Als je in Nederland stroom of gas gebruikt, betaal je via je energierekening overheidsheffingen. Die heffingen bestaan uit drie componenten: energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en de vermindering energiebelasting. Deze kosten betaal je aan Greenchoice en wij dragen dit weer af aan de Belasting. We leggen je graag uit wat er in 2022 voor jou verandert.

Verlaagde overheidsheffingen 2022

De overheid heeft per 1 januari 2022 de energiebelasting verlaagd om zo de impact van de stijgende tarieven op jouw energierekening te beperken. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021.

Veranderingen in 2022

- De vermindering van de energiebelasting gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro. Dat betekent een extra voordeel van 265 euro voor iedereen. Het maakt hiervoor niet uit hoeveel energie je verbruikt.

- Het belastingtarief op stroom gaat omlaag met 6,9 cent per kWh, inclusief btw. Hoeveel voordeel je hiervan hebt, hangt wel af van je stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer 240 euro. Bij een hoger stroomverbruik is dit bedrag hoger. Bij een lager stroomverbruik juist minder.

- De hoogte van de energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per m3 gas. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.500 m3 per jaar betaal je 27 euro meer aan belasting voor gas. 

Meer weten over de manier waarop jouw energiekosten zijn opgebouwd? 

Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 5879 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg