Enkeltarief en dubbeltarief voor stroom

Direct naar:

Met een slimme meter heb je de keuze tussen dubbel- of enkeltarief. Heb je géén slimme meter? Dan betaal je altijd het enkeltarief. We leggen hieronder het verschil uit tussen enkeltarief en dubbeltarief:

  • Enkeltarief: Je betaalt altijd, dus 24/7, hetzelfde tarief voor stroom. Het maakt voor de prijs niet uit op welke momenten je stroom gebruikt. Het enkeltarief ligt tussen het normaaltarief en dubbeltarief in.

  • Dubbeltarief: Je betaalt overdag het normaaltarief en in de avonden, weekenden en op feestdagen het daltarief. 

Greenchoice maakt stroom overdag goedkoper dan 's nachts

Veel mensen hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zonnepanelen. En dat is goed nieuws. Maar deze toename van opgewekte groene stroom zorgt ook voor uitdagingen. De teruglevering van al die stroom leidt tot capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet: het net raakt overbelast en dat brengt veel kosten met zich mee. 

We willen stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we het normaaltarief lager dan het daltarief, waardoor de stroom doordeweeks overdag goedkoper wordt dan 's nachts. Dat is misschien even wennen, want het daltarief was altijd lager dan het normaaltarief. Goed om te weten: de tijden van normaal- en daltarief blijven hetzelfde.

Wanneer gaat dit in?

De aanpassing geldt als je na 20 februari 2024 een nieuw contract afsluit. En voor de variabele contracten vanaf 1 april 2024.

Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan gelden tot de einddatum van het vaste contract de tarieven zoals die in jouw contractbevestiging staan. Daar wijzigt tijdens de looptijd van het vaste contract niets aan. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.

Weergave Mijn Greenchoice

Heb jij een lager normaaltarief dan daltarief? Dan zie je dit ook terug in jouw tariefoverzicht in Mijn Greenchoice. 

Tijden normaal- en daltarief

Het daltarief voor stroom gaat in om 21.00 uur of 23.00 uur, tot 07.00 uur de volgende ochtend. Hoe laat het daltarief ingaat hangt af van waar je woont. Woon je in of rond Leiden, of in de provincies Limburg en Noord-Brabant? Dan gaat het daltarief in om 21.00 uur. Buiten deze gebieden begint het daltarief om 23.00 uur. In de weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

Wat is voordeliger? 

Wat voor jou voordeliger is hangt af van je verbruik en je contract bij Greenchoice.

Geldt het nieuwe dubbeltarief voor jou en heb jij dus een lager normaal- dan daltarief? Dan is het voor jou voordelig om naar verhouding meer stroom te gebruiken in de normaaluren dan in de daluren. Je kunt dus gerust overdag je wasmachine aanzetten of je vaatwasser laten draaien als de zon schijnt. Dat is niet alleen voordeliger, maar je gebruikt ook nog eens groene stroom die op dat moment in overvloed is. Gebruik je juist meer stroom in de daluren en kun je het moment van verbruik niet aanpassen? Dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.

Heb jij nog het oude dubbeltarief waarbij het normaaltarief hoger is dan het daltarief? Als je minimaal 50% van je totale stroomverbruik afneemt tijdens het daltarief (’s nachts, in het weekend en op officiële feestdagen) is normaal- en daltarief voordelig voor jou. Gebruik je juist meer stroom in de normaaluren, dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.

In Mijn Greenchoice kun je de verhouding van je verbruik bekijken en zie je of je nu enkel- of dubbeltarief hebt.

Let op: gebruik maken van normaal- en daltarief kan sinds 1 juli 2021 alleen via de slimme meter.

Tariefsoort aanpassen

Heb je een slimme meter? Dat is automatisch een dubbele meter. We kunnen het tarief kosteloos voor jou omzetten van dubbeltarief naar enkeltarief en andersom. Het nieuwe tariefsoort gaat in vanaf je laatste notaperiode, dus met terugwerkende kracht. Neem contact op via onze contactopties om dit te regelen, dan helpen we je graag verder. 

Als je geen slimme meter hebt kun je alleen gebruik maken van enkeltarief. Dat is sinds 1 juli 2021 bepaald door de netbeheerders. De techniek voor het omschakelen bij conventionele meters was namelijk verouderd en wordt niet meer ondersteund.

Weet je niet precies wat voor soort meter je hebt? Bekijk dan onze informatiepagina over meterstanden aflezen bij verschillende soorten meters. Dan weet je precies welke meters er bij jou in de meterkast hangen.

Piektarief, dag- en nachtstroom, hoe zit dat?

Er zijn veel verschillende namen voor het systeem van dubbeltarief. Misschien heb je weleens gehoord van dag- en nachtstroom, piek- en daluren of hoog- en laagtarief. Het betekent allemaal hetzelfde, we noemen het nu normaal- en daltarief. 

Waarom bestaat het dubbeltarief? 

Dubbeltarief is in de jaren ‘60 ingevoerd om het elektriciteitsnet overdag niet teveel te belasten. Met goedkopere stroom in de avonden en weekenden werden mensen gestimuleerd om niet alleen overdag stroom te gebruiken. Door de komst van de vele zonnepanelen is er nu juist overdag veel aanbod van goedkope stroom. Daarom heeft Greenchoice ervoor gekozen om stroom overdag goedkoper te maken dan 's nachts. 

Bekijk jouw tarieven

Ga naar Mijn Greenchoice