Duurzaam huis verwarmen

Spouwmuurisolatie

  • Tot 40 procent minder warmteverlies
  • Laagdrempelige vorm van isolatie
  • Meer comfort
Offerte aanvragen

Spouwmuurisolatie bij jou thuis

Bij Greenchoice helpen we onze klanten graag met het bijdragen aan een duurzamer Nederland. Isoleren is een effectieve manier om hieraan bij te dragen. Spouwmuurisolatie is een populaire vorm van isoleren, waarbij – je raadt het al – de spouwmuur van je woning geisoleerd wordt. Wij leggen je hieronder uit wat spouwmuurisolatie precies is, hoe een spouwmuur isoleren exact werkt én wat in het geval van een spouwmuurisolatie de voordelen zijn. 

Maar eerst – de spouwmuur. Een term die zelfs onder veel huizenbezitters relatief vaak tot de verbeelding spreekt. Het is een muur van een huis dat bestaat uit twee delen. Deze bouwstijl is behoorlijk vaak toegepast op een fors deel van de Nederlandse huizen van 1920 en later. 

Het betekent in de praktijk dat er in wezen twee muren zijn: de binnen- én de buitenmuur. Daartussen valt dus een tamelijk loze ruimte die we de spouw noemen. De binnenste van de twee muren wordt ook wel de spouwmuur genoemd. De buitenmuur? Die blijft gewoon de buitenmuur. 

Inhoudsopgave

Wat is spouwmuurisolatie, hoe bespaar je ermee en wat zijn precies de voordelen? 

De spouwmuur zorgt ervoor dat de warmte in jouw huis beter behouden blijft. Althans. Dat is de bedoeling. Als deze niet goed is geïsoleerd, is dat dus niet het geval. Dan blijft de lucht in de spouw koel, waardoor de spouwmuur koude lucht afgeeft aan – laten we zeggen – je woonkamer. Dat zorgt dus voor minder behoud van warmte en een minder goed geïsoleerde woning. 

Sterker nog: een niet-geïsoleerde muur resulteert tot wel 40 procent aan warmteverlies. De daadwerkelijke percentages hangen af van de woning in kwestie, maar toch, dat zijn behoorlijke aantallen. 

Energiebesparing is daarmee het allerbelangrijkste voordeel van deze vorm van isolatie. Daarnaast zorgt het ook voor meer comfort in je woning. De zomers binnenshuis zijn niet langer bloedheet, de winters niet langer ijskoud.  

Een bijkomend voorbeeld is het feit dat spouwmuurisolatie ook nog eens zorgt voor minder geluidsoverlast. De gebruikte isolatiematerialen dragen namelijk bij aan het dempen van herrie van buitenaf.

Wanneer is spouwmuurisolatie iets voor mij? 

Spouwmuurisolatie is niet voor alle huizenbezitters even interessant. Sommige woningen zijn namelijk al standaard voorzien van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur. Het gaat dan om woningen na 1976. 

Dat maakt spouwmuurisolatie met name iets voor de bewoners van huizen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd. Wil je desondanks weten of jouw woning überhaupt een spouwmuur heeft? Check dit aan de hand van je voor- of achterdeur. Is je deur dikker dan 24 centimeter? Dan is de kans groot dat er sprake is van een spouwmuur. Is dat niet het geval? Dan denken we dat er je niet hoeft te isoleren, omdat er simpelweg niets te isoleren valt. 

Hoe plaats je spouwmuurisolatie? 

Spouwmuurisolatie plaatsen gebeurt met behulp van verschillende soorten isolatiemateriaal. Welke jij moet kiezen, is weliswaar afhankelijk van de eigenschappen van de muur in kwestie, maar meestal een gevalletje persoonlijke voorkeur. Veelgebruikte materiaalsoorten zijn purschuim en wol. Dit vanwege het flexibele en buigzame karakter. 

Of je nu aan de slag gaat met purschuim of glaswol; het plaatsen van spouwmuurisolatie begint altijd met het boren van een gat in de buitenste muur. Vul de spouw op die manier met isolatiemateriaal naar keuze. Dat klinkt als een behoorlijke opgave – en dat is het in wezen ook – maar we schatten dat je in een halve dag al vrij ver komt. 

Wat kost spouwmuurisolatie? 

Het is vrij lastig om een concreet kostenplaatje voor het plaatsen van spouwmuurisolatie te geven. Dat hangt tenslotte af van verschillende factoren. Het type woning bijvoorbeeld, het aantal vierkante meters, het feit of de spouwmuur in kwestie al dan niet vervuild is, en tot slot de materiaalkeuze. Daarnaast krijg je soms ook te maken met aanvullende kosten, zoals de huur van een steiger wanneer jouw spouwmuur erg hoog is. 

Desondanks geven we je een kleine indicatie van wat je mag verwachten. Gemiddeld genomen kost het isoleren van een spouwmuur tussen de 750 en de 3500 euro. Houd rekening met een budget van 2000 euro – tenzij je een behoorlijk grote woning hebt en eigenlijk al weet dat dit bedrag niet toereikend is. 

De kosten per vierkante meter komen dan neer op zo’n 20 tot 35 euro per vierkante meter. 

Welke subsidies zijn er?  

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een grote investering, die je pas na een aantal weken gaat merken. De energierekening zal namelijk lager worden door het aanbrengen van isolatie. Omdat de overheid graag wilt dat de huizen worden verduurzaamd, is er subsidie beschikbaar gesteld. 

ISDE subsidie 2021 

Per 2021 is er een nieuwe subsidieregeling voor – onder andere – spouwmuurisolatie beschikbaar. Deze zogeheten ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) gebruik je om tenminste twee verduurzamingsmaatregelen te treffen aan je eigen woning. Dat mogen ook twee verschillende isolatiemaatregelen zijn, zoals vloer- en spouwmuurisolatie. Of kies er juist voor om isolatie te combineren met een warmtepomp. De exacte voorwaarden voor subsidie op spouwmuurisolatie in 2022 lees je op de website van het RVO

Hoeveel subsidie op spouwmuurisolatie krijg ik? 

Subsidie op spouwmuurisolatie en andere isolatiemaatregelen worden berekend op basis van oppervlakte. Je  ontvangt dus bijvoorbeeld een vast bedrag van €5,- per vierkante meter spouwmuur. Hiervoor geldt een minimum van vijftien vierkante meter. Zoals hierboven genoemd moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen doorvoeren. Combineer je de isolatie van je spouwmuur dus met een andere verduurzaming, dan kom je in aanmerking voor subsidie op spouwmuurisolatie. 

Energiebespaarlening  

Een laatste optie is het aangaan van een zogenoemde Energiebespaarlening. Dat is geen subsidie, maar zeker ook l een interessante optie om geld te lenen voor energiebesparende investeringen.Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. 

Een extra voordeel is dat de rente van deze regeling gunstig is. Deze regeling is speciaal in het leven geroepen voor iedereen die zijn of haar woning duurzamer wil maken. 

De Energiebespaarlening is alleen bedoeld voor eigenaren van een koopwoning, en  is ook beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren: de speciale VvE- Energiebespaarlening.   

Veelgestelde vragen

De kosten van muur isolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de breedte van de spouw en het aantal vierkante meters. Om een goede prijsindicatie te geven komt een isolatie bedrijf langs. Zij boren een klein gaatje in de muur en kijken in de muur met een endoscoop. Hierbij controleren zij of er al isolatiemateriaal aanwezig is en of de spouw schoon is.
Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n € 1.900 besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. In een goed geïsoleerd huis woon je een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daardoor minder CO2 uit.
Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: minerale wol, parels en PUR-schuim.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte

Offerte aanvragen