Om onze groene stroom en bosgecompenseerd gas bij jou thuis te krijgen, maken we gebruik van een uitgebreid netwerk van leidingen kabels door heel Nederland. De aanleg en het onderhoud van dit netwerk zijn in handen van verschillende netbeheerders. De netbeheerkosten worden verrekend op de energierekening die je van Greenchoice krijgt.

Alles wat je moet weten over netbeheerders

Netbeheerders zijn niet hetzelfde als energieleveranciers. Je energieleverancier kies je zelf en welke netbeheerder je hebt hangt af van in welke regio je woont. Netbeheerders krijgen deze regio’s toegewezen. Meestal beheren ze zowel gas als elektriciteit binnen die regio. Soms komt het voor dat er binnen een regio een andere netbeheerder is voor gas dan voor elektra.

Inhoudsopgave

Wat doet een netbeheerder?

Een netbeheerder zorgt voor het beheer en het onderhoud van een energienetwerk. Dat houdt in de praktijk in dat ze verantwoordelijk zijn voor het transport van gas en elektriciteit. De weg die stroom en gas afleggen tussen de plaats van opwekking en jouw woning valt helemaal onder de hoede van de netbeheerder. Zij houden zich regelmatig bezig met het onderhoud van elektriciteitskabels en gasleidingen. Ook beheert de netbeheerder de registratie van de aansluitingen in je woning en houden zij het meetregister met de meterstanden bij.

Wat is het verschil tussen energieleverancier en netbeheerder?

Er zijn vast weleens situaties waarbij je twijfelt over of je contact moet opnemen met je energieleverancier of je netbeheerder. In principe is je energieleverancier je eerste aanspreekpunt over je energiecontract en alles wat zij aan jou doorberekenen, zoals ook netbeheerkosten. Ook kun je hier terecht met algemene vragen over je (slimme) meter en aansluiting. In de volgende gevallen neem je contact op met je netbeheerder:

  • Bij storing of defect aan je meter of aansluiting
  • Bij de wens tot aanpassing, toevoeging of verwijdering van nieuwe aansluiting

Welke netbeheerder heb ik?

De meeste klanten komen regelmatig in contact met hun energielevancier, ook omdat zij deze zelf hebben gekozen. Maar het is niet altijd even duidelijk wie de netbeheerder in jouw buurt is. Gelukkig bestaat het EAN Codeboek, die je toegang geeft tot de EAN Codes. Hierin kun je ziet wie je netbeheerder is. Momenteel zijn er zeven netbeheerders in Nederland:

  • Coteq
  • Enexis
  • Liander
  • Rendo
  • Stedin
  • Westland Infra

Welke netbeheerders zijn er in Nederland?

Het is natuurlijk altijd goed om te weten wie de netbeheerders zijn, maar als je hen met elkaar wilt vergelijken, heb je er niets aan. Je netbeheerder wordt aan je toegewezen, afhankelijk van in welke regio je woont. Je hebt verder zelf dus geen invloed op wie je netbeheerder is. De enige manier om van netbeheerder te veranderen is om te verhuizen.

Wat zijn de tarieven van een netbeheerder?

Het is handig om te weten wat je tarieven zijn voor netbeheerkosten, maar ook hiervoor geldt dat je er geen keuze in of invloed op hebt. Deze kosten zitten verwerkt in je termijnbedrag die je elke maand aan de energieleverancier betaalt. In de netbeheerkosten zitten de volgende elementen: de kosten voor de aansluiting, de huur van de meter en de kosten voor het transport van energie.