Enkeltarief en dubbeltarief voor stroom

Direct naar:

Met een slimme meter heb je de keuze tussen dubbel- of enkeltarief. Heb je géén slimme meter? Dan betaal je altijd het enkeltarief. We leggen hieronder het verschil uit tussen enkeltarief en dubbeltarief:

  • Enkeltarief: Je betaalt altijd, dus 24/7, hetzelfde tarief voor stroom. Het maakt voor de prijs niet uit op welke momenten je stroom gebruikt. Het enkeltarief ligt tussen het normaaltarief en dubbeltarief in.

  • Dubbeltarief: Je betaalt overdag een wat hoger normaaltarief en in de avonden, weekenden en op feestdagen een lager daltarief. Je kunt besparen door je apparaten op stroom in de daluren te gebruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine of vaatwasser pas aan te zetten in de late avond of in het weekend. 

Tijden normaal- en daltarief

Het daltarief voor stroom gaat in om 21.00 uur of 23.00 uur, tot 07.00 uur de volgende ochtend. Hoe laat het daltarief ingaat hangt af van waar je woont. Woon je in of rond Leiden, of in de provincies Limburg en Noord-Brabant? Dan gaat het daltarief in om 21.00 uur. Buiten deze gebieden begint het daltarief om 23.00 uur. In de weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

Wat is voordeliger? 

Als je minimaal 55% van je totale stroomafname gebruikt tijdens de daluren (’s nachts, in het weekend en op officiële feestdagen) is dubbeltarief voordelig voor jou. Gebruik je juist meer stroom in de normaaluren, dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.

Het verschil tussen het normaal- en daltarief is niet heel groot. Als je niet telkens op wil letten wanneer je jouw apparaten thuis aanzet, kan het handiger zijn om voor het enkeltarief te kiezen. Dan hoef je er niet over na te denken en betaal je altijd hetzelfde tarief voor stroom.

Wil je wel zoveel mogelijk voordeel halen uit het normaal- en daltarief? Dan kun je proberen om zoveel mogelijk in de daluren stroom te gebruiken. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, wasdroger en vaatwasser aan in de daluren. Heb je een elektrische auto met een laadpaal thuis? Dan is het slim om je auto in de daluren op te laden. 

Enkel- of dubbeltarief met zonnepanelen

We adviseren over het algemeen dubbeltarief als je thuis zonnepanelen hebt. Jouw zonnepanelen wekken de meeste stroom op tijdens de normaaluren want dan schijnt de zon. Je kunt die stroom direct zelf gebruiken thuis, waardoor je tijdens de normaaluren minder stroom van het net hoeft af te nemen. Het grootste deel van je stroomverbruik blijft dan over in de daluren, waar je het lagere daltarief voor betaalt.

Tariefsoort aanpassen

Heb je een slimme meter? Dat is automatisch een dubbele meter. We kunnen het tarief kosteloos voor jou omzetten van dubbeltarief naar enkeltarief en andersom. Het nieuwe tariefsoort gaat in vanaf je laatste notaperiode, dus met terugwerkende kracht. Neem contact op via onze contactopties om dit te regelen, dan helpen we je graag verder. 

Als je geen slimme meter hebt kun je alleen gebruik maken van enkeltarief. Dat is sinds 1 juli 2021 bepaald door de netbeheerders. De techniek voor het omschakelen bij conventionele meters was namelijk verouderd en wordt niet meer ondersteund.

Weet je niet precies wat voor soort meter je hebt? Bekijk dan onze informatiepagina over meterstanden aflezen bij verschillende soorten meters. Dan weet je precies welke meters er bij jou in de meterkast hangen.

Piektarief, dag- en nachtstroom, hoe zit dat?

Er zijn veel verschillende namen voor het systeem van dubbeltarief. Misschien heb je weleens gehoord van dag- en nachtstroom, piek- en daluren of hoog- en laagtarief. Het betekent allemaal hetzelfde, we noemen het nu normaal- en daltarief. 

Waarom bestaat het dubbeltarief? 

Dubbeltarief is in de jaren ‘60 ingevoerd om het elektriciteitsnet overdag niet teveel te belasten. Met goedkopere stroom in de avonden en weekenden werden mensen gestimuleerd om niet alleen overdag stroom te gebruiken. Door de komst van de vele zonnepanelen is er nu juist overdag veel aanbod van goedkope stroom. Daardoor is het verschil tussen het normaaltarief en daltarief kleiner geworden. 

Dubbeltarief in de toekomst

Tegenwoordig komt een steeds groter deel van de stroom in Nederland van zonne- en windenergie. Dat vinden wij natuurlijk een mooie ontwikkeling! Greenchoice levert aan huishoudens uitsluitend groene stroom uit Nederland. Doordat zonnepanelen en windmolens in de normaaluren juist het meeste opwekken, is de prijs van stroom op de energiemarkt op die momenten het laagst. Er is dan het meeste aanbod van stroom. Op een zonnige dag met veel wind kan de stroomprijs zelfs negatief zijn. 

Van die prijsschommelingen merk je nu niks als je een vast of variabel contract hebt. Je betaalt namelijk het tarief volgens je contract. Bij een dynamisch contract zie je deze prijsverschillen op de energiemarkt juist wel terug. Dan betaal je namelijk de prijs die geldt op het moment dat jij energie gebruikt. Deze dynamische tarieven voor stroom wisselen per uur en het gastarief per dag. Zo word je gestimuleerd om juist overdag stroom te gebruiken, als het tarief het laagst is.

Het dubbeltarief zal niet zo snel verdwijnen, maar we zien een mooie ontwikkeling om met dynamische tarieven juist stroom te gebruiken als er veel groene stroom beschikbaar is.

Bekijk jouw tarieven

Ga naar Mijn Greenchoice