Slimme meter

  • Nooit meer je meterstanden hoeven doorgeven
  • Ontvang elke maand een verbruiksoverzicht
  • Gemakkelijk energie besparen

Sinds 2014 zijn netbeheerders bezig met de uitrol van de slimme meter. Elk huishouden krijgt gratis een slimme meter aangeboden. Op deze pagina geven we antwoord op al je vragen over de slimme meter. Kom te weten wat de voordelen van een slimme meter zijn, hoe je een slimme meter kan gebruiken om energie te besparen, wat je opties zijn voor de uitleesfrequentie en of een slimme meter verplicht is.

Wat is een slimme meter?

Met een slimme (digitale) meter worden jouw meterstanden op afstand uitgelezen. Dat biedt als voordeel dat je zelf geen meterstanden meer hoeft door te geven. Andere voordelen van een slimme meter zijn dat je volledig inzicht hebt in het verbruik middels een handig maandelijks verbruiksoverzicht. Bovendien worden storingen sneller gevonden én dus verholpen.

Voordelen van de slimme meter

Stap 1
Automatisch meterstanden uitlezen

Je hoeft zelf geen meterstanden meer door te geven. Deze worden namelijk op afstand voor je uitgelezen.

Stap 2
Inzicht in je verbruik

We hoeven je energieverbruik nooit meer in te schatten. Ook niet als je verhuist of overstapt naar een andere leverancier.

Stap 3
Gemakkelijk energie besparen

Energie besparen was nog nooit zo gemakkelijk. Dankzij inzicht in je energieverbruik weet je precies waar je op kunt besparen.

Stap 4
Verbruiks- en kostenoverzicht

Elke maand ontvang je een overzicht van je verbruik en de kosten.

Stap 5
Inzicht van je teruglevering

Lever je energie terug aan het net? Dan houdt de slimme meter dat precies voor je bij.

Is een slimme meter verplicht?

Wil je geen slimme meter? Dan is het goed om te weten dat een slimme meter niet verplicht is. Voorwaarde is wel dat je huidige meter goed werkt. Wil je wel een slimme meter plaatsen maar liever niet dat de standen op afstand worden uitgelezen. Dan is het mogelijk om bij je netbeheerder aan te geven dat je dit wilt blokkeren. Je kunt er ook voor kiezen dat je je meter een keer per jaar laat uitlezen voor het opmaken van de jaarnota.

Slimme meter uitlezen

De slimme meter meet je exacte stroomverbruik en geeft zelf de standen door. Op deze momenten wordt hij standaard door ons uitgelezen:

  • 1 keer per jaar, voor je jaarnota;
  • Elke maand, voor het overzicht van je verbruik en kosten (tenzij je dit uitzet);
  • Bij verhuizing of een overstap naar een andere leverancier, voor je eindnota;
  • Als de energie tarieven wijzigen.
Uitleesfrequentie verhogen

Wil je specifieker inzicht dan het maandelijkse verbruik? Dan kan je de frequentie van het uitlezen van de slimme meter standen verhogen. In dat geval geef je Greenchoice toestemming om elk kwartier de stroomstanden en/of gasstanden uit te lezen. In de Greenchoice app heb je dan inzicht in je energieverbruik op kwartier/uurbasis. Dit inzicht maakt het makkelijker om je energieverbruik te controleren en hierop te besparen.

Help de energietransitie met slimme allocatie

Door de flinke toename van zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen ontstaan er grotere schommelingen in vraag en aanbod op ons elektriciteitsnet. Als we naar een toekomstbestendige en betaalbare elektriciteitsvoorziening willen, hebben we meer inzicht nodig in verbruiksinformatie (slimme allocatie). Dit inzicht gebruiken we voor verschillende analyses en inkoopstrategie. Ook kunnen we meer op gebied van ontwikkeling van nieuwe, innovatie producten en diensten. Door slimme allocatie in te zetten, krijgen wij dit inzicht.

Wat is slimme allocatie?

Als je slimme allocatie activeert, haalt je netbeheerder dagelijks je meterstanden per kwartier op in plaats van jaarlijks. Op deze manier kan de netbeheerder een gedetailleerder beeld berekenen van je verbruik. Je netbeheerder anonimiseert je verbruik, zodat de informatie niet herleidbaar tot jou als persoon. De informatie is hierna beschikbaar voor ons als energieleverancier, hiermee hebben wij de optie om in de toekomst slimme allocatie toe te passen.

Activeer jouw slimme allocatie

Je kunt via Mijn Greenchoice toestemming geven voor het dagelijks ophalen van je meterstanden per kwartier. Hiermee activeer je de toestemming voor slimme allocatie. Als jouw goedkeuring hiervoor is verwerkt, krijg je daarna een brief van je netbeheerder waarin staat dat je bent overgezet naar slimme allocatie. Afhankelijk van je netbeheerder, kan het even duren voor je deze bevestiging ontvangt.

Slimme allocatie werkt alleen voor elektra, dus niet voor gas.

Slimme meter en privacy

Netbeheerders en energieleveranciers zijn door de overheid verplicht om zorgvuldig om te gaan met jouw meterstanden. Wij houden ons aan vastgestelde privacy regels. Zo mogen we jouw meterstanden alleen op bepaalde momenten laten uitlezen en gebruiken. Ook zijn we verplicht om je gegevens goed te beveiligen. En de standen mogen nooit zomaar worden doorgegeven aan derden.

Wil je meer weten wat je van ons kan verwachten met betrekking tot privacy en de slimme meter, dan kan je de Gedragscode Slimme Meter nalezen. Verder leggen we in ons Privacy statement uit hoe zorgvuldig wij met jouw persoonsgegevens omgaan.

Energie besparen met je slimme meter

Een van de grote voordelen van een slimme meter is meer inzage in je energieverbruik. Elke maand ontvang je van ons een mail met je verbruiksoverzicht. Hierin staat veel informatie over je gebruikspatroon. Je ziet de kosten en verbruik per maand, en je vergelijkt gemakkelijk je energieconsumptie met dan van andere huishoudens. In je verbruiksoverzicht vind je ook tips om te besparen. Zo ga je meteen concreet aan de slag. 

Energie besparen met de Greenchoice app

De Greenchoice app biedt nog meer mogelijkheden om te besparen. Hierin vind je de energieverbruiksmanager, die jou direct inzicht in je verbruik geeft. Des te hoger jij je uitleesfrequentie instelt, des te nauwkeuriger dit verbruiksinzicht is. In de Greenchoice app verkrijg je dan inzicht in je energieverbruik per maand, per dag en per uur. Met die gegevens zie je vervolgens in een oogopslag waar knelpunten in je huishouden liggen en wat de mogelijkheden zijn om te besparen. Maak er een uitdaging van om elke dag heel bewust met energie om te gaan. Dat is goed voor jou, voor je energienota én voor het milieu!