Netbeheerders

Voor het transporteren van onze 100% groene stroom en aardgas met Natuur voor Morgen maken we gebruik van een uitgebreid netwerk van leidingen kabels door heel Nederland. De aanleg en het onderhoud van dit netwerk zijn in handen van verschillende netbeheerders. De netbeheerkosten worden verrekend op de energierekening die je van Greenchoice krijgt. Makkelijk en overzichtelijk.

Alles wat je moet weten over netbeheerders

Een netbeheerder is niet hetzelfde als een energieleverancier. Je energieleverancier kies je zelf. Welke netbeheerder je hebt hangt af van in welke regio je woont. Netbeheerders krijgen deze regio’s toegewezen. Meestal beheren ze zowel gas als elektriciteit binnen die regio. Soms komt het voor dat er binnen een regio een andere netbeheerder is voor gas dan voor elektra.

Inhoudsopgave

Wat doet een netbeheerder?

Een netbeheerder zorgt voor het beheer en het onderhoud van een energienetwerk. Dat houdt in dat ze verantwoordelijk zijn voor het transport van gas en elektriciteit naar jouw woning. Ook onderhouden de netbeheerders de elektriciteitskabels en gasleidingen. Ze zorgen voor de registratie van de energie-aansluiting in jouw woning en houden het meetregister met de meterstanden bij. De energiemeters in jouw woning zijn eigendom van de netbeheerder.

Wanneer contact met de netbeheerder?

In welke situaties moet je contact opnemen met je energieleverancier en wanneer met je netbeheerder? Je energieleverancier is jouw eerste aanspreekpunt voor alle energievragen, ook over netbeheerkosten. Voor algemene vragen over je (slimme) meter en aansluiting kun je ook bij ons terecht. 

In de volgende gevallen neem je contact op met je netbeheerder:

  • Als je een aansluiting wil aanpassen of verwijderen. Of een nieuwe aansluiting wil aanvragen. Dit regel je via mijnaansluiting.nl
  • Als er zonnepanelen zijn geplaatst moet je dit aan je netbeheerder doorgeven via energieleveren.nl 
  • Als je gas ruikt of als er een stroomstoring is in jouw buurt bel je het Nationaal Storingsnummer via 0800 - 9009. Je wordt dan doorverbonden met de juiste netbeheerder.

Welke netbeheerder heb ik?

Omdat je je energieleverancier zelf kiest, weet je meestal wel wie dit is. Bij je netbeheerder is dat anders. De regio waarin je woont bepaalt welke netbeheerder je hebt. Via mijnaansluiting.nl kun je opzoeken wie je netbeheerder is.

Er zijn nu zes netbeheerders in Nederland:

  • Coteq
  • Enexis
  • Liander
  • Rendo
  • Stedin
  • Westland Infra

Wat zijn de tarieven van mijn netbeheerder?

Het is handig om te weten wat je tarieven zijn voor netbeheerkosten, maar ook hiervoor geldt dat je er geen keuze in of invloed op hebt. Deze kosten zitten verwerkt in je termijnbedrag dat je elke maand aan de energieleverancier betaalt. De netbeheerkosten bestaan uit: de kosten voor de aansluiting, de huur van de meter en de kosten voor het transport van energie.