Een stel in hun groene tuin

Hoe moet ik mijn dak isoleren?

Hoe moet ik mijn dak isoleren?

Plannen om je dak te isoleren? Slim! Dat zorgt er tenslotte voor dat opgewekte warmte langer in huis blijft. Het gevolg daarvan is dat je minder hoeft te stoken en dus een lagere energierekening hebt. We adviseren om dakisolatie altijd door een expert aan te laten brengen. 

Inhoudsopgave

Dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie laten plaatsen kan op verschillende manieren. De beste manier is afhankelijk van het type dak van je woning. Onze partner isoleert alleen woningen met een schuin dak. Hierbij wordt er vanuit de binnenkant van de woning isolatie aangebracht. Hierbij heb je keuze uit verschillende materialen en isolatie met of zonder afwerking. Onze partner adviseert je graag over de beste opties voor jouw woonsituatie en wensen.

Heb je een plat dak? Dan is de beste methode om via de buitenzijde te isoleren. Hierbij wordt het materiaal, voornamelijk PIR of XPS platen, direct onder de dakbedekking aangebracht. We zien dat dit in de meeste gevallen gecombineerd wordt met het vernieuwen van de dakbedekking. Bij isolatie van binnen in de woning zijn er andere materialen die het beste werken, zoals steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezelplaten.

Heb je een houten dak? Houd er dan rekening dat hout aan minimaal een kant moet kunnen ademen. Dat kan betekenen dat het aanbrengen van folie of een remmende laag niet mogelijk is.

Zelf een dak isoleren?

Je kunt dakisolatie het beste door een expert laten aanbrengen, zodat je verzekerd bent van de juiste materiaalkeuze en aanpak. Bovendien ontvang je een aantrekkelijke subsidie wanneer je isolatie laat uitvoeren door een expert. Wil je het toch zelf aanpakken? Denk dan van te voren alles goed uit, want er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden.

Het begint met weten wat voor dak je precies hebt. Heeft je dak bijvoorbeeld een dampremmende laag? Als dat het geval is, moet je namelijk aan de binnenzijde gebruik maken van folie.

Vervolgens moet je kiezen voor een juiste isolatiewaarde. Deze is af te lezen aan de hand van het zogenaamde Rd-waarde. Kies voor een waarde van 3,5 m²K/W of meer – dan zit je sowieso goed.

Maak tijdens het zelf isoleren van een dak ook gebruik van kant-en-klare systemen. We doelen daarmee onder andere op het gebruik van compleet afgewerkte isolatieplaten. Dat kost naar verhouding misschien ietsje meer, maar het maakt je werkzaamheden wel een stuk simpeler.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan