De kracht van dynamische tarieven

  • Meebewegen met de prijzen op de energiemarkt
  • Bewuster en slimmer omgaan met je energieverbruik
  • Flexibel contract
Meld je aan

Greenchoice en EnergyZero introduceren dynamische tarieven

Bij Greenchoice begrijpen we dat elke klant uniek is en dat door de snel veranderende energiemarkt behoeften en wensen van onze klanten ook veranderen. Voor klanten die actiever en bewuster met hun energiegebruik bezig willen zijn, zijn dynamisch tarieven een slimme oplossing. 

Meer informatie

Greenchoice gaat daarom samen met EnergyZero dynamische energiecontracten aanbieden. Hierbij levert EnergyZero jou de energie (en wordt dus jouw energieleverancier), terwijl je de klantenservice van Greenchoice behoudt. 

Hoe doe je mee?

Via deze link kun je je aanmelden voor dynamische tarieven. EnergyZero wordt je nieuwe energieleverancier, maar Greenchoice blijft je aanspreekpunt.

Belangrijk! Als voorwaarde om mee te doen heb je een slimme meter nodig die we mogen uitlezen.

Wat zijn dynamische tarieven?

Dynamische tarieven passen zich dagelijks aan op basis van veranderingen in vraag en aanbod op de (energie)markt. Dit betekent dat het tarief voor een kilowattuur (kWh) stroom per uur of een kubieke meter (m³) gas per dag wordt bepaald afhankelijk van het moment van jouw verbruik.

Bij een dynamisch energiecontract wordt de beursprijs vastgesteld op basis van het moment van jouw verbruik en de inkoopvergoeding op dat specifieke tijdstip. Iedere dag worden de prijzen om 15:00 uur bekendgemaakt. De dynamische prijzen voor stroom worden gepubliceerd van 00:00 uur tot 23:59 uur en voor gas geldt de prijs van 06:00 uur tot 05:59 uur de volgende dag. Dit kan je zien via het inlogportaal of de app. Download hier de app op je mobiele telefoon:

 

Op de beursprijs berekenen we geen marge. Wel betaal je net als bij een regulier energiecontract  vaste leveringskosten, een inkoopvergoeding, belasting en Netbeheerkosten,. Een dynamisch energiecontract kent voordelen, maar ook risico’s. Hieronder vertellen we je meer.

 

Wat is het verschil met een vast of variabel energiecontract?

Het is belangrijk dat een dynamisch energiecontract verschilt van zowel een variabel als vast contract. Het is daarom ook eigenlijk niet goed te vergelijken. Met een vast energiecontract kies je voor zekerheid, waarbij je jouw tarief voor een bepaalde periode vastlegt, bijvoorbeeld voor een jaar. In geval van een variabel energiecontract kunnen jouw tarieven maandelijks variëren en staan de tarieven dus ook gedurende een bepaalde periode vast. Bij een dynamisch energiecontract variëren de tarieven voor stroom per uur en voor gas dagelijks.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

Meebewegen met de prijzen op de energiemarkt

Dynamische tarieven veranderen op basis van vraag en aanbod. Als er veel groene stroom beschikbaar is omdat de zon schijnt en het hard waait, daalt het tarief voor stroom. Met een dynamisch contract kun je hiervan profiteren.

Bewuster en slimmer omgaan met je energieverbruik

Gebruik jij energie op het moment dat de tarieven gunstig zijn? Dan bespaar je meteen op je energiekosten. Als het stroomtarief laag is door veel aanbod van groene stroom, kun je ervoor kiezen om je wasmachine aan te zetten. Of je elektrische auto op te laden. Zo ben je niet alleen goedkoper uit, maar ben je ook nog eens actief en bewuster bezig met je energiegebruik. 

Flexibel contract

Met een dynamisch contract heb je het zelf in de hand. Je betaalt geen opzegvergoeding, en hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van 30 dagen.

Risico’s van een dynamisch energiecontract

De prijs kan snel veranderen

Bij een dynamisch energiecontract zijn de prijzen per dag voor gas en per uur voor stroom anders. Als de prijzen stijgen, doen jouw tarieven dat ook meteen. Tot eind 2023 geldt het prijsplafond van de overheid waardoor jij niet meer betaalt dan de maximumprijs van dit prijsplafond.  Maar vanaf 2024 geldt dit niet meer, waardoor de hogere tarieven jouw energierekening wel kunnen beïnvloeden.

Onvoorspelbare energiekosten

Er is geen zekerheid te geven over de toekomstige prijsontwikkelingen van energie. Je betaalt bij dynamische tarieven een vast termijnbedrag (per maand), gebaseerd op de verwachte kosten van jouw verbruik. Als deze kosten hoger uitvallen door hogere dynamische tarieven of een hoger verbruik, dan kan dit bedrag te laag zijn. Het is daarom belangrijk om een financiële buffer te hebben om een eventueel verschil te kunnen opvangen. Daarnaast geven prijzen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Beperkte flexibiliteit in energieverbruik

Met een dynamisch contract profiteer je door jouw energieverbruik af te stemmen op die momenten van de dag waarop de tarieven gunstig zijn. Als je een vast schema hebt, bijvoorbeeld vanwege je werk of je gezin, dan kan het lastig zijn om rekening te houden met de momenten waarop de prijzen gunstig zijn. Als je dan energie moet gebruiken op momenten dat de prijzen hoger zijn, kun je geconfronteerd worden met onverwacht hoge kosten.

Samenwerking Greenchoice & EnergyZero

Met EnergyZero hebben we een partner gevonden die alles regelt voor je dynamische energiecontract. Via EnergyZero heb je dagelijks inzicht in de actuele energietarieven en je verbruik zodat je grip hebt op je kosten. 

De overstap naar EnergyZero betekent dat je van Greenchoice een eindnota ontvangt. Daarop verrekenen we jouw energiekosten vanaf je laatste jaarnota tot de ingangsdatum bij EnergyZero. Als je in de periode van de eindnota teveel aan termijnbedragen hebt betaalt krijg je geld terug. Waren de termijnbedragen te weinig om je energiekosten te dekken? Dan moet je een bedrag bijbetalen. Je ontvangt de eindnota binnen zes weken na de start van je contract bij EnergyZero.

Let op! Je wisselt dus van energieleverancier, maar Greenchoice blijft wel je aanspreekpunt.

Veelgestelde vragen

Wie is EnergyZero?

EnergyZero is een energietechnologiebedrijf met de ambitie om de energiemarkt te innoveren en toegankelijk te maken voor bedrijven. Via hun platform krijgen hun zakelijke partners toegang tot de energiemarkt om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Meer informatie over EnergyZero, vind je hier.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt mijn maandbedrag berekend bij een dynamisch contract?

Als je een dynamisch energiecontract gaat afsluiten, schat EnergyZero vooraf in hoeveel je per maand zal betalen. Bij EnergyZero wordt gerekend met vaste maandbedragen, elke maand betaal je dus hetzelfde. De uiteindelijke kosten op basis van je daadwerkelijke verbruik en de dynamische tarieven die daarbij horen worden verrekend op de jaarnota. Van tevoren bepaal jij hoeveel energie je gemiddeld per jaar verbruikt. Op basis hiervan wordt het maandbedrag berekend. Het maandbedrag bestaat uit verschillende kosten:

  • Variabele leveringskosten
  • Vaste leveringskosten
  • Belastingen van de overheid
  • Netbeheerkosten

Heeft dit antwoord geholpen?
Waar zie ik de actuele energieprijzen?

Iedere dag worden de prijzen om 15:00 uur bekendgemaakt. De dynamische prijzen voor stroom worden gepubliceerd van 00:00 uur tot 23:59 uur en voor gas geldt de prijs van 6:00 uur tot 5:59 uur de volgende dag. De dynamische prijzen vind je in de app Dynamisch verbruik Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom heb ik een slimme meter nodig?

Voor het afsluiten van dynamisch energiecontract, heb je een slimme meter nodig die we kunnen uitlezen. We moeten namelijk kunnen zien op welke momenten je energie afneemt, om de juiste tarieven met je af te rekenen. Via Mijn Greenchoice kun je zien of je een slimme meter hebt en hoe vaak deze uitgelezen wordt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt het salderen met zonnepanelen met een dynamisch contract?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je terugleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. We noemen dit salderen. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je meer terug aan het energienet dan je aan elektriciteit hebt afgenomen, dan spreken we over netto-teruglevering.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe zit het met negatieve prijzen en mijn zonnepanelen?

Het afgelopen jaar waren de energieprijzen ca. 316 uur op jaarbasis negatief. Het is niet te voorspellen hoe dit volgend jaar zal zijn. Waarom is dit belangrijk? Met een negatieve energieprijs betaal je namelijk voor de teruglevering van jouw zonnestroom. Dat zit zo:

Bij een hoog aanbod van groene stroom, uit zon of wind, kunnen er negatieve stroomprijzen ontstaan. Overdag kan het gebeuren door een overschot aan zonne-energie, maar ook ‘s nachts kan een negatieve energieprijs ontstaan vanwege een overschot aan windenergie. Verbruik je op zo’n specifiek moment stroom, dan krijg je geld toe. Lever je zonne-energie terug dan moet je hiervoor een prijs per kWh betalen.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is het verschil tussen een dynamisch tarief en een variabel tarief?

Met een variabel tarief betaal je hetzelfde tarief voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een maand, kwartaal of een half jaar. Met een dynamisch tarief veranderen de tarieven voor stroom elk uur en voor gas elke dag.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe is een dynamisch tarief opgebouwd?

Een dynamisch energietarief bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Marktprijs per m³ gas en kWh stroom; dit is de inkoopprijs op de EPEX day-ahead markt. Deze prijs wisselt voor gas per dag en voor stroom per uur en is bij iedere dynamische leverancier gelijk.
  • Inkoopvergoeding per m³ gas en kWh stroom.
  • Energiebelasting en btw; dit is bij iedere energieleverancier hetzelfde.

Naast het dynamisch energietarief betaal je vaste leveringskosten en netbeheerkosten.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer krijg ik een eindnota van Greenchoice?

Als je je aanmeldt bij EnergyZero stap je over naar hen. Greenchoice maakt dan een eindnota voor je. Deze ontvang je binnen zes weken na de einddatum bij Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wie wordt mijn energieleverancier?

EnergyZero levert jou energie (en wordt dus jouw energieleverancier), maar je behoudt wel de klantenservice van Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik heb een vast contract bij Greenchoice. Kan ik me aanmelden voor een dynamisch contract?

Heb je nu een vast contract bij Greenchoice? Geef dan de einddatum van jouw vaste contract op als ingangsdatum voor het dynamische energiecontract. Op deze manier voorkom je eventuele opzegboetes. Met een variabel contract heb je een maand opzegtermijn, dus dan kun je een ingangsdatum kiezen die 30 dagen in de toekomst ligt.


Heeft dit antwoord geholpen?

Heb je vragen? We helpen je graag

E-mail

Voor vragen, kan je een e-mail sturen naar dynamischetarieven@greenchoice.nl

Algemene informatie

Mocht je meer algemene informatie willen over dynamische energieprijzen, klik dan hier.