Alles over de warmtepomp

 • Tot 60% minder of zelfs helemaal geen gas verbruiken
 • Terugverdientijd tussen 6 en 10 jaar
 • Subsidie mogelijk
Maak een afspraak

Bespaar direct op je gasverbruik

Wil je een comfortabel warm huis met een laag gasverbruik? Met een warmtepomp is het mogelijk! De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zodat je geen of minder gas nodig hebt om je woning te verwarmen. Je ziet deze besparing direct terug op je jaarnota. Wees er snel bij om je huis klaar te maken voor de volgende winter! Bij ons ontvang je tijdelijk tot wel € 500 euro korting op je warmtepomp! Bekijk hier de actievoorwaarden.

Warmtepomp via Greenchoice

Voor de verkoop en installatie van warmtepompen werken wij samen met partners: erkende installateurs die álles over warmtepompen weten. Zo ben je zeker van een helder en persoonlijk advies, afgestemd op jouw woning. Zijn er tussentijds vragen of onduidelijkheden? Dan staan wij natuurlijk altijd voor je klaar.

Meer over

Welke warmtepompen biedt Greenchoice aan?

Onze partners bieden hybride, all-electric ready en all-electric warmtepompen aan.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je huidige cv-ketel. Dit type kent de minst grote investering van alle soorten warmtepompen en is wat eenvoudiger te installeren.

All-electric warmtepomp (beperkt beschikbaar)

Een all-electric warmtepomp is duurder, maar hiermee kun je compleet van het gas af als je woning daar klaar voor is. Dit type is alleen geschikt voor nieuwbouw, of volledig na-geïsoleerde woningen. Bij een all-electric warmtepomp wordt ook een boilervat geplaatst en zowel de woning als het tapwater elektrisch verwarmd.

Het is goed te weten dat beperkte beschikbaarheid van gespecialiseerde installatieteams ervoor zorgt dat onze partners dit niet in heel Nederland kunnen plaatsen. Wel adviseren ze je graag over de mogelijkheden!

All-electric ready warmtepomp

Is je woning nog niet helemaal klaar voor een all-electric warmtepomp, maar wil je wel toekomstklaar zijn? Dan is een all-electric ready warmtepomp een goed alternatief. Deze werkt in het begin als hybride systeem, maar kan ook functioneren als all-electric warmtepomp als je woning daar klaar voor is. Zo kun je stapsgewijs van het gas af.

Welke warmtepomp voor jou het meest geschikt is, is erg afhankelijk van je woonsituatie en wensen. We adviseren je graag!

Warmtepompen weer goed leverbaar!

Lange tijd hadden we te maken met grote leveringsproblemen door een gigantische vraag naar warmtepompen en een wereldwijd tekort aan onderdelen. Maar gelukkig zijn warmtepompen steeds beter leverbaar! Hierdoor nemen de wachttijden tot aan de installatie af en is het een perfect moment om je voor te bereiden op de volgende winter. Onze partners adviseren je graag over wat er bij jouw situatie past, zodat jij een juiste keus kunt maken.

 

Samen op weg om slimmer te verwarmen

We helpen je graag een stapje verder in de oriëntatie of aanschaf van een warmtepomp. Daarom bieden we je verschillende opties aan. Bekijk welke optie het best bij jou past en meld je aan via de knop hieronder.

Advies & Offertegesprek bij partner

Je wilt direct een advies en offerte op maat
 • Telefonisch gesprek met installatiepartner
 • Advies door middel van foto's
 • Toetsing geschiktheid woning
 • Advies geschikte warmtepomp & installatie
 • Besparingsindicatie
 • Offerte op maat of prijsindicatie

Adviesgesprek met Greenchoice

Je wilt eerst een klantadviseur spreken
 • Telefonisch gesprek met één van onze adviseurs
 • Eerste check op de geschiktheid van jouw woonsituatie
 • Informatie over het proces en de mogelijkheden via Greenchoice
 • Antwoord op eventuele vragen
 • Hulp bij verdere aanmelding bij onze installatiepartner

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor een flinke daling in je gasverbruik en daarmee je energiekosten. Ook je CO₂-uitstoot vermindert met zo'n 25% tot 45%, afhankelijk van het type warmtepomp. Een warmtepomp is onderhoudsarm en zorgt voor een beter energielabel voor je woning.

Illustratie van een huis met warmtepomp
Manieren om te verduurzamen
Slim verwarmen
Minder gasverbruik, minder CO₂-uitstoot. Met een warmtepomp geniet je van warm water en een comfortabel huis, terwijl je flink minder gas verbruikt.
Wek warmte op
Lagere gasrekening
De gasprijs is afgelopen periode sterk gestegen. Door te investeren in een warmtepomp verbruik je minder gas en start je direct met besparen op je energiekosten. Lees meer over de kosten van een warmtepomp.
Bekijk of betaal je nota
Subsidie
Een warmtepomp is een duurzame investering in je woning. Daarom biedt de overheid een ISDE-subsidie vanaf €2.400 als je een warmtepomp aanschaft!
Bos- en natuur
Hoger energielabel
Met een warmtepomp wordt je huis energiezuiniger en krijgt daarmee een hoger energielabel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een woning met energielabel A gemiddeld 10% meer oplevert bij de verkoop dan een verder identieke woning met energielabel D. Lees meer over energielabels.

Hoe werkt een warmtepomp?

Om je woning te verwarmen, condenseert een warmtepomp een koelmiddel met warmte uit de buitenlucht. De warme koelmiddelvloeistof wordt onder druk langs een warmtewisselaar geleid en verwarmt het water van de cv-ketel. Jouw koelkast doet precies hetzelfde, maar dan in een andere volgorde, zodat het binnen de koelkast lekker koud blijft.

Is je woning geschikt voor een warmtepomp?

Je woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een warmtepomp voor je te laten werken. Voordat je een keuze maakt: 

 • Controleer welk type warmtepomp geschikt is voor jouw huis
 • Je verwarming moet voldoende warmte kunnen afgeven. Vloer- of wandverwarming is hiervoor gemaakt. Heb je radiatoren of convectoren? Controleer dan eerst even of ze voldoende warmte afgeven. 
 • Doe de 50 graden test: Zet je cv-ketel op 50 graden. Blijft je woning comfortabel warm? Dan heeft een warmtepomp een goede kans van slagen!
 • Controleer of je genoeg ruimte hebt voor een warmtepomp (binnen en buiten). 
 • Check terugverdientijd en subsidie
 • Check of je een warmtepomp mag plaatsen (monument, je aansluiting op het elektriciteitsnet)

Ook slim om te weten:

Goede isolatie aan muren, de vloer, het dak en dubbel glas zijn verstandige vertrekpunten. Andere factoren zijn het verwarmingssysteem, de cv-ketel en het bouwjaar van je huis.

Voordat je kiest voor een warmtepomp via Greenchoice controleren onze partners of jouw woning geschikt is en ontvang je advies over de meest geschikte warmtepomp voor jouw woonsituatie.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp is een flinke investering. Maar als je een warmtepomp koopt en laat installeren via onze partners, kan je tot wel honderden euro's per jaar besparen. Die besparing is wel afhankelijk van het type warmtepomp, je stookgedrag en de isolatie van de woning. Door de gestegen gasprijs wordt de besparing alleen maar groter.

De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp is 5 tot 10 jaar. Bij een all-electric warmtepomp ligt dit iets hoger. 

 
Vanaf-prijs
ISDE-subsidie
Hybride warmtepomp
€6.200
€2.400
All-electric ready warmtepomp
€7.900
€2.850
All-electric warmtepomp
€14.000
€2.850
Let op: dit zijn vanaf-prijzen inclusief installatie. De daadwerkelijke prijs kan hoger uitvallen.

Subsidie voor een warmtepomp

Een warmtepomp kopen kost geld, zo veel is duidelijk. Maar als je een warmtepomp aanschaft en laat installeren, kan je subsidie aanvragen. De hoogte van je subsidie hangt af van welke warmtepomp je aanschaft.

Voor een standaard hybride warmtepomp ontvang je €2.400 via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Is je warmtepomp duurder? Dan is ook de subsidie hoger. Onze partners geven je graag advies over het aanvragen van je ISDE-subsidie. 

Terugverdientijd van een warmtepomp

Eén van de belangrijkste dingen om te weten voordat je een warmtepomp koopt, is je verwachte terugverdientijd. Om dit in te schatten, kan je rekening houden met de volgende dingen: 

 • De aankoopprijs van je warmtepomp en de installatie ervan
 • De subsidie die je voor de aankoop van je warmtepomp kan krijgen
 • De besparing op je gasverbruik in m3
 • De variabele leveringskosten van je gas: het levertarief + de energiebelasting + de btw
 • Het extra stroomverbruik dat je verwacht bij het gebruik van je warmtepomp
 • De variabele leveringskosten van je stroom: het levertarief + de energiebelasting + de btw

Natuurlijk is iedereens situatie anders. Daarom helpen onze partners je graag met het berekenen van de terugverdientijd van je warmtepomp.

Warmtepomp en isolatie

Om met een warmtepomp je woning te verwarmen, moet je woning goed genoeg geïsoleerd zijn. Dit geldt voor de meeste woningen met een bouwjaar na 1990. Maar hoe beter de isolatie van je woning, hoe minder werk je warmtepomp hoeft te doen om je woning comfortabel te houden. En dus hoe groter je uiteindelijke gasbesparing! Onze partners kijken graag mee of je woning voldoende geïsoleerd is. Wil je de isolatie van je woning verbeteren? Daar kunnen we je ook mee helpen!

Warmtepomp en zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen? Een warmtepomp en zonnepanelen is een goede combinatie. Je kan namelijk (een deel van) de stroomafname van je warmtepomp verrekenen met de teruglevering van je zonnepanelen. 

Nieuwere zonnepanelen leveren per jaar ongeveer 350 kWh per paneel op. Stel dus dat je een hybride warmtepomp aanschaft die ongeveer 1.500 kWh gaat gebruiken, dan kan je met ongeveer 4 panelen je extra stroomverbruik compenseren.

Warmtepomp en salderen

Let er wel op dat je zonnepanelen in de zomer de meeste stroom terugleveren en je warmtepomp de meeste stroom in de winter gebruikt. Als je een variabel stroomcontract hebt, of in de loop van het jaar een nieuw contract krijgt, kan dit effect hebben op wat je terugkrijgt.

Als je saldeert, krijg je de totale variabele leveringskosten terug van het moment dat je je stroom op het net teruglevert. Verschillen die kosten in de zomer en in de winter? Dan krijg je op je jaarnota dus iets anders terug voor je teruglevering dan voor je afname. Ook al is de verrekening dus niet altijd één op één, een warmtepomp blijft een goede manier om op je gaskosten te besparen.

Benieuwd wat een warmtepomp voor jouw situatie betekent? Ontdek het via een adviesgesprek.

Veelgestelde vragen

Hoeveel bespaar je met een warmtepomp?

Dit is afhankelijk van je eigen gasverbruik, het type warmtepomp en de isolatiewaarde van de woning. Zo bespaar je tot wel €500 per jaar, afhankelijk van het type warmtepomp, je stookgedrag en de isolatie van de woning. Door de gestegen gasprijs wordt de besparing alleen maar groter. De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp is 6 tot 10 jaar. Bij een All-Electric warmtepomp ligt dit iets hoger.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een hybride warmtepomp?

In de lucht zit altijd warmte. Deze warmte wordt door de buitenunit uit de lucht onttrokken en de binnenunit voegt de warmte toe aan je verwarmingssysteem. Je kunt het vergelijken met een omgekeerde koelkast. De ruimte wordt nu alleen niet gekoeld, maar juist verwarmd. Als de warmtepomp het alleen niet voldoende warm krijgt in je woning, geeft die een signaal aan de cv-ketel om bij te springen. De hybride warmtepomp wordt op dit moment door de meeste huishoudens gekozen, doordat het rendement goed is en de meest laagdrempelige keuze is wat investering betreft.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een All-Electric warmtepomp?

Net als bij een hybride of All-Electric Ready systeem wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht. Er is geen back-up dus de warmtepomp moet al het werk verrichten. Het vermogen van een

All-Electric warmtepomp is daarom iets groter. De buitenunit is vaak ook stiller. Dat zie je terug aan de grotere afmeting van de buitenunit. Kraan- en douchewater wordt opgeslagen en verwarmd in een boilervat. Een groot voordeel is dat je met een All-Electric warmtepomp volledig van het gas af bent voor het verwarmen van de woning en warm water.

Helaas, door beperkte beschikbaarheid van materialen en installatieteams, loopt de doorlooptijd op naar meer dan een jaar en biedt onze partner all electric warmtepompen alleen aan in bepaalde delen van Nederland. Wel kunnen zij je van een goed advies voorzien. Een goed alternatief is een all electric ready warmtepomp. Deze werkt in het begin als hybride systeem, maar kan ook functioneren als all electric warmtepomp. Zo kun je stapsgewijs van het gas af. Kan onze partner je niet verder helpen? Dan ontvang je de kosten voor de Warmtepomp-scan retour.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een All-Electric Ready warmtepomp?

Een All-Electric Ready opstelling werkt in het begin als een hybride systeem. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en verspreid deze warmte via de binnenunit naar het verwarmingssysteem. De cv-ketel wordt bijgeschakeld waar nodig. Wanneer de woning klaar is om van het gas te gaan, wordt de cv-ketel ontkoppeld en neemt het elektrisch element van de warmtepomp het over. Er wordt een boilervat aangesloten voor het opslaan en verwarmen van warm kraan- en douchewater.


Heeft dit antwoord geholpen?

Wij helpen je graag

Telefoon

085 782 00 54

Ma t/m vrij van 9:00 tot 17:30 uur.

Bij Greenchoice kies je altijd voor écht groene stroom en Aardgas met Natuur voor Morgen.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor