Twee lachende mensen op een bank

Warmtepomp installatie

Maak een afspraak

Om er voor te zorgen dat je warmtepomp zo lang mogelijk meegaat is een correcte en vakkundige installatie belangrijk. Zo haal je het meest uit je duurzame investering en bespaar je zo veel mogelijk energie. Op die manier verwarm je de komende jaren je huis zonder zorgen met duurzamere warmte en bespaar je maandelijks op je energierekening. Goed voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Wil je weten wat er komt kijken bij het aansluiten van een warmtepomp en wat de installatie kost? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Inhoudsopgave

Hoe werkt een warmtepomp installatie?

Ben je nog niet helemaal bekend met de werking van een warmtepomp? Dan leggen wij het even snel uit. De verreweg meest gebruikte warmtepomp is de hybride lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit bevat de compressor en de ventilator die de omgevingslucht aanzuigt en de binnenunit bevat de meet- en regelelektronica. Tijdens de installatie worden beide units aangesloten. Kies je ervoor om het werk door een installateur te laten doen, dan zal deze instalateur de warmtepomp aansluiten op je cv, zodat de warmte aan de verwarming en warmwatervoorziening kan worden afgegeven en zo bespaar je op je energierekening. De warmtepomp doet dus eigenlijk precies het omgekeerde als je koelkast, die geeft de warmte binnen de kast aan de buitenlucht af. 

Warmtepomp plaatsen door de vakman

Het is in de meeste gevallen aan te raden om je nieuwe warmtepomp te laten plaatsen door een erkende installateur. Hier voor bestaan twee voornaamste redenen: 

  1. Een warmtepompinstallatie moet goed gedimensioneerd zijn aan de grootte van de woning en om aan de verwarmings- en warmwaterbehoefte te voldoen. Dat is werk voor een vakman. 
  2. Wil je aanspraak maken op de aantrekkelijke ISDE subsidie van de overheid? Laat dan je warmtepomp aansluiten door een erkende installateur. Dit is een voorwaarde voor de subsidie. 

Bedenk ook dat een warmtepomp niet goedkoop is. Neem dus geen risico en laat de warmtepomp plaatsen door een erkende vakman, zo maak je minder kans dat er iets misgaat tijdens het plaatsen. Deze is op de hoogte van de regelgeving en eisen betreffende het aansluiten van elektrische apparatuur als een warmtepomp met 1 of 3 fase (krachtstroom).  
 
Kies je voor een bodemwarmtepomp (water/aardwarmte), dan ben je volgens de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) Bodemenergie zelfs verplicht een gecertificeerde installateur in te schakelen. 

Warmtepomp installatie in nieuwbouw

Het installeren van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning is wat eenvoudiger dan in bestaande bouw. Een nieuwbouwwoning is niet aangesloten op het gasnet en dus wordt met de bouw al rekening gehouden met de ruimte die nodig is voor de plaatsing van de twee units. De buitenunit staat vaak in de tuin of op het platdak. Bij de binnenunit wordt een boiler geplaatst die de warmte opslaat.

Warmtepomp installatie in bestaande bouw 

In de bestaande bouw moet je samen met de installateur bekijken waar de units het beste geplaatst kunnen worden. De afstand tussen de buitenunit, binnenunit en cv-ketel wordt het liefst zo klein mogelijk gehouden. Kies je voor een all-electric oplossing omdat je geen gasaansluiting (meer) hebt, dan moet je ook nog rekening houden met de plaatsing van een boiler. De grootte van de boiler hangt af van de warmwatervraag en ligt gemiddeld tussen de 100 en 500 liter. Dat is te groot voor een standaard cv-kast en daar moet je dus wel even rekening mee houden.  

Geluid van de warmtepomp

De buitenunit bestaat uit een compressor en een grote ventilator. Wanneer deze aanslaat, veroorzaakt dat een geluid wat overeenkomt met het geluid van je koelkast (60 -70 dBa). Overdag is dat niet zo storend, maar als het ‘s nachts stil is, is het duidelijk hoorbaar. 
 
Gelukkig is er voor het geluid van de warmtepomp regelgeving beschikbaar: het Bouwbesluit 2012. Hierin is geregeld dat per 21 april 2021 het maximale geluidsdrukniveau bij de buren overdag niet meer dan 45 dB mag zijn. ‘s Avonds tussen 19:00 en 07:00 uur mag dit niet meer dan 40 dB bedragen. Deze waarden gelden op de erfgrens met je buren. 
 
De buitenunits worden daarom het liefst zover mogelijk van de erfgrens geplaatst. Er zijn warmtepompen met een zogenaamd stilbedrijfmodus voor de avond en nacht. Ook zijn er dempkasten op de markt die het geluid van de pomp terugbrengen tot ongeveer 40 dBa.  

Wat kost een warmtepomp installatie?

Een (lucht/water) warmtepomp installeren is niet goedkoop. De startprijzen variëren van zo’n €6.200 tot €14.000 inclusief installatiekosten. Echter, je krijgt een aantrekkelijke subsidie van de overheid, waardoor de pakketten inclusief subsidie beginnen bij €3.800. We nemen graag met je door wat voor type warmtepomp het beste bij jouw situatie past en welke investering hierbij hoort.