Hoe moet ik mijn dak isoleren?

Plannen om je dak te isoleren? Slim! Dat zorgt er tenslotte voor dat opgewekte warmte langer in huis blijft. Het gevolg daarvan is dat je minder hoeft te stoken en dus een lagere energierekening hebt. Het isoleren van een dak is in wezen specialistenwerk, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie plaatsen gebeurt op verschillende manieren. De beste manier is afhankelijk van het type dak wat jouw woning heeft. Heb je een plat dak? Dan heb je de keuze tussen van binnen of van buiten te isoleren. Kies je voor isoleren van buitenaf? Dan wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking aangebracht. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van PIR of XPS platen. Van buitenaf isoleren staat bekend als een warm dak constructie. Kies je ervoor om je platte dak van binnenuit te isoleren? Dan zijn er andere materialen die het beste werken, zoals steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezelplaten. Van binnenuit isoleren heet ook wel een koud dak constructie.

Bij hellende daken ben je gebonden aan bevestiging via de binnenkant. Hierbij heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen zoals PIR, steenwol, glaswol, minerale wol en houtvezel.

Zelf een dak isoleren?

Ben je handig aangelegd? Dan is het wellicht een idee om kostenbesparend te denken en zelf het dak te isoleren.

Dat begint met weten wat voor dak je precies hebt. Heeft je dak bijvoorbeeld een dampremmende laag? Als dat het geval is, moet je namelijk aan de binnenzijde gebruik maken van folie.

Het is vervolgens zaak om te kiezen voor een juiste isolatiewaarde. Deze is af te lezen aan de hand van het zogenaamde Rd-waarde. Kies voor een waarde van 3,5 of meer – dan zit je sowieso goed en kom je in aanmerking voor subsidie.

Maak tijdens het zelf isoleren van een dak ook gebruik van kant-en-klare systemen. We doelen daarmee onder andere op het gebruik van compleet afgewerkte isolatieplaten. Dat kost naar verhouding misschien ietsje meer, maar het maakt je werkzaamheden wel een stuk simpeler. Bovendien heb je, door de dakisolatie zelf te verzorgen, al bespaard op een specialist.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan
Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 5879 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg