Meer groen? Denk aan je dak!

Meer slimme keuzes

Een groen dak heeft veel voordelen. De isolerende werking houdt warmte in de winter langer binnen, terwijl in de zomer je huis beter koel blijft. Deze voordelen zorgen ervoor dat je kunt besparen op je energieverbruik. Daarnaast verbetert een groen dak de biodiversiteit en geeft het je leefomgeving een natuurlijke uitstraling. Via Samen Greenchoice profiteer jij van 20% korting.

Meer lezen

De voordelen van een groendak

Groendaken dragen bij aan een groene, gezonde en prettige leefomgeving. Faron Schenkers, productmanager Greenchoice: “Wij stimuleren onze klanten bij het maken van groene keuzes. Groendaken passen hier heel goed bij. Ze bieden zowel economische als ecologische voordelen. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit, het zuivert de lucht en het heeft een hoog waterbufferend vermogen na regenval. Zo bespaar je op je energiekosten en draag je tegelijkertijd bij aan een beter klimaat.”

Een groendak heeft dus een positief effect op het energieverbruik in huis. In de zomer verlaagt het de binnentemperatuur en ’s winters kan het zelfs zorgen voor extra isolatie van je dak. 

1. Hoger rendement zonnepanelen

Heb jij je dak al vergroend met zonnepanelen? Dan biedt sedum nog steeds veel voordeel. Uit een recent onderzoek in Amsterdam blijkt dat het rendement van zonnepanelen met 4,4% hoger ligt bij een zonnepanelensysteem dat gecombineerd is met een groendak dan een zelfde dak zonder sedum. Natuurlijk was dit dak iets grondiger aangepakt dan bij een standaard sedumdak, maar eerdere onderzoeken laten ook positieve effecten zien van een groendak op de opwek van zonnepanelen.

Hoe zorgt een groendak voor meer opwek van zonnepanelen? Dat komt doordat planten het dak koel houden, net als bij je tuin. Gewone dakbedekking (zoals bitumen of dakpannen) houdt warmte vast. Een groendak heeft dit probleem minder, omdat er meer ruimte voor schaduw is. Verder houdt een groendak water vast, wat weer verdampt als de planten groeien. Die verdamping zorgt ervoor dat de plant zelf afkoelt, waardoor de lucht om de plant heen ook afkoelt. 

2. Langere levensduur van dakbedekking

Een groen dak is een natuurlijke beschermlaag tussen dakbedekking en weersinvloeden zoals zonlicht, regen en wind. Hierdoor kan bij goede aanleg dakbedekking een stuk langer meegaan, wat automatisch voor een kostenbesparing zorgt op onderhoud.

3. Dempt geluid

Een groen dak zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt gedempt. Je kunt een groen dak dus zien als een natuurlijke geluidsdemper. Zo geniet je van het groen op je dak en de rust in huis.

4. Brandwerende werking

Omdat planten voor een groot deel uit water bestaan, ontstaat door de aanleg van een groen dak automatisch een brandwerende laag en wordt je huis dus brandveiliger.

Voorwaarden voor het plaatsen van een sedumdak

Bijna alle daken zijn geschikt om een sedumdak als dakbedekking te plaatsen. Het is geschikt voor ieder type dakleer. Wel moet je dak het gewicht van een volwassen persoon kunnen dragen en een maximale hellingshoek van 25 graden hebben.

Plaatsing en onderhoud van een groendak

Het sedumdak is licht in gewicht en zonder enige vakkennis te plaatsen. Ook is er vrijwel geen onderhoud nodig. Het enige dat je hoeft te doen is twee keer per jaar je dak bestrooien met mestkorrels. That’s it!

Wil je het iets serieuzer aanpakken? Denk dan aan een heel ander soort groendak en laat een irrigatiesysteem plaatsen, bijvoorbeeld met de afvoer van je douchewater. Hiervoor moet je wel flink verbouwen.

Subsidie voor je dak

Vanwege de ecologische voordelen verstrekken veel gemeentes in Nederland een subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Groendaken staan op deze lijst en vallen binnen de hoogste aftrekcategorie.

Korting op een groendak met Samen Greenchoice

Ben je klant van Greenchoice en wil je graag een groendak? Vraag dan via Samen Greenchoice een vrijblijvende offerte aan voor een groendak van Het Groene Loket. Je ontvangt dan 20% korting! Zo betaal je slechts €41,89 per m² in plaats van €52,37 per m².

Ga naar Samen Greenchoice