Twee vrouwen achter een laptop aan tafel

ISDE

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie
  • Krijg tot 15% van je kosten terug
  • Meer dan 1 maatregel? Dan verdubbel je je subsidie!
Doe de Subsidiehulp

De overheid wil graag dat huishoudens ervoor kiezen om hun woning te verduurzamen. Daarom kan je een deel van de verduurzamingskosten opvangen met subsidies! Zo kunnen meer huiseigenaren de kosten van verduurzaming opvangen.

Inhoudsopgave

Wat is de Investeringssubsidie Duurzame Energie?

Als je je eigen huis hebt, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In 2023 krijg je met deze regeling tot ongeveer 15% subsidie terug op de kosten. Dit geldt bij al één isolatiemaatregel.

Neem je een tweede duurzame maatregel binnen een jaar? Dan verdubbelt de subsidie voor je isolatie. Een duurzame maatregel kan een twee soorten isolatie zijn, maar ook bijvoorbeeld de aankoop en installatie van een warmtepomp, een aansluiting aan een warmtenet of overgaan op elektrisch koken.

De ISDE bestaat sinds 2016, en loopt nog tot 2030. Het is nu nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren nadat de huidige ISDE-regeling afloopt, of wat er gebeurt zodra er geen gasaansluitingen meer geïnstalleerd mogen worden.

Voorwaarden voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie

De exacte voorwaarden voor subsidie op jouw specifieke maatregel lees je op de website van de RVO. Maar voor iedere besparing waar je de ISDE wilt aanvragen, gelden de volgende vier voorwaarden:

Stap 1
Je moet een particulier zijn.
Stap 2
De woning die je wilt verduurzamen moet je eigen eigendom zijn.
Stap 3
De verduurzamingsmaatregel moet worden uitgevoerd door een specialist.
Stap 4
Je kan de ISDE pas aanvragen na de plaatsing van je verduurzamingsmaatregel.

Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt voor beter wooncomfort. Je vloeren worden minder snel koud in de winter en minder snel warm in de zomer.

Met het isoleren van een vloer draag je bij aan een duurzamere wereld én ben je op termijn goedkoper uit. Dat neemt niet weg dat vloerisolatie aanbrengen eerst een investering vereist. Gelukkig biedt de overheid de mogelijkheid om een deel van je kosten te laten subsidiëren.

Voor vloerisolatie geldt een subsidie van €5,50 per vierkante meter met een minimum van 20 vierkante meter. Kies je voor bodemisolatie? Dan geldt een subsidie van €3 per vierkante meter met eenzelfde minimum. Je kan de ISDE pas na het isoleren van je vloer aanvragen. Je vindt de specifieke voorwaarden op de website van de RVO.

Spouwmuurisolatie

Door je spouwmuur te isoleren, houd je je woning makkelijker behaaglijk. De warmte van je verwarming ontsnapt niet door de muur in de winter. In de zomer dringt de hitte minder snel binnen.

Het isoleren van je spouwmuur zorgt voor een hoger wooncomfort, maar er zitten ook kosten aan. Het isolatiemateriaal, je type woning, de grootte van het oppervlak en hoe vervuild de spouwmuur is. Al deze factoren zorgen voor een ander kostenplaatje. Daarnaast heb je soms ook aanvullende kosten, zoals de huur van een steiger als je voorgevel erg hoog is.

Voor spouwmuurisolatie geldt een vast bedrag aan subsidie van €4,- per vierkante meter met een minimum van 10 vierkante meter. Je kan de ISDE pas na het isoleren van je spouwmuur aanvragen. De exacte voorwaarden voor subsidie op spouwmuurisolatie lees je op de website van de RVO

Dakisolatie

Door je dak te isoleren, ontsnapt er minder snel warme lucht uit je woning. Daardoor hoef je minder te stoken op koude dagen.

Dakisolatie is een duurzame investering die je op termijn een besparing op levert. Omdat isoleren een investering vraagt, stimuleert de overheid het verduurzamen van woningen steeds meer. Het is dan ook niet vreemd dat er verschillende mogelijkheden zijn om op z’n minst een béétje onder de hoogste kosten uit te komen.

De minimale hoeveelheid subsidie voor dakisolatie bedraagt €15 per vierkante meter. Je moet daarvoor wel een minimum van 20 vierkante meter laten isoleren. De exacte voorwaarden voor subsidie op dakisolatie lees je op de website van de RVO.

HR++ glas

Door je glas te vervangen blijft je woning beter op de gewenste temperatuur. Het blijft koeler op warme dagen en warmer op koude dagen.

Isolatie met HR++ glas verdien je, afhankelijk van de woonsituatie, binnen een paar jaar terug. Je kan een deel van de kosten opvangen met de Investeringssubsidie Duurzaam Energie (ISDE).

In 2023 krijg je met deze regeling tot 15% subsidie terug op de kosten. Voor HR++ glas geldt een subsidie van €23 per vierkante meter, met een minimum van 8 vierkante meter. Als je meer dan één verduurzamingsmaatregel binnen een jaar treft, verdubbelt de subsidie. De exacte voorwaarden voor subsidie op HR++ glas lees je op de website van de RVO.

Warmtepomp

Met een warmtepomp zet je de grootste stap naar gasloos wonen: je hoeft namelijk geen gas meer te gebruiken om je woning te verwarmen.

Ook de aanschaf van een warmtepomp kan je deels opvangen met de ISDE. De Rijksoverheid houdt een lijst bij met welke warmtepompen in aanmerking komen voor de ISDE. Hierdoor weet je altijd precies welke warmtepompen in aanmerking komen voor deze subsidie en wat de meest actuele bedragen zijn. Bekijk hier de lijst met duurzame apparaten.

De ISDE voor aanschaf van een warmtepomp is minstens €500, maar loopt al gauw op tot een paar duizend euro. De exacte voorwaarden voor subsidie op je warmtepomp lees je op de site van de RVO.

Andere opties

Je kan de ISDE voor nog meer bespaarmaatregelen inzetten. Naast de mogelijkheden hierboven, kan je hem ook gebruiken voor:

  • Het aansluiten van je woning op een warmtenet
  • Van het kookgas afgaan als je al op stadsverwarming zit
  • Het kopen van een zonneboiler

Hulp nodig met de aanvraag?

We helpen je graag op weg met het indienen van je aanvraag. Om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken, hebben we een handleiding voor warmtepomp subsidie samengesteld. Hierin lopen we stap voor stap door het proces heen, zodat jij zonder stress alles regelt. In deze handleiding staat de Remeha Elga Ace warmtepomp als voorbeeld genoemd, maar de stappen zijn voor ieder merk en type warmtepomp gelijk. 

Belangrijk: houd je bewijs van aanschaf en betaling bij de hand, inclusief het etiket, de productkaart en de technische documentatie. Je dient normaal gesproken binnen 24 maanden na aanschaf de subsidie op de warmtepomp aan te vragen. Uiteraard staat onze klantenservice voor je klaar als je toch met vragen zit.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan