Volgens ons is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, het beste voor zonnestroomprojecten.
De temperatuur heeft ook een belangrijke invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. Uit testen blijkt dat een paneel in normale omstandigheden 44 graden is. Bij elke graad hoger, neemt het vermogen van het paneel af met 0,37%. Op een zomerdag kan een paneel 70 graden worden, wat betekent een afname van bijna 10% van het paneelvermogen. Op een zonnige zomerdag kan de schaduw van een wolk voor de zon goed helpen om het paneel iets af te laten koelen. Dus hoe lager de temperatuur, hoe beter het paneel presteert.
Natuurlijk is het ook zo dat je in de zomer meer zonuren hebt dan in hartje winter. Je zonnepanelen presteren relatief dus beter in de winter, maar in de zomer hebben ze meer kans om stroom op te wekken.
Het is dus belangrijk, zeker tijdens hete dagen, om je zonnepanelen koel te houden. Hou hier als het kan bij deĀ installatie van de zonnepanelen al rekening mee. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er aan de achterkant van de panelen wat ruimte over is. Deze natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat de panelen een deel van de warmte direct kwijt kunnen. Ook zou je je kunnen verdiepen in thermische coating: met deze coating koelt je zonnepaneel tot wel 5 graden af. Ondanks dat de panelen minder energie opwekken door de warmte, kunnen ze verder prima tegen de hitte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je zonnepanelen schade oplopen tijdens de heetste dagen.
De zonnestralen en het licht komen van de zon. De wolken hebben niets te maken met hoe hard de zon schijnt, maar wel invloed op de hoeveelheid en sterkte van het licht dat op het zonnepaneel instraalt. Een dag met een strakblauwe lucht en een dag met wolken; voor allebei is er iets te zeggen.
* De beste bewolking voor een zonnepaneel is (lichte) sluierbewolking. Met dikke bewolking heb je een slecht rendement omdat dit te veel zonlicht tegenhoudt.