Elke maand betaal je voor jouw energieverbruik je termijnbedrag. Op deze pagina lees je meer over de opbouw van je termijnbedrag, hoe we je termijnbedrag berekenen en over het effect van overheidsheffingen en prijsplafond.
De volgende onderdelen bepalen jouw termijnbedrag:
In de winter gebruik je meer energie dan in de zomer. Daarom tellen we alle kosten voor een heel jaar bij elkaar op, en delen dit door twaalf maanden. Zo betaal je elke maand hetzelfde termijnbedrag. Als je een vast contract hebt, veranderen de overheidsheffingen, de btw, de netbeheerkosten en de vermindering energiebelasting nog steeds ieder jaar. Wij hebben geen invloed op de hoogte van de overheidsheffingen.
Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik (uit het verleden) op jouw adres. Dit standaard jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we het standaard jaarverbruik van je netbeheerder.
Bij een stijging van je tarieven of andere kosten, zoals overheidsheffingen, kan het zijn dat ook je termijnbedrag stijgt. Dat is om te voorkomen dat je moet bijbetalen op je jaarnota. Als je tarieven dalen kan het gebeuren dat wij je termijnbedrag verlagen. Je vindt jouw huidige termijnbedrag terug op de hoofdpagina van Mijn Greenchoice.
Als we jouw termijnbedrag opnieuw hebben berekend en aangepast, informeren wij je vooraf per e-mail. Je kunt je termijnbedrag altijd naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.
Een wijziging in het aantal huisgenoten of een verhuizing kan invloed hebben op je verbruik en energiekosten. Investeer je in een duurzamere woning door betere isolatie aan te brengen of zonnepanelen aan te sluiten? Of werk je meer vanuit huis in plaats van op kantoor? Ook in die gevallen kan het handig zijn om je termijnbedrag aan te passen. Je kunt dit doen via Mijn Greenchoice of onze app.
Wij hebben geen invloed op de hoogte van de overheidsheffingen. Overheidsheffingen zoals energiebelasting en vermindering energiebelasting wijzigen elk kalenderjaar. Ook de netbeheerkosten kunnen dan wijzigen. In januari 2023 stegen zowel de energiebelastingen als de netbeheerkosten. Het maakt hierbij niet uit of je een vast of variabel contract hebt.
Ben je kleinverbruiker en heeft jouw aansluiting een woon- of werkfunctie? Als je contracttarieven (inclusief overheidsheffingen) hoger zijn dan €0,40 per kWh stroom en €1,45 per m³ gas, dan geldt voor jou het prijsplafond. Tot de verbruiksgrens van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas betaal je de bovengenoemde tarieven van het prijsplafond.
We begrijpen het natuurlijk dat je wilt weten of jouw termijnbedrag voldoende is. Wij staan graag voor je klaar met een passend advies over je termijnbedrag. Zo voorkom je een bijbetaling op je jaarnota. Wil je weten wat je kunt doen bij een (hoge) bijbetaling? Bekijk onze informatiepagina over betalen.
Liever anoniem en gratis advies? Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen dit weer op orde te krijgen.
Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden) in combinatie met je tarieven. Het standaard jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder. Alle jaarlijkse kosten bij elkaar opgeteld delen we door twaalf maanden. Lees meer over de berekening van je termijnbedrag op deze pagina.
Onder het kopje Termijnbedrag zie je jouw huidige termijnbedrag. Dit termijnbedrag is gebaseerd op het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres in combinatie met je tarieven. We stellen je jaarverbruik ieder jaar opnieuw vast.
Nieuwe woning?
Dan is je termijnbedrag gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Die informatie krijgen we van jouw netbeheerder. Na zes maanden kunnen we jouw verbruik beter meten. We kunnen je dan ook een beter advies geven. Hou tot die tijd Mijn Greenchoice en je verbruikskostenoverzichten in de gaten.
Als het nodig is berekenen we jouw termijnbedrag opnieuw, bijvoorbeeld bij een tariefwijziging. Wanneer we de schatting voor jouw termijnbedrag aanpassen, informeren wij je vooraf per e-mail. Je kunt je termijnbedrag altijd naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.
In het begin wordt het termijnbedrag van je nieuwe adres gebaseerd op het energieverbruik van de vorige bewoner(s). Als je dit wil, kun je het termijnbedrag nog voor de eerste betaling wijzigen via Mijn Greenchoice.
Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan wordt je termijnbedrag gebaseerd op een geschat jaarverbruik. Dit geschatte jaarverbruik ontvangen we van je netbeheerder.
In Mijn Greenchoice of onze app kun je je termijnbedrag naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.
Greenchoice past je termijnbedrag niet automatisch aan als je begint met terugleveren via zonnepanelen.
Je kunt je termijnbedrag zelf aanpassen in Mijn Greenchoice.