Groen bezig met zonnepanelen

Salderingsregeling

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Onze expert maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!

Vraag aanbod op maat aan

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan trekken we de door jou opgewekte hoeveelheid stroom van je totale stroomverbruik af op je jaarnota. Dit kan zowel minder stroom zijn dan je opwekt, of evenveel. We noemen dit salderen. Met onze salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je afneemt.

Lees meer over

Wat is salderen?

Met zonnepalen kun je de opgewekte stroom aftrekken van je eigen gebruik. Dat heet salderen. Wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan lever je stroom terug aan het elektriciteitsnet. Greenchoice geeft voor die stroom een hoge vergoeding. Dat maakt saldering van zonnepanelen financieel zeer aantrekkelijk.

Salderen betekenis. Wat is salderen?

Feitelijk gebruik je het elektriciteitsnet als één grote batterij. De stroom die je teruglevert, kun je immers later weer gebruiken tegen hetzelfde tarief. Greenchoice saldeert jouw teruglevering op je energierekening. Daarom hoef je geen factuur te op te stellen met de door jou geleverde zonnestroom en heb je flexibele kosten. Is de opbrengst van je zonnepanelen zelfs hoger dan je totale verbruik? Dan heb je recht op een terugleververgoeding. Zo werkt de saldering van zonnepanelen in jouw voordeel? Check de voorwaarden.

* Een leverancier is verplicht een redelijke vergoeding te bieden voor de netto teruggeleverde stroom (zoals vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998).

Salderingsregeling zonnepanelen

Bijna alle huishoudens met zonnepanelen verbruiken meer stroom op dan ze daadwerkelijk opwekken. Maar wek je in een jaar méér energie op dan je verbruikt? Goed bezig! Je levert dan na saldering (netto) stroom terug en daar verdien je geld mee.
In de Elektriciteitswet van 1998 is vastgelegd dat leveranciers een redelijke vergoeding moeten bieden voor de netto teruggeleverde stroom. De teruglevergoeding die je van Greenchoice ontvangt, vind je terug in Mijn Greenchoice.

De salderingsregeling tot 2024 en erna

De regering heeft besloten de salderingsregeling tot 2024 aan te houden. Daarna wordt tot 2031 de saldering stapsgewijs afgebouwd. Eigenaars kunnen daardoor langer salderen dan aanvankelijk was voorzien in het Regeerakkoord. Daarin stond namelijk dat de salderingsregeling na 2020 zou worden vervangen door een terugleversubsidie. Feit blijft dat zonnepanelen voor zowel particulieren als mkb interessant zijn, ook na de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2024. 

Terugleveren vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot de regeling in 2032 eindigt. In 2024 mag je dus nog 91% salderen, in 2025 82% enzovoort. Zo mag je steeds minder teruggeleverde energie wegstrepen met de energie die je van je energieleverancier afneemt. Voor het deel dat je niet kunt salderen, ontvang je een terugleververgoeding. Dit is hetzelfde als nu en blijft onveranderd. Het verschil zit hem in de energiebelasting en ODE. 

Stel dat je 91% van je teruggeleverde energie kunt salderen, dan ontvang je voor de overige 9% een terugleververgoeding. Doordat je dit deel niet meer kunt wegstrepen met je energieverbruik, moet je wel de overheidsheffingen betalen voor de stroomafname bij de energieleverancier. 

Voorbeeld 2024 (start afbouw salderingsregeling) | 91% salderen
Meer verbruik dan teruglevering:

Verbruik 3500 kWh
Teruglevering 3000 kWh
Te salderen 2700 kWh

 

Je betaalt het stroomtarief inclusief overheidsheffingen voor 800 kWh (3500 kWh verbruik – 2700 kWh salderen). Daarnaast ontvang je een terugleververgoeding voor 300 kWh (3000 kWh teruglevering – 2700 kWh salderen).  

Minder verbruik dan teruglevering:

Verbruik 2500 kWh
Teruglevering 3000 kWh
Te salderen 2275 kWh

 

Je betaalt het stroomtarief inclusief overheidsheffingen voor 225 kWh (2500 kWh verbruik – 2275 kWh salderen). Daarnaast ontvang je een terugleververgoeding voor 725 kWh (3000 kWh teruglevering – 2275 kWh salderen). 

Terugleveren vanaf 2032

Het jaar 2031 is het laatste jaar waarin je nog kunt salderen. Namelijk 28%. Daarna kun je de teruggeleverde energie niet meer wegstrepen met de energie die je afneemt van je energieleverancier. Je ontvangt voor de teruggeleverde energie een terugleververgoeding en betaalt het energietarief inclusief overheidsheffingen voor de stroomafname bij je energieleverancier.  

Rekenvoorbeeld 2032 (na afloop salderingsregeling) | 0% salderen
Meer verbruik dan teruglevering:

Verbruik 3500 kWh
Teruglevering 3000 kWh
Te salderen 0 kWh

 

Je betaalt het stroomtarief inclusief overheidsheffingen voor 3500 kWh. Daarnaast ontvang je een terugleververgoeding voor 3000 kWh.  

Minder verbruik dan teruglevering:

Verbruik 2000 kWh
Teruglevering 2500 kWh
Te salderen 0 kWh

 

Je betaalt het stroomtarief inclusief overheidsheffingen voor 2000 kWh. Daarnaast ontvang je een terugleververgoeding voor 2500 kWh.

Terugleveren met analoge of digitale meter

Heb je een slimme meter en zonnepanelen? De stroom uit je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet gebeurt automatisch via de meter, dankzij de omvormer van je installatie. Heb je een analoge meter? Dan draait de meter vooruit of achteruit, afhankelijk van wat je op dat moment verbruikt en opwekt. De teruggeleverde energie wordt daardoor op de meter zelf al van het verbruik afgetrokken. Dat zie je niet gespecificeerd terug op de factuur, maar wel als een verlaging van het verbruik ten opzichte van de voorgaande jaren. Bij een digitale meter worden de levering en teruglevering apart geregistreerd. Zowel levering als teruglevering worden samen op één overzichtelijke nota getoond.

Veelgestelde vragen

De salderingsregeling zorgt dat de overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net. Dat wil zeggen: als je dus meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, gaat deze energie terug het net op. Daarnaast brengt je energieleverancier dit aantal kWh in mindering op het verbruik dat op je energierekening staat.

De salderingsregeling staat momenteel vast tot 1 januari 2023. Tot deze datum verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Je kunt hierover meer vinden op de website van Rijksoverheid.

De Rijksoverheid bouwt de regeling vanaf 1 januari 2023 af met 9% per jaar tot 0% in 2031. In 2023 mag je nog 91% van de opgewekte stroom salderen, het jaar daarna 82% en zo gaat het verder.

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan trekken we de door jou opgewekte hoeveelheid stroom van je totale stroomverbruik af op je jaarnota. Dit gaat helemaal automatisch als je zonnepanelen zijn aangemeld bij www.energieleveren.nl.  Wij willen de stap naar eigen groene energie belonen. Daarom biedt Greenchoice voor consumenten een hogere terugleververgoeding dan andere leveranciers. Je kunt deze vergoeding in Mijn Greenchoice terug vinden.

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor