Salderingsregeling

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Onze adviseur maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!

Vraag aanbod op maat aan

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. We noemen dit salderen. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt.

Lees meer over

Wat is terugleveren?

Met zonnepanelen wek je stroom op die je zelf kan gebruiken in je woning. Als je die stroom niet direct gebruikt, gaat die naar het elektriciteitsnet. Dit wordt bijgehouden door je elektriciteitsmeter en noemen we terugleveren.

Terugleveren is dus iets anders dan opwekken, het is het gedeelte van de opgewekte stroom die je niet direct zelf gebruikt in je woning. De opwekking van je zonnepanelen wordt bijgehouden door je omvormer. Deze opgewekte stroom gaat vervolgens eerst naar apparaten in je woning als die het op dat moment nodig hebben. Zo kan je je eigen opgewekte stroom direct gebruiken.

Wat is salderen?

Salderen is het verrekenen van je teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Je elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel stroom je teruglevert en afneemt. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Dit zijn:

  • Je leveringstarief
  • De energiebelasting en eventuele Opslag Duurzame Energie
  • De btw

Zo heb je altijd profijt van de stroom van je zonnepanelen, ook al gebruik je je opgewekte stroom niet direct zelf.

Als je een variabel leveringstarief hebt, staan er meestal meerdere tariefperiodes op je jaarnota. Wij houden deze informatie voor je bij in Mijn Greenchoice. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen, maar je kan het via Mijn Greenchoice wel zelf controleren. Hoe dit werkt, zie je hieronder.

Tariefperiode
 
Januari - april
April - juli
Juli - oktober
Oktober - december
Totaal
Tarieven
Incl. belastingen
€0,25
€0,20
€0,35
€0,30
 
Afname
-
850 kWh
200 kWh
300 kWh
750 kWh
2.100 kWh
Teruglevering
-
200 kWh
800 kWh
800 kWh
200 kWh
2.000 kWh
Verbruik
-
650 kWh
- 600 kWh
- 500 kWh
550 kWh
100 kWh
Totale kosten
Verbruik x tarief
€162,50
- €120
- €175
€165
€32,50
De bovenstaande tabel is bedoeld ter indicatie en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden

In het bovenstaande voorbeeld heeft de klant €32,50 betaald bij een netto stroomverbruik van 100 kWh. Heb je zelf een jaar- of eindnota van Greenchoice? Dan kan je op Mijn Greenchoice of in de app (bij de notaspecificaties) kijken hoe de nota precies opgebouwd is.

Iedere klant met zonnepanelen saldeert de afname met de teruglevering, waarna het netto verbruik resteert. Heb je minder stroom teruggeleverd dan je hebt afgenomen? Dan betaal je voor je netto verbruik per tariefperiode je variabele leveringskosten maal het verbruik, zoals in het voorbeeld hierboven.

Lever je meer stroom terug dan je afneemt? Dan lever je stroom netto terug aan het elektriciteitsnet. Greenchoice geeft dan voor deze netto teruglevering een netto terugleververgoeding. De hoogte van je netto terugleververgoeding kan je vinden in Mijn Greenchoice.

Afbouw van de salderingsregeling

Er wordt al jaren gesproken over het afbouwen van de salderingsregeling. De regeling stamt uit 2004 en toen waren zonnepanelen een stuk duurder dan nu. Door de salderingsregeling werd het veel aantrekkelijker voor huishoudens om te investeren in een installatie. Volgens Milieu Centraal waren er eind 2022 ongeveer 2,2 miljoen huizen met zonnepanelen, dat is ongeveer 1 op de 4 huishoudens. Volgens de politiek heeft de salderingsregeling goed bijgedragen aan de toename van zonne-energie in Nederland, en is die stimulans nu minder nodig.

Het kabinet wilde de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 geleidelijk afbouwen tot 0%. De Eerste Kamer heeft echter tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan.

In de plannen van de nieuwe coalitiepartijen staat dat zij de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 willen afschaffen. In één keer, dus zonder afbouw. Het is nog niet definitief dat de salderingsregeling per 2027 daadwerkelijk komt te vervallen. De afschaffing moet eerst goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. 

Terugleverkosten bij zonnepanelen

Steeds meer mensen installeren zonnepanelen, en ook veel klanten van Greenchoice kiezen voor opwekking uit zonne-energie. Dit is fantastisch nieuws! Maar, deze positieve groei brengt ook uitdagingen met zich mee. De toename van zonnepanelen zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet overbelast raakt, waardoor de kosten stijgen, ook voor mensen zónder zonnepanelen. 

In plaats van dat iedereen meebetaalt aan de kosten voor zonnepanelen, kiezen we ervoor om deze kosten door te berekenen aan klanten die zonnepanelen hebben. Hieronder lees je meer over onze nieuwe aanpak met terugleverkosten.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je netto stroom terug. Voor die netto teruglevering krijg je een terugleververgoeding.

In de Elektriciteitswet van 1998 is vastgelegd dat leveranciers een redelijke vergoeding moeten bieden voor de netto teruggeleverde stroom. Ben je al klant? Dan vind je de terugleververgoeding die je van Greenchoice ontvangt terug in Mijn Greenchoice. De voorwaarden van je terugleververgoeding vind je hier.

Ben je nog geen klant, maar ben je wel benieuwd? Je kan de huidige terugleververgoeding vinden bij onze tarieven.

Meer lezen

 

Je nota narekenen

Het is best ingewikkeld om in te zien hoe je saldering werkt op je jaarnota. We helpen je graag met een paar voorbeelden, zodat je makkelijk zelf kan narekenen hoeveel voordeel je hebt van je zonnepanelen!

Wat is een terugleververgoeding?

Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Goed bezig! Je levert dan na saldering netto stroom terug en daar verdien je geld mee. Lees hier meer.

Terugleveren met een oude meter

Heb je een meter die je teruglevering niet apart bijhoudt, maar terugdraait? Dan moet je netbeheerder voor 2025 je meter komen vervangen. Lees hier meer.

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.

Vraag aanbod op maat aan

Al ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd?

Het wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen is niet aangenomen door de Eerste Kamer. In de plannen van de nieuwe coalitiepartijen staat dat zij de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 willen afschaffen. In één keer, dus zonder afbouw.

Het is nog niet definitief dat de salderingsregeling per 2027 daadwerkelijk komt te vervallen. De afschaffing moet eerst goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. Lees hier meer over de salderingsregeling.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt salderen bij Greenchoice?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je terugleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Dit gaat helemaal automatisch als je zonnepanelen zijn aangemeld bij www.energieleveren.nl.

Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding. De netto terugleververgoeding vind je terug op de contractbevestiging of via Mijn Greenchoice.

Lees alles over de wijze van salderen op onze informatiepagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe past Greenchoice de salderingsregeling toe, op jaarbasis?

Wij verrekenen op je jaar- en eindnota’s het verschil tussen wat je van ons afneemt en wat je aan het net teruglevert. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding.


Heeft dit antwoord geholpen?
Maken jullie winst op teruggeleverde stroom?

De hoeveelheid zonne-energie is de afgelopen jaren hard gestegen. En iedereen produceert min of meer op hetzelfde moment. Dat betekent dat de spotprijs voor elektra daalt of zelfs negatief kan worden (we betalen dan om energie te leveren). Er kan niet voldoende stroom worden opgeslagen om later alsnog te gebruiken. Dus dan moet er verkocht worden tegen een lage prijs. Wat daar nog bijkomt, is dat de voorspelde zonuren kunnen afwijken met de daadwerkelijk opbrengst. Dit veroorzaakt onbalanskosten, dit is momenteel extreem duur. Greenchoice maakt dus weinig tot geen winst op zonne-energie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er met de terugleverkosten wanneer de salderingsregeling vervalt in 2027?

Het is nog niet definitief dat de salderingsregeling per 2027 komt te vervallen. De afschaffing moet eerst goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. We volgen de ontwikkelingen en zullen onze voorwaarden herzien als dat nodig is. De terugleverkosten die wij in rekening brengen zijn gebaseerd op de onderliggende kosten, de ACM ziet hierop toe.


Heeft dit antwoord geholpen?