Een duurzame woning is een goed geïsoleerde woning. Zo zorg je ervoor dat er in de winter minder warmte ontsnapt naar buiten. Tegelijkertijd blijft het in de zomer binnen koel en comfortabel. Een goed geïsoleerd huis is aangenaam en bespaart flink op je energierekening. De overheid geeft bovendien een interessante ISDE subsidie als je twee besparende maatregelen laat uitvoeren. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn maar je kunt isolatie ook combineren met bijvoorbeeld een warmtepomp.
Een goed geïsoleerde spouwmuur (een muur met een buiten- en een binnenmuur) voorkomt dat warmte verloren gaat en kou binnenkomt. Om het isolatiemateriaal aan te brengen tussen de binnen- en de buitenmuur worden er kleine gaatjes geboord in de voegen. Vervolgens wordt het isolerende materiaal, meestal glaswolvlokken, naar binnen gespoten en worden de gaatjes netjes afgedicht. Dit duurt nog geen dag.
Buitengevelisolatie wordt toegepast als de woning geen spouw heeft of een afwijkende buitenmuur, zoals gestucte bakstenen. Dit type isolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft ook extra voordelen. Je krijgt een gloednieuwe buitenmuur, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende opties én je kunt een dikkere isolatielaag aanbrengen. Hierdoor is je woning beter geïsoleerd.
Er zijn twee soorten isolatie: vloerisolatie en bodemisolatie. Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd, zodat de kieren en gaten gedicht worden. Als de kruipruimte minder hoog is dan 50 cm, adviseren we bodemisolatie. Hierbij wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd.
Betonvloer
De beste vloerisolatie hangt af van de kruipruimte. Heb je een goede bereikbare kruipruimte, dieper dan 50 cm? Dan is vloerisolatie met ecospray het meest efficiënt. Dit hecht goed en dicht de kieren goed af. Als je kruipruimte te lastig te bereiken is, adviseren we bodemisolatie.
Houten vloer
Het isoleren van een houten vloer vraagt altijd extra aandacht. Een onjuiste isolatiemethode kan vervelende en kostbare gevolgen hebben zoals houtrot. Een belangrijk principe voor het isoleren van de houten vloer is dat de vloer altijd moet kunnen ‘ademen’. Een houten vloer die goed geïsoleerd is, voorkomt problemen als optrekkend vocht, houtrot en schimmels.
Vloerverwarming
Veel mensen schrikken van de hoge energierekening na het aanbrengen van vloerverwarming. Wanneer de betonvloer niet voorzien is van vloerisolatie verdwijnt er veel warmte naar de kruipruimte. Dit merk je aan een relatief hoge temperatuur in de kruipruimte. Met een goede isolatie tegen de betonvloer voorkom je dit.
Ontdek wat je kunt doen om je woning duurzamer te maken