Termijnbedrag

Hoe werkt het termijnbedrag?

Elke maand betaal je voor jouw energieverbruik je termijnbedrag. In de winter gebruik je meer energie dan in de zomer. Daarom tellen we alle kosten voor een heel jaar bij elkaar op, en delen dit door twaalf maanden. Zo betaal je elke maand hetzelfde termijnbedrag. 

Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik (uit het verleden) op jouw adres. Dit standaard jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we het standaard jaarverbruik van je netbeheerder.   

Direct naar:

Opbouw termijnbedrag

Het termijnbedrag bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Leveringskosten
    Dit zijn de leveringstarieven per kWh stroom en m³ gas die je gebruikt. Ook betaal je vaste leveringskosten, dit is een vast bedrag per maand. De leveringskosten verschillen per energieleverancier.
  • Netbeheerkosten
    Jouw netbeheerder rekent kosten voor de aansluiting en het transport van energie. Deze kosten dragen wij af aan de netbeheerder.
  • Overheidsheffingen
    De overheid heft energiebelasting over de energie die je gebruikt. Ook betaal je 21% btw. Greenchoice draagt de belastingen af aan de overheid.

Termijnbedrag aanpassen

Bij een stijging van je tarieven of andere kosten, zoals overheidsheffingen, kan het zijn dat ook je termijnbedrag stijgt. Dat is om te voorkomen dat je moet bijbetalen op je jaarnota. Als je tarieven dalen kan het gebeuren dat wij je termijnbedrag verlagen. Je vindt jouw huidige termijnbedrag terug op de hoofdpagina van Mijn Greenchoice.

Als we jouw termijnbedrag opnieuw hebben berekend en aangepast, informeren wij je vooraf per e-mail. Je kunt je termijnbedrag altijd naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.

Verwacht je meer of minder te verbruiken?

Een wijziging in het aantal huisgenoten of een verhuizing kan invloed hebben op je verbruik en energiekosten. Investeer je in een duurzamere woning door betere isolatie aan te brengen of zonnepanelen aan te sluiten? Of werk je meer vanuit huis in plaats van op kantoor? Ook in die gevallen kan het handig zijn om je termijnbedrag aan te passen. Je kunt dit doen via Mijn Greenchoice of onze app. 

Overheidsheffingen wijzigen elk kalenderjaar

Wij hebben geen invloed op de hoogte van de overheidsheffingen. Overheidsheffingen zoals energiebelasting en vermindering energiebelasting wijzigen elk kalenderjaar. Ook de netbeheerkosten kunnen dan wijzigen. Het maakt hierbij niet uit of je een vast of variabel contract hebt.  

Onderdelen van je energierekening

Je energiekosten bestaan uit verschillende onderdelen. De netbeheerder, de overheid en je energieleverancier bepalen de totale kosten van je energierekening. 

Je betaalt variabele kosten (tarief per kWh stroom en m³ gas) en vaste kosten (vast bedrag per dag). Variabele kosten hangen af van hoeveel stroom en/of gas je afneemt, daarom noemen we het variabel. Ook als je een vast contract hebt. Andere kosten betaal je per dag, of je nu veel of weinig energie afneemt. Dat noemen we daarom vaste kosten.

Zorgen over je energierekening?

We begrijpen het natuurlijk dat je wilt weten of jouw termijnbedrag voldoende is. Wij staan graag voor je klaar met een passend advies over je termijnbedrag. Zo voorkom je een bijbetaling op je jaarnota. Wil je weten wat je kunt doen bij een (hoge) bijbetaling? Bekijk onze informatiepagina over betalen.

Liever anoniem en gratis advies? Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen dit weer op orde te krijgen.

Veelgestelde vragen over het termijnbedrag

Hoe wijzig ik mijn termijnbedrag?

In Mijn Greenchoice of onze app kun je je termijnbedrag naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe berekent Greenchoice mijn termijnbedrag?

Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden) in combinatie met je tarieven. Het standaard jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder. Alle jaarlijkse kosten bij elkaar opgeteld delen we door twaalf maanden. Lees meer over de berekening van je termijnbedrag op deze pagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Welk termijnbedrag ga ik betalen op mijn nieuwe adres?

In het begin wordt het termijnbedrag van je nieuwe adres gebaseerd op het energieverbruik van de vorige bewoner(s). Als je dit wil, kun je het termijnbedrag nog voor de eerste betaling wijzigen via Mijn Greenchoice.

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan word je termijnbedrag gebaseerd op een geschat jaarverbruik. Dit geschatte jaarverbruik ontvangen we van je netbeheerder.


Heeft dit antwoord geholpen?
Mag ik mijn termijnbedrag verlagen als ik teruglever met zonnepanelen?

Greenchoice past je termijnbedrag niet automatisch aan als je begint met terugleveren via zonnepanelen.

Je kunt je termijnbedrag zelf aanpassen in Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?

Bekijk jouw termijnbedrag

Mijn Greenchoice