Isoleren en besparen met HR++ glas

Vraag een offerte aan

Wat is HR++ glas?

HR++ glas wordt ook wel hoog rendementsglas genoemd en is een uitstekende vorm van isolatie. HR++ bestaat uit twee platen glas (dubbel glas) die zijn gevuld met argongas en daaraan is HR++ glas te herkennen. Deze constructie heeft als belangrijk voordeel dat het veel beter isoleert dan gewoon dubbel glas. Daarnaast isoleert het maar liefst zes keer beter dan huizen die zijn voorzien van ramen met enkel glas.

Er is dus altijd een goede reden om ramen met dubbel glas of enkel glas te vervangen door HR++ glas, want veel warmte gaat verloren via de ramen. Als de isolatie- of U-waarde 1,2 of lager is, dan mag je spreken van HR++ glas. Onze partner plaatst isolatieglas met een U-waarde van 1,0.

Inhoudsopgave

Hoe verschilt HR++ van dubbel glas?

HR++ glas is dus simpel gezegd een beter isolerende vorm van glaswerk met een extra isolerende vulling van gas. Je zou verwachten dat dit glaswerk ook duurder is dan dubbel glas. Gelukkig is dat niet het geval. Dubbelglas en HR++ glas zijn betreft kosten vergelijkbaar.

Wat zijn de voordelen van HR++ glas?  

HR++ glas brengt diverse voordelen met zich mee. De coating en het isolerende gas tussen de platen zorgen voor betere isolatie dan standaard dubbel glas. Hierdoor behoud je een aangename temperatuur in huis en verlies je veel minder warmte. Door het warmteverlies te beperken, zorgt HR++ glas daarom voor lagere energiekosten. 
De onderstaande tabel weergeeft een schatting van de besparing  op gas met HR++ glas per woningtype. Het gaat in deze tabel om een overgang van dubbel glas naar HR++ glas waarbij alle ramen in het huis HR++ glas krijgen. 

De onderstaande tabel geeft een schatting van de besparing op gas weer met HR++ glas per woningtype. Het gaat in deze tabel om een overgang van dubbel glas naar HR++ glas waarbij alle ramen in het huis HR++ glas krijgen. Lees meer informatie over de mogelijke besparing op Milieu Centraal.

Soort woning
Tussenwoning
Hoekwoning
2-onder-1-kap
Vrijstaand huis
Besparing gas per jaar (m3)
65 m3
70 m3
80 m3
100 m3
Besparing per jaar bij gasprijs €1,20/m3
€80
€85
€95
€120
De gasbesparing is gebaseerd op een gemiddelde woning die verwarmt wordt met een HR-combiketel. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart, ligt aan je isolatie. Heb je een goed geïsoleerde woning, dan bespaar je minder op gas dan als je woning nog helemaal niet geïsoleerd is.

HR++ glas heeft als bijkomend voordeel ook een verkoelende werking vanwege de aanwezige coating. Ideaal tijdens warm zomerweer. Tot slot is het mogelijk om subsidie te ontvangen op het plaatsen van HR ++ glas. 

Wat zijn de isolatiewaarden van verschillende glassoorten?

Als we het hebben over de isolatiewaarden van glassoorten, dan spreken we over de warmtedoorgangscoëfficiënt. In meer gangbare termen noemen we dit de U-waarde. Simpel gezegd bepaalt de U-waarde hoeveel warmte een raam doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe groter het warmtebehoud.

Wil jij weten hoe groot het verschil in U-waarde is per type glas én hoeveel je met verschillende soorten glas bespaart op gas en kosten ten aanzien van enkel glas? Bekijk dan de onderstaande tabel. 

Soort glas
Enkel glas
Standaard dubbel glas
HR
HR+
HR++
HR+++
Isolatiewaarde (U-waarde)
5,8
2,8
2,0
1,6
1,1
0,5
Besparing gas per jaar (m3)
-
20 m3
23 m3
28 m3
30 m3
33 m3
Besparing per jaar bij gasprijs €1,20/m3
-
€24
€27,60
€33,60
€36
€39,60
De gasbesparing is gebaseerd op een gemiddelde woning die verwarmt wordt met een HR-combiketel. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart, ligt aan je isolatie. Heb je een goed geïsoleerde woning, dan bespaar je minder op gas dan als je woning nog helemaal niet geïsoleerd is.

Hoe bespaar je met HR++ glas?

De besparing met HR++ glas is aanzienlijk. Doordat je minder hard hoeft te stoken om je woning warm te krijgen en houden en je minder last van tocht hebt, gaat je gasverbruik flink omlaag. Omdat HR++ glas een lage U-waarde heeft, profiteer je met dit type glas van een betere isolatiewaarde.  

Wat kost de plaatsing van HR++glas?

Wat moet ik betalen voor het laten plaatsen van isolerende beglazing? Een terechte vraag als je HR++ glas wilt aanschaffen. De kosten voor het plaatsen van HR++ glas zijn afhankelijk van diverse factoren. Het kan zijn dat, afhankelijk van de staat, het beter is om direct de kozijnen te vervangen. Ook kunnen er andere aanpassingen of speciaal glas, zoals veiligheidsglas, nodig zijn. Dit heeft invloed op de totale kosten.

Je kunt rekening houden met een vanaf-prijs van €200 per vierkante meter inclusief plaatsing (in maart 2023). Je kan gelukkig wel subsidie aanvragen voor deze energiebesparende maatregel. Onze partner komt graag en vrijblijvend bij je thuis langs om je te adviseren en een offerte aan te maken.

Welke subsidies bestaan er voor HR++ glas? 

Wist je dat je een deel van de kosten kunt opvangen met de Investeringssubsidie Duurzaam Energie (ISDE)? In 2023 krijg je met deze regeling tot 15% subsidie terug op de kosten. Als je meer dan één verduurzamingsmaatregel binnen een jaar treft, verdubbelt de subsidie. 

Maar er zijn vaak nog veel meer opties. Daarom hebben we een Subsidiehulp voor je! Bekijk je opties en ontdek wat er mogelijk is.

Hoe wordt HR++ glas geplaatst?

We adviseren altijd om HR++ glas door een betrouwbare partij te laten plaatsen. HR++ glas plaatsen doe je niet zomaar, waardoor het de verstandigste keuze is om een expert in te schakelen. Een expert werkt veilig en snel, en weet wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Onze partner kijkt vooraf naar de staat van de kozijnen en of er aanpassingen nodig zijn voor de plaatsing van het glas. Zo weet je zeker dat het HR++ glas op de juiste manier wordt geplaatst en je direct profiteert van de voordelen.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan

Veelgestelde vragen

Wat is de U-waarde van HR++ glas?

HR++ isolatieglas is momenteel het meest toegepaste dubbel glas. HR++ isolatieglas heeft een U-waarde van 1,0 (t.o.v. enkelglas 5,6).


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe lang bestaat HR++ glas?

Per 1 juli 2008 is er HR++ glas te verkrijgen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer moet ik HR++ glas nemen?

Voor woningen met enkele of standaard dubbele beglazing is het aan te raden om HR++ glas te plaatsen. Daarbij geldt voor zowel nieuwbouw als renovatie van woningen de minimale eis dat er HR++ beglazing toegepast dient te worden


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe kun je HR++ glas herkennen?

HR++-glas heeft een extra isolerende coating, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort (dubbel) glas je hebt door op de afstandhouder, een aluminiumstrip tussen de glasplaten, te kijken. Het HR++ glas van onze partner heeft een afstandhouder van polycarbonaat in plaats van aluminium. Dit geleidt minder waardoor het beter isoleert.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe dik is HR++ glas?

Het juiste HR++ glas is afhankelijk van het oppervlakte dat je nodig hebt. Hoe groter de ruit, hoe dikker het glas moet zijn. Daarnaast heeft de aanwezige sponningsruimte in het kozijn ook invloed. De glasdiktes variëren van 4 tot 6 mm per glasplaat. De totale beglazing is bij HR++ glas vaak dikker dan 20 mm.


Heeft dit antwoord geholpen?
Is HR++ glas geluidsreducerend?

Standaard dubbel glas werkt al geluidsreducerend. Twee glasplaten en de spouw (de ruimte tussen de glasplaten) dempen de trillingen. Hoe breder de spouw in het dubbel glas, hoe beter geluidsisolerend het glas is. Bij HR++ glas is de spouw voorzien van een speciale gasvulling en een HR coating. Dankzij de gasvulling, heeft HR++ een hoge warmte-isolerende werking. Geluidsreducerend glas is het beste type beglazing wanneer het aankomt op het reduceren van geluid.


Heeft dit antwoord geholpen?
Is er zon- en/of geluidsreducerend glas verkrijgbaar?

Jazeker! Standaard dubbel glas werkt al geluidsreducerend. Twee glasplaten en de spouw (de ruimte tussen de glasplaten) dempen de trillingen. Hoe breder de spouw in het dubbel glas, hoe beter geluidsisolerend het glas is. Bij HR++ glas is de spouw voorzien van een speciale gasvulling en een HR coating. Dankzij de gasvulling, heeft HR++ een hoge warmte-isolerende werking.

Onze partner kan je voorlichten over de mogelijkheden, voordelen en kosten van zon en/of geluidsreducerend HR++ glas.


Heeft dit antwoord geholpen?