Iedere dag kan je slimme keuzes maken!

Ben je benieuwd hoe andere mensen slimme keuzes maken om te besparen of te verduurzamen? Of heb je gewoon wat inspiratie nodig? Dat hebben we voor je! Lees meer over het verduurzamen van een huis uit de jaren '30, groene daken en nog veel meer.

Slimme verhalen

"In de woonkamer hebben we een wormenkrukje staan"

Yorick Fliervoet leidt zijn met zo min mogelijk impact op het klimaat. Samen met zijn vriendin woont hij sinds 2 jaar in een gloednieuw appartement met energielabel A++ in het centrum van Utrecht. “We nemen duurzaamheid altijd mee in onze overweging als we iets aanschaffen”.  

"Ik ben wel echt een kaasmeisje"

Duurzaamheid is voor Floriëlle Verweij uit Driemond vanzelfsprekend en belangrijk. Sinds een jaar woont ze met haar vriend in een mooi jaren dertig huis met vrij uitzicht over de weilanden, onder de rook van Amsterdam. “Ik probeer duurzaam te zijn in alles wat ik doe, maar ik ben absoluut niet heilig.”

"Ik was alleen terughoudend vanwege het geluid"

Sinds Jon Ruijmschoot in 1993 zijn hoekhuis uit de jaren '70 betrok, heeft hij het nodige gedaan om zijn woning energiezuiniger te maken. “De spouw, het dak en de vloer zijn geïsoleerd en ik heb nu overal dubbelglas”, vertelt hij. “Op het dak liggen veertien zonnepanelen. Alleen aan mijn gasverbruik moest ik nog wat doen.” Met een warmtepomp is het gasverbruik van Jon in één jaar met 83% gedaald. 

“Deze woning had in ieder geval geen verborgen gebreken”

Jeroen Vanson, manager Klantprojecten bij Greenchoice, kocht zijn jaren ’30 woning twee jaar geleden. Het was een voormalige conrectorswoning van de naastgelegen Groenschool. Aan de woning was sinds de jaren ’70 niets meer gedaan. “Deze woning had in ieder geval geen verborgen gebreken”, zegt Jeroen lachend.

"Ik ga soms even op het dak kijken"

Geen plastic flessen, de verwarming laag en een groen dak: het maken van slimme keuzes is voor Saskia Verhoeff bijna een vanzelfsprekendheid. Al vrijwel haar hele leven woont ze op een woonboot in hartje Amsterdam. “Als ik wegga, trek ik overal de stekkers uit.”

"Niet alles hoeft in een keer"

In april 2021 kreeg Bastiaan de Boer de sleutel van zijn jaren '50 woning met energielabel D. Het was voor Bastiaan gelijk duidelijk: er moet iets gedaan worden om de woning duurzamer te maken en om ervoor te zorgen dat de warmte niet verloren gaat. Dus de plannen om de woning te isoleren werden gemaakt.