Goedkope tips om je huis te isoleren

Bij het isoleren van het huis wordt bijna altijd direct aan grote projecten gedacht, zoals isolatie van de gevel, vloer of het dak. Wil je een energiezuinige woning, dan kun je hier inderdaad niet omheen en de overheid geeft je mooie subsidies om je daarbij te helpen. Maar je kan ook veel dingen zelf doen waarvoor je geen grote investeringen nodig hebt.

Kieren 

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende tip: controleer ramen, deuren, het luik naar de kruipruimte en de meterkast op tocht. Is de aansluiting tussen de muur en de sponning van deur of kozijn niet winddicht? Dan kun je dit gemakkelijk verhelpen met kit of voegmiddel voor tegels. Sluiten de ramen en deuren niet netjes tegen het kozijn of sponning, dan verhelp je dit snel met tochtstrips. 

Radiatorfolie 

Radiatoren van de cv stralen hun warmte uit in alle richtingen, ook naar de muur dus. Daar heb je niets aan. Door radiatorfolie op de achterzijde van de radiator (niet de muur) te plakken, wordt deze (zinloze) straling bijna helemaal voorkomen. Hierdoor hoeft het cv-water minder snel verwarmd te worden en dat scheelt weer in de stookkosten.  

Gordijnen 

Korte gordijnen die tot de vensterbank reiken en de radiatoren niet bedekken zorgen voor een goede isolatie, terwijl de warmte vrij de woning in kan stromen. Wel even zorgen dat je bank niet voor de verwarming staat, zodat de warmtestraling niet gehinderd wordt. 

Leidingwerk 

Dit wordt nogal eens vergeten. Buizen van verwarming en de warmwatervoorziening verliezen veel warmte als ze niet geïsoleerd zijn. Vaak lopen de aanvoerleidingen van de radiatoren binnenshuis langs het plafond, waar ze dus hun warmte uitstralen. Die warmte leid je liever naar de radiator. Bij de doe-het-zelf zaak koop je buisisolatie met sluiting, zodat je de leidingen netjes kunt inpakken. 

Nu zijn wij aan de beurt 

Misschien een gekke vraag, maar waarom isoleren we niet onszelf? Het gaat er toch om dat je het comfortabel warm hebt? Zet de verwarming gewoon eens een paar graden lager en trek een paar lekkere sokken en een dikke trui aan. Glühweintje erbij en je krijgt gelijk een beetje het wintersportgevoel. Zo gek nog niet, toch? Scheelt aardig wat op de stookkosten. Denk er maar eens rustig over na. Er zijn zelfs landen waar dit normaal is, omdat er gewoon geen cv beschikbaar is.