Opzegvergoeding Greenchoice

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier vóór het einde van de looptijd van je vaste energiecontract? Dan is er sprake van contractbreuk en kan Greenchoice een opzegvergoeding in rekening brengen. In Mijn Greenchoice kun je zien tot wanneer je vaste contract loopt.

Ben je een zakelijke klant? 
Lees dan de informatie over de opzegvergoeding bij een zakelijk energiecontract.

Nieuwe regels opzegvergoeding

Heb je op óf na 1 juni 2023 een contract afgesloten met een vaste looptijd? Dan gelden er vernieuwde regels voor de opzegvergoeding die je moet betalen als je het contract voor de einddatum opzegt. De Autoriteit Consument & Markt heeft deze regels gemaakt en gelden bij alle energieleveranciers in Nederland. 

*Deze video is een vereenvoudigde uitleg en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je precies weten hoe het zit? Bekijk dan de voorwaarden redelijke opzegvergoeding.

Indicatie opvragen

Wil je weten waar je aan toe bent voor je een overstap overweegt? Vraag dan eerst een indicatie van de opzegvergoeding op via Mijn Greenchoice. Zo zie je meteen of overstappen wel zo voordelig is.

Let op: de indicatie kan afwijken van de uiteindelijke opzegvergoeding door wijzigingen in het tarief, het verwachte resterende verbruik of de einddatum van je contract.

Berekening opzegvergoeding

Voor vaste contracten die vanaf 1 juni 2023 zijn afgesloten, hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de volgende gegevens.

Wij maken een berekening van de resterende hoeveelheid stroom en/of gas tot de einddatum van je contract. Per kWh stroom en/of m3 gas betaal je een bepaald bedrag. Dit bedrag is het verschil tussen je contracttarieven en de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product. Dat is een contract wat Greenchoice op dat moment aanbiedt. Het te vergelijken Greenchoice product staat vermeld in de contractvoorwaarden. Die vind je via Mijn Greenchoice of in je contractbevestiging.

Vaste contracten mogelijk door nieuwe regels

Met een vast contract spreek je een vaste prijs en looptijd af. Zo weet je precies waar je aan toe bent en ben je beschermd bij eventuele prijsstijgingen op de energiemarkt. Als je jouw contract vóór het einde van de looptijd opzegt, moeten wij de energie die je zou afnemen aan iemand anders verkopen. Als dat tegen een lagere prijs is betekent dat een inkoopverlies.

Door dit risico en de schommelingen op de energiemarkt werden er bijna geen vaste contracten meer aangeboden door energieleveranciers. Met de nieuwe regels van de Autoriteit Consument & Markt vanaf 1 juni 2023 is de opzegvergoeding gelijk aan het inkoopverlies dat de leverancier lijdt. Daardoor kunnen er weer meer vaste contracten aangeboden worden.

Vast contract afgesloten voor 1 juni 2023? 

Als je een vast contract hebt afgesloten voor 1 juni 2023 geldt voor de gehele looptijd van jouw contract nog de oude berekening van de opzegvergoeding. Daarbij hangt het bedrag alleen af van de resterende looptijd van je energiecontract. Hoe eerder je jouw contract opzegt, hoe hoger de opzegvergoeding. Je contract loopt nog:

  • Minder dan 18 maanden: €50
  • 18 tot 24 maanden: €75
  • 24 tot 30 maanden: €100
  • Meer dan 30 maanden: €125

De opzegvergoeding bij contractbreuk betaal je per product. Neem je stroom en gas af? Dan betaal je twee keer het bovengenoemde bedrag.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de regels voor de opzegvergoeding veranderd per 1 juni 2023?

Door schommelingen op de energiemarkt kunnen energieleveranciers inkoopverlies lijden als klanten een vast contract vroegtijdig opzeggen. Daardoor werden er bijna geen vaste contracten meer aangeboden. Vanaf 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels, waardoor de opzegvergoeding gelijk is aan het inkoopverlies. Zo kunnen er weer meer vaste contracten aangeboden worden. Op onze pagina over de opzegvergoeding vind je meer informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er als de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product hoger zijn dan mijn tarieven?

Je hoeft alleen een opzegvergoeding te betalen als Greenchoice inkoopverlies lijdt. Dat gebeurt niet als de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product hoger liggen dan jouw tarieven. In dat geval betaal je dus geen opzegvergoeding. Maar overstappen is waarschijnlijk ook niet voordelig bij hogere energieprijzen. Let op; als je meer stroom teruglevert dan zelf afneemt, betaal je juist een opzegvergoeding als de netto terugleververgoeding van het te vergelijken Greenchoice product hoger is.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom moet ik btw betalen over de opzegvergoeding?

Bij de berekening van de opzegvergoeding vermelden we het bedrag inclusief en exclusief btw. De Belastingdienst heeft bepaald dat energieleveranciers btw over de opzegvergoeding moeten rekenen. Greenchoice draagt de btw af aan de Belastingdienst.


Heeft dit antwoord geholpen?
Vergoeden jullie de boete van mijn huidige leverancier als ik klant word?

Greenchoice vergoedt geen opzegvergoedingen (boetes) van andere leveranciers. Bekijk dus goed wat een overstap voor jou betekent.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen boete krijg als ik overstap naar Greenchoice?

Bij jouw aanmelding bij Greenchoice kun je zelf een ingangsdatum kiezen zodat je geen contractbreuk pleegt bij je huidige leverancier. Heb je na jouw aanmelding bij Greenchoice bericht gekregen van je huidige leverancier dat je hen een opzegvergoeding moet betalen? Neem dan contact op met onze adviseurs via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt de opzegvergoeding als ik netto stroom teruglever?

Als je meer stroom teruglevert dan je afneemt, ontvang je een netto terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is vastgelegd in je contract. Wil je het contract vroegtijdig opzeggen? Dan betaal je een opzegvergoeding als de netto terugleververgoeding van het te vergelijken Greenchoice product hoger is. Je kunt een indicatie van de opzegvergoeding aanvragen via Mijn Greenchoice.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar is de resterende hoeveelheid energie op gebaseerd?

We berekenen de hoeveelheid energie die je nog zou afnemen tot het einde van je contract met het standaard jaarverbruik dat we van jouw netbeheerder ontvangen. We houden rekening met jouw verbruiksprofiel omdat je niet elke maand dezelfde hoeveelheid energie gebruikt. In de winter gebruik je bijvoorbeeld meer gas dan in de zomer. Lees meer over de resterende hoeveelheid.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt het tariefverschil berekend?

We vergelijken jouw contracttarieven met de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product. Dat is een vergelijkbaar contract wat Greenchoice op dat moment aanbiedt. In de contractvoorwaarden vind je welk contract vergelijkbaar is. Je vindt de voorwaarden en de bevestiging in Mijn Greenchoice. Zijn jouw contracttarieven hoger dan van het te vergelijken Greenchoice product? Dan is er sprake van inkoopverlies en betaal je het tariefverschil voor elke kWh stroom en/of m3 gas van de resterende hoeveelheid. Lees meer over het tariefverschil.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een te vergelijken Greenchoice product?

De opzegvergoeding wordt berekend met het verschil tussen je contracttarieven en de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product. Dat is een contract wat Greenchoice op dat moment aanbiedt. Het te vergelijken Greenchoice product staat vermeld in de contractvoorwaarden. Die vind je in Mijn Greenchoice of in je contractbevestiging.


Heeft dit antwoord geholpen?

Contractbreuk bij Greenchoice voorkomen? Check dan eenvoudig de contractduur en einddatum van je contract. 

Bekijk je contract in Mijn Greenchoice