De voordelen van dakisolatie 

Als je vroeger tijdens je natuurkunde les hebt opgelet, weet je dat warmte stijgt. Dakisolatie is hierdoor een van de meeste effectieve vormen van isolatie, omdat het deze stijgende warmte binnenshuis houdt. Zodoende bespaar je behoorlijk wat energie, wat je onder aan de streep terugziet op je rekening. Bovendien is het duurzaam en goed voor het milieu. We gaan hieronder verder in op het fenomeen dakisolatie, hoe dit er in de praktijk uitziet en wat exact de voordelen zijn. 

Inhoudsopgave

Wist je dat – gemiddeld genomen – 25 procent van de warmte in huis zomaar verloren gaat? Via het dak, om precies te zijn. Deze verspilling van energie is de grootste reden om een dak te isoleren. Het zorgt voor – en dat is met name in de winter niet verkeerd – méér warmte en dus comfort in huis. Je nieuwe temperatuur in je woning wordt constanter en dat maakt de ruimte als geheel een stuk prettiger leefbaar. 

Energiebesparing brengt ook allerlei andere voordelen met zich mee. Minder energieverbruik betekent tenslotte minder uitstoot. En minder uitstoot is bevorderlijk voor het klimaat. Handig voor iedereen die graag duurzaam bezig is. 

En natúúrlijk – een geïsoleerd dak en het verminderde verbruik zorgen ook voor een lage energierekening. Hier gaat wel een eenmalige investering aan vooraf, maar die haal je er op termijn eenvoudig uit door te besparen op je maandelijkse kosten.

Verschillende vormen van dakisolatie 

Een dak isoleren is op grofweg twee manieren mogelijk, afhankelijk van het type dak. We onderscheiden daarin de isolatie van een plat én een schuin dak. 

Platte daken isoleren 

Platte daken isoleren gebeurt meestal met zogenoemde PIR-platen. Dat zijn platen met een hoge isolatiewaarde die relatief eenvoudig op het dak zijn te bevestigen. Dat kan op twee manieren: van binnen of van buiten. Een dak dat vanaf de binnenzijde is geïsoleerd, wordt ook wel een koud dak genoemd. 

Schuine daken isoleren 

Hellende daken zijn eigenlijk maar op één manier te isoleren: vanaf de binnenkant. Dat vereist het gebruik van opnieuw PIR-platen (hoewel minerale wol en houtvezel ook voorkomen), een afwerking met behulp van gipsplaten en een trip naar zolder. 

Hoewel ongebruikelijk is het in theorie mogelijk om een hellend dak vanaf de buitenzijde te isoleren. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld met renovatieplaten. 

Veelgestelde vragen

Als je in aanmerking wil komen voor de landelijke ISDE subsidie en een comfortabele huis moet je een minimale RD-waarde van 3,5 m2K/W. Dit is vanaf 8cm, afhankelijk van het product te behalen.
Elk isolatiemateriaal heeft een andere dikte nodig een minimale dikte voor het aanbrengen van dakisolatie. Meest voorkomend is 8-14 cm afhankelijk van het materiaal. Dit kan ook gelden wanneer je gebruik wilt maken van subsidie voor dakisolatie. Je zult dan minimaal een Rd-waarde van 3,5 m2K/W moeten halen.
Dakisolatie betekent het dak aan de binnenkant bedekken met isolatiemateriaal. Zo houd je de warmte in huis en bespaar je op je stookkosten. Er zijn verschillende manieren om je dak te (laten) isoleren: je kunt kiezen voor dakisolatie met PUR zonder afwerking of een systeem inclusief afwerking bijvoorbeeld gips of agnesplaten.
Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope **dakisolatie** zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde.
Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning is dat zo’n € 650 per jaar.