Als je in Nederland stroom of gas gebruikt betaal je via je energierekening overheidsheffingen. Die heffingen bestaan uit energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en vermindering energiebelasting. Om de hoge energiekosten te compenseren, treft de overheid dit jaar extra maatregelen. We leggen je graag uit wat er in 2022 voor jou verandert.

Verlaging btw op energie

De overheid verlaagt per 1 juli tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9%. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten, administratiekosten en teruglevering. De verlaagde btw geldt vooralsnog van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022.

Wat betekent dit voor mij?
Deze maatregel om de impact op de energierekening te beperken, is gunstig voor jouw energierekening. Binnenkort ontvang je een e-mail van ons, waarin we je vertellen wat dit precies voor jouw situatie betekent en of dit effect heeft op jouw termijnbedrag. Je hoort uiterlijk medio juli meer.

Eerdere overheidsmaatregelen in 2022

Per 1 januari 2022 heeft de overheid de energiebelasting verlaagd om zo de impact van de stijgende tarieven op jouw energierekening te beperken. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021.

Dit zijn de eerdere maatregelen vanuit de overheid:

  • Een huishouden betaalt per jaar 265 euro minder aan energiebelasting. De totale vermindering van de energiebelasting gaat van 560 euro naar 825 euro. Het maakt hiervoor niet uit hoeveel energie je verbruikt.
  • Daarnaast is het belastingtarief op stroom omlaag gegaan met 6,9 cent per kWh, inclusief btw. Hoeveel voordeel je hiervan hebt, hangt af van je totale stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer 240 euro. Bij een hoger stroomverbruik is dit bedrag hoger. Bij een lager stroomverbruik juist minder.
  • De hoogte van de energiebelasting op gas stijgt wel met 2 cent per m3 gas. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.500 m3 per jaar betaal je 27 euro meer aan belasting voor gas.

Meer weten over de manier waarop jouw energiekosten zijn opgebouwd? 

Veelgestelde vragen

Op welke onderdelen van energie geldt de verlaagde btw van 9%?
Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten. Onderdelen die niet te maken hebben met de levering van energie, vallen niet onder het lagere btw-tarief. Bijvoorbeeld de kosten en opbrengst van WindVangers. Voor de volgende onderdelen gaat de btw niet omlaag: Bosspaarplan; de Greenchoice laadpas en de exploitatiekosten van de Winddelen. 
Wordt de verlaagde btw van 9% op energie automatisch doorgevoerd?
Op welke manier de verlaging invloed heeft op jouw energierekening, hangt af van jouw situatie. Heb je een variabel contract? We hebben je onlangs een e-mail of brief gestuurd waarin we je nieuwe variabele tarieven hebben gedeeld. De hoogte van deze tarieven hebben invloed op jouw energiekosten. Wij vinden het belangrijk om je een goed advies te geven over je maandelijkse termijnbedrag om zo te voorkomen dat je later moet bijbetalen op je jaarnota. Daarom hebben we op basis van je nieuwe tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je hebt ontvangen. Heb je een variabel contract? Half juli ontvang je een e-mail of brief van ons, waarin we je meer vertellen over de invloed van de verlaagde btw op energie op jouw energiekosten. Op basis van je huidige tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie is berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je ontvangt. Heb je geen persoonlijk advies ontvangen? Geen zorgen. Jouw advies kun je vanaf 1 augustus bekijken in Mijn Greenchoice.
Voor wie geldt de verlaagde btw van 9% op energie?
De btw van 9% geldt voor iedereen die energie (aardgas, elektriciteit of stadsverwarming) verbruikt. Dus ook ondernemers 
Wat zie ik op mijn jaarnota terug?
Je ziet de kosten gesplitst per btw-tarief. Van 1 januari 2022 tot 1 juli 2022 geldt het normale btw-tarief van 21% op energie. Op je jaarrekening over deze periode zie je dit btw-tarief terug. Over de periode van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 brengen we het lagere btw-tarief van 9% in rekeningHet maakt daarbij niet uit of je een slimme meter hebt of niet. 
Heb ik ook recht op overheidssteun?
Iedereen in Nederland die stroom of gas geleverd krijgt betaalt via de energierekening voor overheidsheffingen, en krijgt automatisch de compensatie vanuit de overheid. 
Moet ik iets doen om gebruik te maken van de overheidssteun?
De compensatie vanuit de overheid is automatisch verwerkt in je energiekosten. Je hoeft hier niets voor te doen of aan te vragen. De energiebelasting is aangepast en is onderdeel van je tarief. Daarnaast gaat de vermindering van de energiebelasting omhoog. Iedereen die elektra en/of gas afneemt, wordt op deze manier gecompenseerd.
Vervalt mijn overheidssteun als ik mijn termijnbedrag of contract wijzig?
Nee. De compensatie wordt doorgevoerd in de overheidsheffingen van je energierekening, ongeacht welk termijnbedrag of contract je hebt. Dit gebeurt automatisch, je hoeft er dus niets voor te doen.
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg