Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Onze adviseur maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!
Vraag aanbod op maat aanWek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij op je jaar- en eindnota’s het verschil tussen wat je van ons afneemt en wat je aan het net teruglevert. We noemen dit salderen. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt.
Met zonnepanelen wek je stroom op die je zelf kan verbruiken in je woning. Als je die stroom niet direct gebruikt, gaat die naar het elektriciteitsnet. Dit wordt bijgehouden door je elektriciteitsmeter en noemen we terugleveren.
Terugleveren is dus iets anders dan opwekken, het is het gedeelte van de opgewekte stroom die je niet direct zelf verbruikt in je woning. De opwekking van je zonnepanelen wordt bijgehouden door je omvormer. Deze opgewekte stroom gaat vervolgens eerst naar apparaten in je woning als die het op dat moment nodig hebben. Zo kan je je eigen opgewekte stroom direct verbruiken.
Salderen is het verrekenen van je teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Je elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel stroom je teruglevert en afneemt. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Dit zijn:
Zo heb je altijd profijt van de stroom van je zonnepanelen, ook al gebruik je je opgewekte stroom niet direct zelf.
Als je een variabel levertarief hebt, staan er meestal meerdere tariefperiodes op je jaarnota. Wij houden deze informatie voor je bij in Mijn Greenchoice. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen, maar je kan het via Mijn Greenchoice wel zelf controleren. Hoe dit werkt, zie je hieronder.
In het bovenstaande voorbeeld heeft de klant €72,50 betaald bij een stroomverbruik van 100 kWh. Heb je zelf een jaar- of eindnota van Greenchoice? Dan kan je op Mijn Greenchoice of in de app (bij de notaspecificaties) kijken hoe de nota precies opgebouwd is.
Iedere klant met zonnepanelen saldeert de afname met de teruglevering, waarna het netto verbruik resteert. Heb je minder stroom teruggeleverd dan je hebt afgenomen? Dan betaal je voor je netto verbruik per tariefperiode je variabele leveringskosten maal het verbruik, zoals in het voorbeeld hierboven.
Lever je meer stroom terug dan je afneemt? Dan lever je stroom netto terug aan het elektriciteitsnet. Greenchoice geeft dan voor deze netto teruglevering een netto terugleververgoeding. De hoogte van je netto terugleververgoeding kan je vinden in Mijn Greenchoice.
Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Goed bezig! Je levert dan na saldering netto stroom terug en daar verdien je geld mee.
In de Elektriciteitswet van 1998 is vastgelegd dat leveranciers een redelijke vergoeding moeten bieden voor de netto teruggeleverde stroom. Ben je al klant? Dan vind je de terugleververgoeding die je van Greenchoice ontvangt terug in Mijn Greenchoice. De voorwaarden van je terugleververgoeding vind je hier.
Ben je nog geen klant, maar ben je wel benieuwd? Je kan de huidige terugleververgoeding vinden bij onze tarieven.
Heb je een slimme meter en zonnepanelen? Je meter houdt automatisch bij hoe veel stroom je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Heb je een analoge meter? Dan draait de meter vooruit of achteruit, afhankelijk van wat je op dat moment afneemt en teruglevert. De teruggeleverde stroom wordt daardoor op de meter zelf al van de afname afgetrokken. Dat zie je niet gespecificeerd terug op de factuur, maar wel als een verlaging van de afname ten opzichte van voorgaande jaren.
Bij een digitale meter worden de levering en teruglevering apart geregistreerd. Zowel levering als teruglevering worden samen op één overzichtelijke nota getoond. Wel zo handig, want dan kan je precies zien hoe goed je zonnepanelen het doen.
Let op: heb je een analoge meter? In het huidige wetsvoorstel m.b.t. de afbouw van salderen staat dat het verplicht wordt om over een digitale of slimme meter te beschikken. De netbeheerder zal voor 2025 alle analoge meters vervangen. Mocht je dit weigeren, dan kan volgens het wetsvoorstel een boete opgelegd worden door Agentschap Telecom.
Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij op je jaar- en eindnota’s het verschil tussen wat je van ons afneemt en wat je aan het net teruglevert. Dit gaat helemaal automatisch als je zonnepanelen zijn aangemeld bij www.energieleveren.nl.
Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding. De netto terugleververgoeding vind je terug op de contractbevestiging of via Mijn Greenchoice.
Wij verrekenen op je jaar- en eindnota’s het verschil tussen wat je van ons afneemt en wat je aan het net teruglevert. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding.
De terugleververgoeding is niet gebaseerd op het inkooptarief door het gehele jaar, maar op de verkoopprijs van stroom op het moment dat het opgewekt wordt. Energieproducenten verhandelen stroom op de dag van levering op uurniveau. Bij veel duurzame opwekking (als het waait of de zon schijnt) daalt de stroomprijs snel, want een gascentrale hoeft dan niet te draaien om aan de vraag te voldoen; er is vaak meer aanbod dan vraag. De opwekking uit wind en zon blijft altijd onvoorspelbaar, dus moet er een gascentrale standby staan om aan de vraag te voldoen. Kortom: ook de waarde van jouw teruggeleverde stroom fluctueert en dit heeft invloed op de terugleververgoeding.
De hoeveelheid zonne-energie is de afgelopen jaren hard gestegen. En iedereen produceert min of meer op hetzelfde moment. Dat betekent dat de spotprijs voor elektra daalt of zelfs negatief kan worden (we betalen dan om energie te leveren). Er kan niet voldoende stroom worden opgeslagen om later alsnog te gebruiken. Dus dan moet er verkocht worden tegen een lage prijs. Wat daar nog bijkomt, is dat de voorspelde zonuren kunnen afwijken met de daadwerkelijk opbrengst. Dit veroorzaakt onbalanskosten, dit is momenteel extreem duur. Greenchoice maakt dus weinig tot geen winst op zonne-energie.
Al ruim 600.000 klanten gingen je voor