Duurzaam verwarmen

Wat is HR++ glas?

HR++ glas wordt ook wel hoog rendementsglas genoemd en is een uitstekende vorm van isolatie. Dubbel glas HR++ bestaat uit twee platen glas die zijn gevuld met argongas en daaraan is HR++ glas te herkennen. Deze constructie heeft als belangrijk voordeel dat het veel beter isoleert dan gewoon dubbel glas. Daarnaast isoleert het maar liefst zes keer beter dan huizen die zijn voorzien van ramen met enkel glas. Er is dus altijd een goede reden om ramen met dubbel glas of enkel glas te vervangen door HR++ glas, want veel warmte gaat verloren via de ramen. De isolatie of U-waarde van HR++ glas is 1,2. 

Inhoudsopgave

Wat zijn de voordelen van HR++ glas?  

HR++ glas brengt diverse voordelen met zich mee. Dankzij de goede isolatie creëer je een aangename temperatuur in huis en er gaat veel minder warmte verloren. Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas is dat laatstgenoemde naast dubbele beglazing ook voorzien is van een coating en isolerend gas tussen de platen. Naast het beperken van warmteverlies zorgt HR++ glas daarom voor lagere energiekosten. Verder heeft HR++ glas een verkoelende verwerking vanwege de aanwezige coating. Ideaal tijdens warm zomerweer. Tot slot is het mogelijk om subsidie te ontvangen op het plaatsen van HR ++ glas. 

Hoe bespaar je met HR++ glas? 

De HR++ glas besparing is aanzienlijk. De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is 75 procent meer warmte en ruim 150 euro minder aan gasverbruik. Met HR++ glas bespaart een gemiddelde eengezinswoning zo'n 600 m3 gas per jaar. Je bent dus minder geld kwijt aan je energierekening. Je hoeft namelijk minder hard te stoken om je huis warm te krijgen en dat kan je een besparing opleveren van enkele honderden euro's per jaar. Bovendien brengt het ook een extra voordeel met zich mee: je hebt veel minder last van tocht. 

Wat zijn de HR++ glas kosten? 

Wat kost HR++ glas? Een terechte vraag als je HR++ glas wilt aanschaffen. Net als het antwoord op de vraag: wat kost HR++ glas per m2? Hoewel HR++ glas kostbaarder is dan bijvoorbeeld dubbel glas of enkel glas is het een investering die zich ook snel terugverdient. Toch is de aanschafprijs relatief laag en met een aanzienlijke kostenbesparing in het vooruitzicht is het een aantrekkelijke optie om je woning te voorzien van HR++ glas. 

Kosten HR++ glas plaatsen 

Wat de kosten zijn van HR++ glas kopen en plaatsen? De gemiddelde prijs per m2 inclusief btw en montage ligt bij HR++ glas op ongeveer 130 euro. Deze prijs is gebaseerd op een woning die is voorzien van een HR combiketel en een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 18 graden Celsius. Montagekosten voor het plaatsen van HR++ glas liggen gemiddeld tussen de 40 en 70 euro per m2. Vaak ben je voordeliger uit wanneer je alle ramen in je woning tegelijkertijd vervangt door HR++ glas. 

Bespaar op HR++ glas kosten met subsidie 

De Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt subsidie op HR++ glas. Als woningeigenaar profiteer je sowieso van het lage btw-tarief van 9 procent op het plaatsen van HR++ glas. Dat betekent 12 procent korting op het plaatsen van glas. Daarnaast is er een landelijke subsidie voor particulieren, genaamd ISDE, die ook betrekking heeft op HR++ glas plaatsen. Tot slot zijn er ook lokaal soms subsidieregelingen mogelijk. 

Hoe plaats je HR++ glas?  

HR++ glas plaatsen is op twee manieren mogelijk: je doet het zelf of je besteedt het uit aan een aannemer. Dubbel glas plaatsen is iets wat je niet zomaar doet en daarom kiezen veel mensen ervoor om een specialist in te schakelen. Gebeurt het plaatsen op de juiste manier, dan profiteer je als woningeigenaar direct van de nodige voordelen. Om die reden kan het zinvol zijn deze klus uit te besteden aan een expert, vooral als je zelf niet heel handig bent.  

Zelf HR++ glas plaatsen  

Zelf HR++ glas plaatsen is dus mogelijk, maar wel is er een aantal belangrijke aandachtspunten. Dubbele beglazing plaats je vaak gemakkelijk in je huidige kozijnen. Is de staat van je kozijnen niet al te best, dan is het misschien beter die tegelijkertijd met het glas te vervangen. Daarnaast is het ook belangrijk om er op toe te zien dat de aansluiting perfect is. Is dat niet het geval, dan heeft dat invloed op de isolatiewaarde.

Laat HR++ glas plaatsen door een specialist  

Zelf HR++ glas plaatsen lijkt aantrekkelijk vanwege de kostenbesparing die het met zich meebrengt. Echter, alles uitbesteden aan een specialist is soms gewoonweg verstandiger. Een expert werkt veilig en snel, en weet wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Hoe je het ook wendt of keert, dubbele beglazing plaatsen blijft nu eenmaal precisiewerk. Uiteraard loont het altijd om meerdere offertes op te vragen bij verschillende partijen. Op die manier profiteer je te allen tijde van de beste deal. 

Welke subsidies bestaan er en hoe vraag je deze aan?  

Overweeg je om HR++ glas te plaatsen, maar vind je de kosten vrij hoog? Gelukkig is er goed nieuws, want het is mogelijk om HR++ subsidie aan te vragen bij de overheid. Hiermee bespaar je flink op de HR++ kosten en dus wordt het aantrekkelijk om overal in huis dubbele beglazing toe te passen. Er zijn allerlei manieren en potjes om de kosten van HR++ glas te drukken en die lichten we daarom graag toe. Maak er slim gebruik van en isoleer je woning op een vakkundige en betaalbare wijze. 

Subsidie HR++ glas: wat is er mogelijk?  

Zoek je naar subsidie op HR++ glas? Het is goed om te weten dat je sowieso profiteert van het lage btw-tarief van 9 procent op het plaatsen en monteren van HR++ glas. Daarnaast is er subsidie op HR++ glas tot ongeveer 25 procent van de kosten tot een minimum oppervlakte van 10 m2 en een maximum oppervlakte van 45 m2. Het subsidiebedrag per m2 is 35 euro. Deze ISDE-subsidie is aan te vragen via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).  

HR++ glas subsidie aanvragen bij RVO  

Wil je landelijke subsidie aanvragen voor de montage van HR++ glas? Dien een subsidieaanvraag in via de website van RVO en denk eraan dat je verschillende bewijsstukken meestuurt. Denk bijvoorbeeld aan facturen, betalingsbewijzen en uitvoerdersformulieren. Daarnaast is het belangrijk dat je aan alle voorwaarden voldoet en het stappenplan netjes doorloopt. Dit doe je gemakkelijk en snel door in te loggen via je DigiD. Na het indienen ontvang je zo spoedig mogelijk een akkoord vanuit RVO.  

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan

Veelgestelde vragen

HR++ isolatieglas is momenteel het meest toegepaste dubbel glas. HR++ isolatieglas heeft een U-waarde van 1,0 (t.o.v. enkelglas 5,6).
Voor zowel nieuwbouw als renovatie van woningen geldt de minimale eis dat er **HR++** beglazing toegepast dient te worden.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Bij HR++ zal dit dus ook zo in de afstandhouder moeten staan.
Het juiste HR++ glas is afhankelijk van het oppervlakte dat je nodig hebt. Hoe groter de ruit, hoe dikker het glas moet zijn. De glasdiktes variëren van 4 tot 6 mm. Afhankelijk van de samenstelling zal de isolatiewaarde varieeren.
Standaard dubbel glas werkt al geluidsreducerend. Twee glasplaten en de spouw (de ruimte tussen de glasplaten) dempen de trillingen. Hoe breder de spouw in het dubbel glas, hoe beter geluidsisolerend het glas is. Bij HR++ glas is de spouw voorzien van een speciale gasvulling en een HR coating. Dankzij de gasvulling, heeft HR++ een hoge warmte-isolerende werking. Geluidsreducerend glas is het beste type beglazing wanneer het aankomt op het reduceren van geluid.