Zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen opbrengst

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Onze expert maakt een persoonlijk aanbod. Zo haal je het maximale uit je dak!

Vraag aanbod op maat aan

In Nederland genieten we van iedere zonnestraal die ons tegemoet komt, we worden er vrolijk van! Zonlicht heeft daarnaast nog een groot voordeel, voor jou en voor het milieu. Via zonnepanelen wordt zonlicht namelijk omgezet in schone, duurzame stroom. Met zonnepanelen van Greenchoice wek je jouw eigen zonnestroom op en verdien je er zelfs geld mee, afhankelijk van hoeveel stroom er gegenereerd wordt. Benieuwd naar de opbrengst van jouw zonnepanelen? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst van jouw zonnepanelen is afhankelijk van een aantal zaken. Hieronder lichten we de vier belangrijkste factoren toe waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van de mogelijke opbrengst van jouw zonnepanelen. Deze wegen ook mee bij het kopen van zonnepanelen

1. Het aantal zonnepanelen

In de eerste plaats is natuurlijk het aantal zonnepanelen van groot belang; hoe meer zonnepanelen je op jouw dak hebt, des te meer stroom deze in totaal opwekken. Meer ruimte op je dak voor zonnepanelen betekent dus een grotere opbrengst per maand.

2. De stand van jouw dak

Zonnepanelen op het zuiden gericht leveren het meeste rendement. Is het voor jou niet mogelijk de zonnepanelen deze richting op te plaatsen? De onderstaande afbeelding helpt om te bepalen in welke stand je het maximale rendement uit jouw zonnepanelen haalt.

Illustratie van wat de beste windrichtingen zijn voor zonnepanelen

3. Vermogen zonnepanelen 

Ook het vermogen van de zonnepanelen is belangrijk voor het bepalen van de uiteindelijke opbrengst. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom er opgewekt wordt. Ieder paneel heeft een Wattpiek vermogen, hetgeen betekent dat dit de maximale opwekking van het paneel is. De overige genoemde factoren (zoals stand van het dak en eventuele schaduwval) bepalen hoeveel opwekking ieder paneel daadwerkelijk heeft. 

4. Schaduw op jouw dak

Tot slot is het belangrijk om het aantal eventuele schaduwbronnen in kaart te brengen. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving? Dan kan de schaduw van de bomen het opwekken van stroom belemmeren. Hier wordt tijdens de installatie van de zonnepanelen natuurlijk rekening mee gehouden.

Tip: wil je direct een aanbod voor jouw persoonlijke situatie ontvangen? Vraag dan een aanbod op maat aan. Heb je een keuze gemaakt? Dan rest alleen nog de installatie van de zonnepanelen op jouw dak door onze specialisten!

Opbrengst vs. verbruik

Via de elektriciteitsmeter staan zonnepanelen in verbinding met het energienetwerk. Omdat je in de zomer meer opwekt dan in de winter, worden je verbruik en je opbrengst verrekend over de periode van een jaar. Het kan dus zo zijn dat je in de zomer meer teruglevert dan je verbruikt, maar in de winter weer meer stroom nodig hebt. Verbruik je minder stroom dan dat de zonnepanelen opbrengen? Dan lever je groene stroom terug aan het energienetwerk en verdien je zelfs geld dankzij de salderingsregeling.

Opbrengstgarantie zonnepanelen

Met de opbrengstgarantie garanderen wij de  stroom-opbrengst van de zonnepanelen over een periode van 5 jaar. Deze garantie geldt naast de andere garanties, zoals de fabrieksgarantie en 25 jaar vermogensgarantie op de zonnepanelen. 

Lees meer over zonnepanelen

Als zonnepaneleneigenaar zijn er verschillende financiële voordelen. Lees hieronder meer over de salderingsregeling, btw-teruggave en subsidie van zonnepanelen.

Salderingsregeling - Btw-teruggave - Subsidie zonnepanelen

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Het gemiddelde vermogen van zonnepanelen ligt tussen de 250 tot 270 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 212 tot 230 kWh uur op.
Voor de daadwerkelijke opbrengst per zonnepanelen hanteren we als vuistregel dat deze 85% van het Wattpiek vermogen opleveren. Een zonnepaneel van 250 Wp levert in praktijk gemiddeld ongeveer 212 kWh op.
Je berekent het aantal zonnepanelen door je totale energieverbruik per jaar te delen door de omrekenfactor (0.85). Bij een verbruik van 3500 kWh aan stroom, dan heb je een installatie nodig die 4117 Wp (Wattpiek) kan leveren (3500 / 0.85). Dat komt neer op 16 zonnepanelen van 260.
De gemiddelde besparing met zonnepanelen ligt momenteel op 782 euro per jaar, als je een installatie van 10 zonnepanelen hebt. De exacte besparing hangt af van meerdere factoren, zoals de kwaliteit en het vermogen van jouw zonnepanelen.
In de huidige situatie verdien je je zonnepanelen binnen acht à 12 jaar terug, daarna heb je nog jarenlang gratis stroom!
In Nederland is het rendement ongeveer 85% van het Wattpiek vermogen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van 250 tot 270 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 212 tot 230 kWh uur op.
Je kunt je zonnepanelen op verschillende manieren monitoren. Je kunt de opbrengst aflezen van je omvormer, waarop het vermogen en opbrengst te zien is. En je kunt je teruglevering bekijken in Mijn Greenchoice of onze app. Op de omvormer zie je alle activiteit. Via Mijn Greenchoice zie je niet wat je binnenshuis saldeert.