Zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen opbrengst

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Onze expert maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!

Vraag aanbod op maat aan

In Nederland genieten we van iedere zonnestraal die ons tegemoet komt, we worden er vrolijk van! Zonlicht heeft daarnaast nog een groot voordeel, voor jou en voor het milieu. Via zonnepanelen wordt zonlicht namelijk omgezet in schone, duurzame stroom. Met zonnepanelen van Greenchoice wek je jouw eigen zonnestroom op en verdien je er zelfs geld mee, afhankelijk van hoeveel stroom er gegenereerd wordt. Benieuwd naar de opbrengst van jouw zonnepanelen? Lees dan snel verder.

Lees meer over

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst van jouw zonnepanelen is afhankelijk van een aantal zaken. Hieronder lichten we de vier belangrijkste factoren toe waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van de mogelijke opbrengst van jouw zonnepanelen. Deze wegen ook mee bij het kopen van zonnepanelen

1. Het aantal zonnepanelen

In de eerste plaats is natuurlijk het aantal zonnepanelen van groot belang; hoe meer zonnepanelen je op jouw dak hebt, des te meer stroom deze in totaal opwekken. Meer ruimte op je dak voor zonnepanelen betekent dus een grotere opbrengst per maand.

2. De stand van jouw dak

Zonnepanelen op het zuiden gericht leveren het meeste rendement. Is het voor jou niet mogelijk de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen? De onderstaande afbeelding helpt om te bepalen in welke stand je het maximale rendement uit jouw zonnepanelen haalt.

Illustratie van wat de beste windrichtingen zijn voor zonnepanelen

3. Vermogen zonnepanelen 

Ook het vermogen van de zonnepanelen is belangrijk voor het bepalen van de uiteindelijke opbrengst. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom er opgewekt wordt. Ieder paneel heeft een wattpiek vermogen, dit is de maximale opwek van het paneel. De andere punten in deze lijst bepalen hoeveel je panelen daadwerkelijk opwekken.

4. Schaduw op jouw dak

Tot slot is het belangrijk om het aantal eventuele schaduwbronnen in kaart te brengen. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving? Dan kunnen je zonnepanelen door de schaduw van de bomen minder opwekken. Tijdens de installatie van de zonnepanelen houden we hier natuurlijk rekening mee.

Tip: wil je direct een aanbod voor jouw persoonlijke situatie ontvangen? Vraag dan een aanbod op maat aan. Heb je een keuze gemaakt? Dan rest alleen nog de installatie van de zonnepanelen op jouw dak door onze specialisten!

Het beste weertype voor zonnepanelen

Volgens ons is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, het beste voor zonnestroomprojecten.

De temperatuur heeft ook een belangrijke invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. Uit testen blijkt dat een paneel in normale omstandigheden 44 graden is. Bij elke graad hoger, neemt het vermogen van het paneel af met 0,37%. Op een zomerdag kan een paneel 70 graden worden, wat betekent een afname van bijna 10% van het paneelvermogen. Op een zonnige zomerdag kan de schaduw van een wolk voor de zon goed helpen om het paneel iets af te laten koelen. Dus hoe lager de temperatuur, hoe beter het paneel presteert.

Opbrengst en afname

Via de elektriciteitsmeter staan zonnepanelen in verbinding met het energienetwerk. Zo lever je de stroom die je niet direct in je woning gebruikt terug. Omdat je in de zomer meer opwekt dan in de winter, worden je afname en je opbrengst verrekend over de periode van 12 maanden. Dit is de salderingsregeling.

Het kan dus zo zijn dat je in de zomer meer teruglevert dan je afneemt, maar in de winter weer meer stroom nodig hebt. Neem je minder stroom af dan dat je zonnepanelen teruglevert? Dan lever je netto groene stroom terug aan het energienetwerk en verdien je zelfs geld dankzij de terugleververgoeding op je energiecontract.

Opbrengstgarantie zonnepanelen

Met de opbrengstgarantie garanderen wij de  stroomopbrengst van je nieuwe zonnepanelen over een periode van 5 jaar. Deze garantie geldt naast de andere garanties, zoals de fabrieksgarantie en 25 jaar vermogensgarantie op de zonnepanelen. 

Lees meer over zonnepanelen

Als zonnepaneleneigenaar zijn er verschillende financiële voordelen. Lees hieronder meer over de salderingsregeling en subsidie van zonnepanelen.

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Het gemiddelde vermogen van zonnepanelen ligt tussen de 350 tot 500 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 298 tot 425 kWh uur op.


Heeft dit antwoord geholpen?

Voor de daadwerkelijke opbrengst per zonnepanelen hanteren we als vuistregel dat deze 85% van het Wattpiek vermogen opleveren. Een zonnepaneel van 420 Wp levert in praktijk gemiddeld ongeveer 357 kWh op.


Heeft dit antwoord geholpen?

Om te berekenen hoeveel panelen er benodigd zijn moeten we het piekvermogen (Wattpiek) van een paneel omrekenen naar opwek in kWh. We gaan er van uit dat er per paneel gemiddeld 85% van het piekvermogen opgewekt wordt. Uitgaande van zonnepanelen met een piekvermogen van 420 is dit 420Wp x 0,85 = 357kWh per paneel. Om 3500kWh op te wekken zijn er dus 10 panelen nodig  (3500 kWh/357 kWh = 9,8 dus 10 panelen).


Heeft dit antwoord geholpen?

De gemiddelde besparing met zonnepanelen ligt momenteel tussen de 700 en 1300 euro. Natuurlijk hangt de exacte besparing af van meerdere factoren, zoals de kwaliteit en het vermogen van jouw zonnepanelen en omvormer. Voor een installatie met 10 panelen ligt de besparing op ongeveer 1100 euro per jaar.


Heeft dit antwoord geholpen?

Nieuwe zonnepanelen van dit moment hebben een gemiddeld vermogen van 420 Wp per paneel


Heeft dit antwoord geholpen?

In de huidige situatie verdien je je zonnepanelen gemiddeld binnen 5 tot 7 jaar terug, daarna heb je nog jarenlang gratis stroom!


Heeft dit antwoord geholpen?

In Nederland is het rendement van een zonnepaneel ongeveer 85% van het Wattpiek vermogen. Standaard zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van tussen de 350 tot 500 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 298 tot 425 kWh uur op (350x85%=297,5 kWh).


Heeft dit antwoord geholpen?

Je kunt je zonnepanelen monitoren in het monitoringsplatform van jouw omvormer. Het platform is beschikbaar via een app of website. Zo kun je dagelijks zien wat jouw zonnepanelen jou opleveren! Daarnaast kun je je teruglevering bekijken in Mijn Greenchoice of onze app.


Heeft dit antwoord geholpen?

Als je een app gebruikt om de productie van je zonnepanelen bij te houden, dan laat die app de opgewekte energie zien van jouw zonnepanelen. Een deel van deze opgewekte energie gaat echter direct naar apparatuur in je woning (bijvoorbeeld je koelkast). Als energieleverancier registreren wij alleen je verbruik (afname van ons) en je teruglevering (de opgewekte energie die niet gebruikt kan worden door apparatuur in je woning en die je via de meter dus teruglevert).


Heeft dit antwoord geholpen?