Opbouw van je energiekosten

Je energiekosten bestaan uit verschillende onderdelen. Het kan best ingewikkeld zijn om te achterhalen hoe die onderdelen zijn opgebouwd en waar ze voor zijn bedoeld. We leggen het aan je uit.

Hoe zijn je energiekosten opgebouwd?

De energienota bestaat altijd uit variabele kosten (tarief per kWh stroom en m³ gas) en vaste kosten (vast bedrag per dag). De netbeheerder, de overheid en je energieleverancier bepalen de totale kosten van je energierekening.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderdelen. We leggen uit waar de kosten voor zijn en wie ze bepaalt. 

Variabele kosten 

Omdat deze kosten afhangen van hoeveel stroom en/of gas je afneemt, noemen we dit variabele kosten. Ook als je een vast contract hebt. Deze onderdelen vallen onder de variabele kosten:

  1. 1
    Leveringstarief
    Dit is het tarief dat je volgens je contract betaalt per kWh stroom en/of m³gas, zonder belastingen of andere heffingen.

    Als je een vast contract afsluit met je energieleverancier zet je je leveringstarief vast voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor één of twee jaar. Heb je een variabel leveringstarief? Dan bewegen je leveringstarieven mee met de prijsontwikkelingen op de markt. De prijzen op de energiemarkt bepalen voor een groot deel het leveringstarief. Die markt is continue in beweging.

    Naast de kosten van de inkoop op de energiemarkt bepalen de overige kosten en marge van de energieleverancier het uiteindelijke leveringstarief. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Greenchoice? Bekijk onze tarieven.
  2. 2
    Energiebelasting
    De overheid heft energiebelasting per kWh stroom en/of m³ gas die je afneemt. Met als doel ons energieverbruik te belasten uit milieuoverwegingen. De duurdere energie zou ervoor zorgen dat er minder van wordt gebruikt. De tarieven zijn ingedeeld in verbruiksstaffels. Elk kalenderjaar bepaalt de overheid de hoogte van de energiebelasting. Je kunt er meer over lezen op onze pagina over de overheidsheffingen.
  3. 3
    Opslag Duurzame Energie (vervallen per 1 januari 2023)
    De Opslag Duurzame Energie was een manier van de overheid om de subsidie voor duurzame energie te betalen. Het was dus een belasting die je betaalde. Anders dan de naam doet vermoeden, gold deze belasting voor alle afnemers: of je nu koos voor grijze of groene energie. De overheid stelde elk jaar de hoogte opnieuw vast. De opbrengst van deze belasting werd gebruikt om de subsidies op groene energie te financieren. 

    Per 1 januari 2023 zijn de kosten die eerder onder ODE vielen opgenomen in de energiebelasting. De ODE is komen te vervallen. Op oudere nota's zie je deze post nog staan. 
  4. 4
    Btw
    Op energie geldt een btw van 21%, over de som van alle onderdelen. De verlaging van de btw op energie van 21% naar 9% gold van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022.

Vaste kosten 

Deze kosten betaal je per dag, of je nu veel of weinig energie afneemt. We noemen het daarom vaste kosten. Deze kosten bestaan uit:

  1. 1
    Vaste leveringskosten
    Dit is een vast bedrag dat je aan Greenchoice betaalt voor de levering van energie. Je kunt dit zien als een vaste vergoeding die betaald voor de administratie en de diensten die Greenchoice levert.
  2. 2
    Netbeheerkosten
    De netbeheerder zorgt voor het aanleggen, onderhouden en het transporteren van energie naar jouw aansluiting. De netbeheerder stelt ieder jaar de tarieven opnieuw vast. De hoogte ervan wordt beperkt door maximumtarieven die de overheid vaststelt. De kosten die je betaalt hangen af van de zwaarte van jouw aansluiting. Hoe meer capaciteit de aansluiting heeft, hoe hoger de kosten. De tarieven per aansluitcategorie vind je op de website van je netbeheerder. 

    Jouw energieleverancier draagt de kosten af aan jouw netbeheerder. Wie jouw netbeheerder is, wordt regionaal bepaald. Meer weten? Lees dan onze informatiepagina over netbeheerders.
  3. 3
    Vermindering energiebelasting
    Dit is geen kostenpost maar juist een vaste korting. Voor iedere stroomaansluiting met een verblijfsfunctie, een adres waar mensen kunnen wonen of werken, geldt een vast bedrag aan korting op de energiebelasting. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van dit bedrag vast. De overheid ziet energie als basisbehoefte en past daarom deze teruggave toe. Voor gas bestaat zo’n vermindering niet.

Jouw energiekosten bekijken?

Ga naar Mijn Greenchoice