waar je aan toe bent voor je een overstap overweegt? Vraag dan eerst een indicatie van de opzegvergoeding op via Mijn Greenchoice. Zo zie je meteen of overstappen wel zo voordelig is.

Let op: de indicatie kan afwijken van de uiteindelijke opzegvergoeding door wijzigingen in het tarief of de einddatum van je contract. Bekijk onze pagina over de opzegvergoeding voor alle informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik mijn aanmelding bij Greenchoice annuleren?

Je kunt je aanmelding annuleren binnen een bedenktermijn van 14 dagen. Op deze pagina lees je meer over annuleren en vind je het herroepingsformulier. Als we binnen de bedenktermijn al gestart zijn met het leveren van energie, dan brengen we alleen de stroom/ het gas in rekening wat je van ons hebt afgenomen.

Natuurlijk zien we je liever niet vertrekken! Onze adviseurs helpen jou graag met alle vragen of als je ergens over twijfelt. Dit zijn onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe zeg ik het energiecontract op van iemand die overleden is?

Wij helpen je graag met het kosteloos opzeggen van het energiecontract van de overledene. Je kunt er ook voor kiezen om het contract over te zetten op een andere naam. Je kunt een overlijden bij ons melden via dit online formulier.

Op onze informatiepagina lees je meer over het afhandelen van het energiecontract van een overledene.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is mijn opzegtermijn?

Een variabel contract is vrij opzegbaar. Je kunt direct opzeggen, er geldt alleen een opzegtermijn van 30 dagen. Wij brengen geen boete in rekening.

Bij een vast contract zit het anders. Stap je vóór het einde van de looptijd van je energiecontract over naar een andere leverancier? Dan is er sprake van contractbreuk. Bij contractbreuk mogen energieleveranciers een opzegboete in rekening brengen. Wil je een contractbreuk bij Greenchoice voorkomen? Check dan eenvoudig de contractduur en einddatum van je contract via Mijn Greenchoice.

Bekijk onze pagina over de opzegvergoeding voor meer informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat zijn de voorwaarden van mijn contract?

Op alle contracten van Greenchoice zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Daarnaast heeft elk contract specifieke contractvoorwaarden en zijn op actiecontracten ook actievoorwaarden van toepassing. Die voorwaarden staan in Mijn Greenchoice of ontvang je bij je contractbevestiging. We raden je aan om binnen de wettelijke bedenktijd van je contract de voorwaarden goed door te nemen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik een andere incassodatum kiezen?

Bij Greenchoice werken we meestal met automatische incasso, dit is de makkelijkste manier om te betalen waar je geen omkijken naar hebt. Als de eerste incassopoging niet lukt vanwege saldotekort, dan proberen wij het later in de maand opnieuw. Wil je toch liever op een andere datum of manier betalen, neem dan contact op met onze klantenservice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wijzig ik mijn rekeningnummer?

Veel persoonlijke gegevens wijzig je gemakkelijk zelf in Mijn Greenchoice:

 • E-mailadres
 • Rekeningnummer
 • Telefoonnummer
 • Postadres

Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe geef ik mijn verhuizing door aan Greenchoice?

Geef je verhuizing eenvoudig door via Mijn Greenchoice. Doe dit uiterlijk twee dagen voor de sleuteloverdracht.

Ben je al verhuisd? Geef ook dan je verhuizing eenvoudig online door en kies voor de datum van morgen. Wij melden je nieuwe adres per direct aan.

Ben je nog geen klant en wil je graag stroom en gas ontvangen van Greenchoice op je nieuwe adres? Bekijk ons aanbod en meld je direct aan!

Lees meer over verhuizen en je energiecontract.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan Greenchoice tijdelijk twee adressen leveren?

Dat kan! Het komt vaak voor dat er een periode met overlap is bij een verhuizing. Je kunt bij het doorgeven van je verhuizing via Mijn Greenchoice  de einddatum van je huidige woning en de begindatum van je nieuwe woning apart invoeren.

Weet je de einddatum nog niet? Bijvoorbeeld omdat je al een nieuwe woning hebt, maar je oude woning nog te koop staat? Het is mogelijk een tweede adres aan te melden met behoud van je klantnummer. De klantenservice maakt dit graag voor je in orde. Neem hiervoor contact met ons op.

Lees meer over verhuizen en je energiecontract.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe pas ik mijn verhuisdatum aan?

Verandert je verhuisdatum of gaat je verhuizing niet meer door? Geef het ons door. Bekijk hier onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik mijn postadres aanpassen?

Het postadres wijzig je eenvoudig via Mijn Greenchoice bij ‘Mijn gegevens’.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik wil graag een leegstandstarief aanvragen, kan dat?

Staat je huis (tijdelijk) leeg? In leegstaande huizen is meestal geen of weinig verbruik. Wel moet de eigenaar of beheerder een lopend energiecontract hebben voor de betaling van de vaste kosten.

Als er geen lopend energiecontract is, stopt de netbeheerder de aansluiting wat onnodig extra (hoge) kosten met zich meebrengt. Daarom hanteren wij voor leegstaande huizen een minimaal termijnbedrag. Ben je nog geen klant? Regel je aanmelding gemakkelijk via onze website.

Ben je al klant op het adres waarvoor je een leegstand termijnbedrag wil? Neem dan contact met ons op.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik mijn contract meeverhuizen bij samenwonen?

Wat leuk dat je gaat samenwonen! Je contract verhuist eenvoudig met je mee. Geef je verhuizing doorvia Mijn Greenchoice en wij regelen alles voor je.

Is er al een ander lopend energiecontract op het adres waar je gaat wonen?  Dan hangt het van de voorwaarden van beiden energiecontracten af, wat je het beste kunt doen. Check onze contractvoorwaarden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom wordt het verbruik pas na twee dagen getoond?

De meterstanden die in de app staan ontvangen wij van de netbeheerder. Soms duurt het een aantal dagen voordat we alle gegevens van een bepaalde dag hebben ontvangen van de netbeheerder. Wij tonen de gegevens pas al deze compleet zijn.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik zie geen verbruik in Mijn Greenchoice, wat moet ik doen?

We ontvangen de meterstanden via jouw netbeheerder en laten jouw verbruik pas zien als je gegevens compleet zijn. Houd daarom rekening met een verwerking van ongeveer 2 werkdagen.

Zie je langer geen verbruik? Mogelijke oorzaken:

 • Je hebt geen slimme meter, wij ontvangen alleen standen als je deze zelf doorgeeft
 • Door een storing kunnen wij geen meterstanden uitlezen
 • De ontvangen meterstanden wijken af van de verwachting en worden niet gebruikt
 • Het adres in Mijn Greenchoice is niet actief. Bovenaan deze pagina zie je het geselecteerde adres

Denk je dat er iets anders aan de hand is? Neem dan contact met ons op via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik in Mijn Greenchoice andere adressen bekijken als ik op meerdere adressen klant ben (geweest)?

Binnen Mijn Greenchoice kun je rechtsboven op je adres klikken en een ander adres selecteren.

Zit je in Mijn Greenchoice via je telefoon? Tik bovenin op je adres. Vervolgens kun je switchen tussen je (oude) adressen.

Kun je geen ander adres selecteren of mis je gegevens van een ander adres of klantnummer? In dit geval kun je zelf je adres toevoegen aan je bestaande account binnen Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik zie alleen oude gegevens. Hoe krijg ik mijn nieuwe gegevens te zien als ik inlog?

Bij een nieuwe aanmelding krijg je mogelijk een nieuw klantnummer. Dit nieuwe klantnummer wordt niet altijd automatisch toegevoegd aan je bestaande account. In dit geval kun je zelf je adres toevoegen aan je bestaande account binnen Mijn Greenchoice. Het kan zijn dat we dit adres al van jou kennen, mocht je in het recente verleden klant zijn geweest. Zodra je je adres weer toevoegt, zie je de huidige gegevens.

Het kan ook zo zijn dat je nieuwe adres/klantnummer al gekoppeld is aan je account. Wissel dan van adres in de rechterbovenhoek (logo met de groene huisjes). Zit je in Mijn Greenchoice via je telefoon of gebruik je onze app? Tik bovenin op je adres. Vervolgens kun je switchen tussen je (oude) adressen en/of een adres toevoegen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom zie ik bij Greenchoice alleen wat ik wat ik teruglever en niet wat ik opwek?

Met jouw zonnepanelen wek je stroom op die je thuis kunt gebruiken. Je ziet de totale opwekking op de omvormer of via een app van de zonnepanelen. Gebruik je de opwekte stroom niet direct? Dan lever je terug aan het net. De stroommeter registreert de teruglevering en dit staat in het verbruiksoverzicht. De zonnepanelen wekken dus meer stroom op dan de hoeveelheid teruglevering aan het net, want je gebruikt een deel van de opgewekte stroom in huis. Lees meer over terugleveren.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik inloggen op Mijn Greenchoice?

Voordat je kunt inloggen moet je eerst een account aanmaken, houd je e-mailadres bij de hand!

Al een account? Wanneer je Greenchoice thuis gebruikt kun je hier inloggen.

Zakelijke klanten kunnen inloggen via het zakelijke portaal


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat moet ik doen als ik na het opvragen van inloggegevens geen e-mail ontvang?

Het kan 10 minuten duren voordat je de e-mail ontvangt. Heb je het e-mailadres ingevuld dat bij ons bekend is? En heb je gecontroleerd of de e-mail bij de spam of ongewenste e-mails staat? Zo niet, dan kun je het beste nog een keer je inloggegevens opvragen.

Let op: je ontvangt alleen een e-mail van ons als het e-mailadres bij ons bekend is! Dit betreft het e-mailadres waarop je al e-mails van ons ontvangt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb een account maar het inloggen lukt niet. Wat nu?

Op Mijn Greenchoice log je altijd in met het bij ons bekende e-mailadres. Controleer eerst of je hetzelfde e-mailadres gebruikt!

Als het dan nog niet lukt, is je wachtwoord onjuist. Klik hier om je wachtwoord te herstellen.

Oh, en vergeet je niet je cookies uit je browser te verwijderen? Dat kan ook helpen!


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe meld ik mijn zonnepanelen aan bij Greenchoice?

Je zonnepanelen aanmelden bij ons hoeft niet 🌞

Registreren bij je netbeheerder is wel nodig, want dan kunnen wij je teruglevering salderen.

Registreren kan via: https://www.energieleveren.nl/


Heeft dit antwoord geholpen?
Verkoopt Greenchoice zonnepanelen?

Jazeker, wij leveren ook zonnepanelen! Vraag een aanbod op maat aan voor jouw persoonlijke situatie.

Wil je graag meer informatie? Bekijk dan onze zonnige pagina ☀️


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is de netto terugleververgoeding bij Greenchoice?

Voor contracten die per 21 februari 2024 zijn afgesloten is de terugleververgoeding 5 eurocent per kWh stroom. Voor variabele contracten gaat dit in per 1 april 2024. Hiermee sluit de terugleververgoeding beter aan bij de marktwaarde.

Heb je een vast contract dat voor 21 februari 2024 is afgesloten? Dan verandert jouw netto terugleververgoeding niet. De terugleververgoeding die jij van Greenchoice ontvangt kun je terugvinden in Mijn Greenchoice.

Let op: de terugleververgoeding geldt dus alleen als je netto teruglevert. Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je netto terug. Daarvoor krijg je een terugleververgoeding. Lees hier meer over salderen en terugleveren.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt salderen bij Greenchoice?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je terugleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Dit gaat helemaal automatisch als je zonnepanelen zijn aangemeld bij www.energieleveren.nl.

Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding. De netto terugleververgoeding vind je terug op de contractbevestiging of via Mijn Greenchoice.

Lees alles over de wijze van salderen op onze informatiepagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Betaal ik bij Greenchoice terugleverkosten?

Door het grote aantal zonnepanelen nemen de kosten voor energieleveranciers toe, want er zijn meer momenten waarop er een lage of negatieve prijs geldt voor stroom. Greenchoice gaat huishoudens met zonnepanelen een deel van die kosten in rekening brengen. Dit doen we door hogere vaste leveringskosten te rekenen dan voor klanten zonder zonnepanelen. Zo werken we toe naar een evenwichtigere verdeling van de kosten, daardoor kunnen we iedereen een scherper stroomtarief aanbieden.

Dit geldt voor klanten met zonnepanelen die met ingang van 21 februari 2024 een nieuw contract afsluiten of verlengen. De vaste leveringskosten zijn zichtbaar in het aanbod.

Had je voor 21 februari 2024 al een vast of variabel contract bij ons? Of heb je dit vóór 21 februari 2024 afgesloten en gaat dit later in? Dan blijven jouw vaste leveringskosten gelijk aan je contractbevestiging. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Maakt het met zonnepanelen uit of ik een analoge of digitale meter heb?

Het is belangrijk dat je je zonnepaneleninstallatie registreert bij je netbeheerder. Dat regel je eenvoudig via www.energieleveren.nl. Na registratie controleert de netbeheerder of je meter geschikt is voor teruglevering.

Een analoge meter die geschikt is, zal achteruitdraaien op momenten dat je meer stroom teruglevert van verbruikt. Sommige analoge meters kunnen dit niet. In dat geval zullen de meeste netbeheerders je meter kosteloos vervangen door een digitale meter met aparte telwerken voor de teruglevering.

Bijkomend voordeel van zo’n digitale meter is dat je vanwege de aparte telwerken beter inzicht hebt in je verbruik en teruglevering.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een WindVanger?

Niet iedereen heeft een eigen dak om zonnepanelen op te leggen en zo mee te helpen aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Daarom heeft Greenchoice WindVangers in het leven geroepen. WindVangers zijn stukjes van de opgewekte stroom van ons eigen windmolenpark aan het Hartelkanaal.

Met een WindVanger koop je een stukje van de opwekte stroom en betaal je een deel van je jaarlijkse stroombehoefte voor een periode naar keuze vooruit. Hierdoor ben je beschermd tegen prijsschommelingen.

Een WindVanger heeft jaarlijks een gegarandeerde opwek van 125 kWh. En waait het harder? Dan verdelen we de meeropbrengst gratis onder alle WindVangers. Zo lever je met je eigen stukje windmolen een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland!

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om WindVangers te kopen. Hou de WindVanger pagina in de gaten voor meer informatie over de beschikbaarheid van WindVangers.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat levert een WindVanger op?

De WindVanger levert gegarandeerd minimaal 125kWh per jaar op. Waait het in een jaar harder en is er sprake van meerproductie, dan verdelen we dat naar rato over alle WindVangers. De energie die jouw WindVanger opwekt trekken we af van je jaarnota. Je krijgt de kale stroomprijs en btw vergoed.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik WindVangers kopen?

Helaas hebben we nu geen nieuwe WindVangers in de aanbieding. Klanten die al WindVangers hebben, blijven natuurlijk de opbrengst van hun WindVanger krijgen. Bekijk de WindVangers pagina voor meer informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar vind ik informatie over mijn WindVangers?

De opbrengst van de WindVangers per jaar, maand en dag vind je terug in het verbruiksoverzicht. Daarnaast kun je de totale opbrengst van jouw WindVangers inzien op de ‘Extra Producten’ pagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik WindVangers kopen als ik ook zonnepanelen heb?

Heb je zelf ook zonnepanelen op je dak? Haal dan eerst de teruglevering van de panelen af van je verbruik. Over het resterende verbruik mag je voor maximaal 80% aan WindVangers kopen.

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om WindVangers te kopen. Hou de WindVanger pagina in de gaten voor meer informatie over de beschikbaarheid van WindVangers.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat zijn Winddelen?

Een Winddeel is een stukje van een windmolen waarmee je mede-eigenaar bent van een windmolen. Alle eigenaren van één windmolen vormen de leden van de coöperatie van die molen. Deze wordt beheerd door de Windcentrale.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar kan ik mijn Winddelen vinden?

Als je Winddelen hebt via de Windcentrale kun je deze vinden in de online omgeving van de Windcentrale.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik Winddelen kopen of verkopen?

Winddelen kun je kopen en verkopen via de website van de Windcentrale.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met groene stroom. Duurzaam dichtbij dus! Coöperaties kunnen door middel van projecten zelf investeren in de opwekking van zon- of windenergie. Bekijk op deze pagina of er een energiecoöperatie in jouw buurt is en hoe je je kan aanmelden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat houdt de Postcoderoosregeling in?

Niet iedereen heeft plek voor zonnepanelen op zijn dak of een windmolen in de tuin. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2014 de Regeling Verlaagd Tarief, ofwel de postcoderoosregeling in het leven geroepen. Zo kunnen particulieren die bijvoorbeeld geen eigen dak hebben ook investeren in duurzaam dichtbij opgewekte energie en hier bovendien financieel voordeel van hebben, doordat zij korting krijgen op de Energiebelasting.

Per 1 april 2021 is de Postcoderoosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Hiermee kun je als energiecoöperatie of Vereniging van eigenaren (VvE) gezamenlijk investeren in een productie-installatie om duurzame energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, windmolens of waterkracht. Greenchoice staat voor je klaar om je bij de subsidie aanvraag te ondersteunen en deze nieuwe regeling tot een succes te maken. Lees hier meer over de SCE-regeling.

Meer lezen over deze regeling? Lees dan meer op deze pagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik wil energieproducent worden bij Greenchoice. Hoe werkt dit?

Wij nemen graag de stroom af van jouw windmolen of zonnepanelen installatie. Lees op deze pagina wat je kunt doen om energieproducent te worden!


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt een laadpas?

Koppel eerst de laadkabel. Een laadsessie start als je de Greenchoice laadpas voor de kaartlezer op de laadpaal houdt. Als je de sessie wilt stoppen, houd je de laadpas opnieuw voor de kaartlezer. Daarna ontkoppel je de laadkabel. De kosten van de laadsessie zie je vanzelf op je factuur.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt de facturatie voor de laadpas?

De laadsessies worden maandelijks in rekening gebracht via de automatische incasso. Maandelijks wordt rond de 13e een digitale factuur verzonden, waarna rond de 24ste (of de daaropvolgende werkdag) het bedrag wordt afgeschreven. Lees hier meer over de facturatie!


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik via Greenchoice een laadpas aanvragen?

Ja, dat kan! Onze laadpas is gemaakt van bamboe, een natuurlijk materiaal dat gerecycled kan worden. Vraag hier jouw groene laadpas aan!


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat kost een laadpas?

Het tarief van de Greenchoice laadpas is flexibel: je betaalt geen vast maandelijks abonnement, maar uitsluitend een vast starttarief van €0,30 per laadsessie (excl. btw, met een maximum van €8,50 per maand). Wil je meer weten over het tarief? Klik hier!


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe deactiveer ik mijn laadpas?

Als je de laadpas kwijtraakt of verliest, moet je deze (laten) blokkeren. Dit kan de beheerder van de pas zelf doen in de online omgeving. Ook wij kunnen de laadpas (tijdelijk) deactiveren, nadat de persoon die in ons systeem geregistreerd staat, contact met ons opneemt. Lees er hier meer over.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar kan ik mijn auto opladen met de Greenchoice laadpas?

De laadpas is te gebruiken bij meer dan 250.000 Europese publieke laadpunten in 22 landen. Welke dit precies zijn, vind je hier.


Heeft dit antwoord geholpen?
Werkt de Greenchoice laadpas ook in het buitenland?

Ja, onze laadpas werkt in 22 Europese landen. Wil je weten of er een laadpaal in de buurt van je bestemming aanwezig en/of beschikbaar is? Bekijk dan de kaart met alle laadlocaties in Europa.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik de laadpas beëindigen?

Om je laadpas definitief stop te zetten, kun je een e-mail sturen naar groenemobiliteit@greenchoice.nl. Vergeet je niet je gegevens (postcode/huisnummer) en laadpasnummer hierin te vermelden? Na het stopzetten vragen we je om je laadpas naar ons terug te sturen, zodat we deze weer kunnen recyclen!


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar vind ik een laadpaal voor mijn elektrische auto?

Gelukkig zijn er tegenwoordig op veel plaatsen laadpalen te vinden. Met de Greenchoice laadpas kan je op meer dan 250.000 plaatsen in 22 Europese landen je elektrische auto opladen. Klik hier om alle laadlocaties op de kaart te bekijken.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt een laadpaal thuis?

Dit werkt in principe hetzelfde als openbare laadpalen. Het verschil is dat de laadpaal bij je woning een eigen laadkabel heeft, terwijl je deze bij openbare laadpalen zelf moet meenemen. Daarnaast reken je de stroom af via de energierekening van je energieleverancier.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt een laadpaal?

Bij de meeste laadpalen verbindt je eerst de auto met de laadpaal door de laadkabel in te pluggen. Vervolgens scan je de laadpas bij de laadpaal, waarna de auto begint op te laden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe lang duurt het voordat mijn auto is opgeladen?

Dit is afhankelijk van het soort laadpaal en het type auto. De gemiddelde laadtijd is 6 tot 1- uur. Let op: bij openbare laadpalen ben je vaak verplicht om je auto weg te halen als deze volledig is opgeladen. Zorg dat je je niet schuldig maakt aan ‘laadpaalkleven’, maar maak de laadpaal vrij voor de volgende duurzame rijder.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe betaal je bij een laadpaal?

Om het laadproces te starten, scan je je laadpas. Vervolgens betaal je voor het aantal kilowattuur dat je afneemt. Bij de meeste laadpassen betaal je nog een betaald bedrag aan abonnementskosten. De betaling gaat meestal achteraf via de automatische incasso. Bij de Greenchoice laadpas vindt deze incasso één keer per maand plaats. Je betaalt hierbij geen abonnementskosten, alleen een starttarief van €0,30 per laadsessie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt een laadpaal thuis geplaatst?

Een laadpaal aan huis wordt direct op de meterkast van je woning aangesloten. In de meeste gevallen moet de meterkast hiervoor aangepast worden om de woning te beschermen tegen overbelasting. Vervolgens worden de kabels getrokken naar de thuislader en wordt deze op de door jou gewenste plaats aangesloten.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is isolatie?

Bij het isoleren van je woning wordt een extra laag toegevoegd in bijvoorbeeld de muur of het dak. Deze laag zorgt ervoor dat in de winter de warmte in huis blijft, en de kou buiten blijft. In de zomer werkt dit andersom.


Heeft dit antwoord geholpen?
Welke soorten isolatie zijn er?

Je kunt op meerdere plekken in je woning isolatie toebrengen, waaronder de spouwmuur, de vloer en het dak. Daarnaast is HR++ glas ook een goede vorm van isolatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat kost isolatie?

De kosten zijn van een aantal zaken afhankelijk: het aantal vierkante meters, het isolatiemateriaal, de te behalen isolatiewaarde, de dikte van de isolatielaag en de mate van afwerking (bij bepaalde vormen). Om een goede prijsindicatie en advies af te geven, komt onze isolatiepartner bij je langs.


Heeft dit antwoord geholpen?
Is er een subsidieregeling voor isolatie?

Ja, zeker! Bij minimaal twee isolatiemaatregelen krijg je de ISDE subsidie. Deze pagina van de Rijksoverheid en Milieu Centraal helpt jou verder op weg! Naast subsidie kan een Energiebespaarlening, met een gunstige rente, ook een interessante optie zijn.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik via Greenchoice mijn huis isoleren?

Ja, dat kan! Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan en onze isolatiepartner neemt contact met je op om de mogelijkheden met jou te bespreken.


Heeft dit antwoord geholpen?
Is mijn woning geschikt voor isolatie?

In vrijwel elke woning kan een vorm van isolatie aangebracht worden, alleen niet elke vorm van isolatie is geschikt voor elke woning. Onze isolatiepartner komt graag bij je langs om te kijken welke vorm van isolatie geschikt is voor jouw woning. Wil je hier meer over weten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt isolatie in mijn woning aangebracht?

Dit verschilt per soort isolatie. Klik hieronder op de isolatievorm om te lezen hoe deze wordt aangebracht.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat zijn de voordelen van isolatie?

Je huis verduurzamen start met isolatie! In de winter blijft de warmte in huis en kou blijft buiten. In de zomer is het andersom. Door de isolatie blijft de warmte buitenshuis en is het binnen lekker koel. Je bespaart tot 30% op het gasverbruik en bijbehorende kosten. Het is een relatief lage investering met een snelle terugverdientijd. Bovendien is een goed geïsoleerde woning erg duurzaam, dus goed voor het milieu!


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat levert een warmtepomp mij op?

Dit is afhankelijk van je eigen gasverbruik, het type warmtepomp en de isolatiewaarde van de woning. Zo bespaar je tot wel €500 per jaar, afhankelijk van het type warmtepomp, je stookgedrag en de isolatie van de woning. Door de gestegen gasprijs wordt de besparing alleen maar groter. De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp is 6 tot 10 jaar. Bij een All-Electric warmtepomp ligt dit iets hoger.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor een warmtepomp?

Dit hangt van een aantal zaken af. De belangrijkste zaken zijn de isolatiewaarde, de wijze waarop de woning verwarmd en geventileerd wordt en de beschikbare ruimte voor het plaatsen van de warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar op de markt, waarbij per woning gekeken moet worden welk soort warmtepomp het meest geschikt is en het beste rendement oplevert. Wil je weten wat er in jouw woning mogelijk is? Klik hier om je verder te oriënteren en advies aan te vragen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kan ik een aanbod op maat voor een warmtepomp ontvangen?

We helpen je graag met de oriëntatie en aanschaf van een warmtepomp. Daarom bieden we je drie opties aan in samenwerking met onze partner HeatTransformers, een erkende installateur van warmtepompen. Klik hier voor meer informatie en scroll door naar ‘Op weg naar duurzaam verwarmen’.


Heeft dit antwoord geholpen?
Binnen welke termijn kan de warmtepomp geïnstalleerd worden?

Door een wereldwijd tekort aan grondstoffen, leveringsproblemen en de grote vraag naar warmtepompen is er een lange doorlooptijd tot aan de installatie van de warmtepomp. Normaal gesproken installeren we de Elga Ace hybride warmtepomp van Remeha. Volgens de huidige verwachting is de Elga Ace pas begin volgend jaar weer leverbaar. Daarom bieden we nu ook All-Electric en All-Electric Ready warmtepompen aan!


Heeft dit antwoord geholpen?
Welke soorten warmtepompen heeft Greenchoice?

We bieden hybride, All-Electric en All-Electric Ready warmtepompen aan. De meeste warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze warmte voor het verwarmen van de woning en het water. Een hybride warmtepomp wordt aangesloten op de cv-ketel, zodat je cv-ketel minder hoeft te stoken. Zo bespaar je flink op je gasverbruik. Een All-Electric pomp werkt volledig op stroom waardoor er helemaal geen gas meer nodig is om de woning te verwarmen. De All-Electric Ready is een tussenvorm die je als hybride én All-Electric kunt aansluiten, een goede keuze als je in meerdere stappen naar een gasloze woning toe wilt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel kost een warmtepomp?

We bieden verschillende pakketten aan met een beginprijs van €3000 inclusief installatie en subsidie. Houd er wel rekening mee dat de prijs van de pakketten uiteen kan lopen doordat er veel verschil kan zitten in de functionaliteiten van verschillende merken en typen warmtepompen en dat het afhankelijk is van wat er het beste bij jouw woning past. Benieuwd wat voor jou de beste optie is? We geven je graag advies.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik een subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp?

Ja! De overheid stelt subsidie beschikbaar via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte van de subsidie wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Klik hier om te kijken welke subsidie op dit moment geldt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom elektrisch rijden?

Elektrische auto’s zijn stiller, schoner en duurzamer. Bovendien verbeter je de luchtkwaliteit doordat je elektrische auto minder fijnstof uitstoot. En het opladen doe je natuurlijk met 100% groene stroom van Greenchoice. Zo ben jij dubbelgroen bezig! Leuk weetje: er zijn dit jaar meer elektrische auto’s verkocht dan brandstofauto’s. Lees meer over Groen op Weg.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

De ontwikkeling van elektrisch vervoer gaat ontzettend snel, dus de voordelen nemen snel toe. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Beter voor het milieu
 • Goed voor de portemonnee
 • Elektrische auto’s zijn stiller

Meer weten over de voordelen van elektrisch rijden? Klik hier.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat betekent Mobiliteit?

Voor steeds meer Nederlanders is een elektrische (deel)auto, of ander elektrisch vervoer, een slimme oplossing om op weg te gaan. Dat is Mobiliteit. Als je een elektrische auto gebruikt, wil je natuurlijk wel kunnen laden met 100% groene stroom. Klik hier om je Greenchoice laadpas aan te vragen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt elektrisch rijden?

Een elektrische auto heeft een elektromotor. De accu in deze motor wordt via een laadpaal opgeladen met stroom uit het stopcontact. Hybride auto’s rijden deels elektrisch, maar bevatten ook een verbrandingsmotor.


Heeft dit antwoord geholpen?

Ik wil iets weten

Op zoek naar meer informatie? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Contact met Greenchoice

Stuur ons een e-mail

vragen@greenchoice.nl
Reactie binnen 5 werkdagen

Bel ons

010 478 23 26

Werkdagen tussen 8:30 - 17:00
Zaterdag tussen 9:00 - 17:00

Greenchoice Zakelijk

Voor mkb en grootzakelijk