Oorzaken hoog energieverbruik

Je thuissituatie en energieverbruik

Verandert er iets in de situatie bij jou thuis? Dan is de kans groot dat dit invloed heeft op je energieverbruik. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken van een hoger verbruik voor stroom en gas.

Stroomverbruik

Gezinssamenstelling
Meer mensen in huis betekent een hoger stroomverbruik. En is er een kindje geboren? Dan zet je vaker de wasmachine aan en ben je meer thuis.

Vaker thuis
Werk je meer vanuit huis dan eerst? Of ben je vaker thuis om andere redenen? Hoe meer tijd je in huis besteed, hoe hoger je stroomverbruik wordt.

Nieuwe en extra apparaten
Nieuwe duurzame innovaties zoals een warmtepomp of elektrische auto kosten meer stroom. Maar ook apparaten zoals een airconditioner, elektrische boiler, terrasverwarmer, extra koelkast of vriezer gebruiken veel stroom. Benieuwd naar alle energieslurpers? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal.

Oude (kapotte) apparaten
Een wasmachine die 12 jaar oud is verbruikt veel meer dan een gloednieuwe A+++ wasmachine. Oude en slecht werkende apparatuur kan ook voor een hoger stroomverbruik zorgen. 

Verbouwing
Gebruik je in een verbouwing voor een langere tijd bouwdrogers, bouwlampen en elektrische kachels? Dan schiet je stroomverbruik omhoog.

Koken
We koken gelukkig steeds minder op gas en dat is lekker duurzaam. Door elektrisch koken stijgt je stroomverbruik wel, maar niet heel veel.

Sluipverbruik
Een groot gedeelte van je stroomverbruik wordt veroorzaakt door apparaten die constant aan staan, bijvoorbeeld op de stand-by stand. Je kunt daarom apparaten beter echt uit zetten of de stekker eruit halen. 

Tip!

Met een verbruiksmeter meet je per apparaat hoeveel het verbruikt. Dit apparaatje plaats je tussen je stopcontact en de stekker van het apparaat. Je koopt een verbruiksmeter bij de bouwmarkt.

Gasverbruik

Gezinssamenstelling
Net als bij stroom is het aantal bewoners een bepalende factor voor het gasverbruik. Meer mensen in huis betekent het verwarmen van meer ruimtes en meer warm water voor de douche. 

Vaker thuis
Als je thuis bent wil je niet in de kou zitten, dus dan stook je meer. 

Groter huis
Hoe groter je oppervlakte om te verwarmen, hoe meer gas je nodig hebt. Heb je een aanbouw? Ook dat zorgt voor een hoger gasverbruik. 

Instelling thermostaat
Slaat de verwarming 's nachts aan of als je niet thuis bent? Stel je thermostaat dan anders in, zodat je niet ongemerkt veel gas verbruikt.

Extra verwarming
Het gasverbruik neemt toe als je meer radiatoren of vloerverwarming hebt. 

Winterperiode
Duurt het koude winterweer lang aan of is het kouder dan gemiddeld? Dan stook je meer omdat de cv-ketel meer gas nodig heeft of je huis warm te houden. 

Oude (kapotte) apparaten
Je gasverbruik kan hoger zijn doordat de thermostaat niet goed werkt of door een storing van de cv-ketel. Laat je cv-installatie daarom regelmatig onderhouden. 

Meer inzicht in jouw energieverbruik?

Bekijk het in Mijn Greenchoice