Om onze groene stroom en gas bij jou thuis te krijgen, maken we gebruik van een uitgebreid netwerk van leidingen kabels door heel Nederland. De aanleg en het onderhoud van dit netwerk zijn in handen van verschillende netbeheerders. De netbeheerkosten worden verrekend op de energierekening die je van Greenchoice krijgt.

Less meer over

Verschil netbeheerders en energieleveranciers

Jouw energie komt bij je thuis dankzij twee partijen: de energieleverancier (dat zijn wij dus) en de netbeheerder. Greenchoice levert jouw elektriciteit en gas, maar maakt daarbij gebruik van het netwerk dat aangelegd is en onderhouden wordt door jouw netbeheerder. Wie jouw netbeheerder is hangt af van waar jij woont. Per regio is er een andere netbeheerder verantwoordelijk voor het netwerk van kabels en leidingen waardoor jouw energie getransporteerd wordt. In sommige regio’s zijn er verschillende netbeheerders voor stroom en gas.

Netbeheerkosten en werkzaamheden

De netbeheerders zorgen voor een hoogwaardig kabel- en leidingnetwerk en voor het veilig en continu leveren van gas en stroom naar jouw aansluiting. En ook zaken als het installeren van de slimme meter of het verhelpen van een storing zijn de verantwoordelijkheid van je netbeheerder. De netwerkkosten, ook wel transportkosten of netbeheerkosten genoemd, zijn de vergoedingen die iedereen betaalt voor het gebruik, het onderhoud en de aansluiting op dit netwerk. 

Tarieven netbeheerders

Jouw energieleverancier, Greenchoice bijvoorbeeld, brengt namens de netbeheerder deze netwerkkosten bij jou in rekening via jouw energierekening. Bekijk bij Tarieven en in Mijn Greenchoice wat de netbeheerderstarieven voor de verschillende aansluitingen van jouw regionale netbeheerder zijn, en hoe deze verrekend worden. Benieuwd wie jouw netbeheerder is? Op deze pagina kom je erachter door je postcode en huisnummer in te vullen.  

Waar gaat jouw vraag over?

Een netbeheerder is een organisatie die ervoor zorgt dat er in een bepaalde regio een netwerk (kabels en leidingen) ligt, waardoor stroom en/of gas veilig en continu kan worden getransporteerd. De netbeheerder is daarnaast ook verantwoordelijk voor aanvragen van en wijzigingen aan de energieaansluiting, storingen, de gas- en stroommeter en de aansluit- en transportovereenkomst. Ook is de netbeheerder eigenaar van de meters in de meterkast. Ter controle zal de netbeheerder (minimaal) eens in de drie jaar fysiek de meterstanden opnemen.

Wie je netbeheerder is, verschilt per regio. Neem een kijkje op de website van Netbeheer Nederland voor meer informatie 👀 Netbeheerder

De EAN-code (European Article Number) is een unieke, 18-cijferige code die is gekoppeld aan jouw gas- of stroomaansluiting 🧐 Je kunt jouw EAN-codes terugvinden in het EAN-codeboek op www.eancodeboek.nl.

Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4,1 5153 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg