"Ik ga soms even op het dak kijken"

Meer slimme keuzes

Geen plastic flessen, de verwarming laag en een groen dak: het maken van slimme keuzes is voor Saskia Verhoeff bijna een vanzelfsprekendheid. Al vrijwel haar hele leven woont ze op een woonboot in hartje Amsterdam. “Als ik wegga, trek ik overal de stekkers uit.”

Welke slimme keuzes maak jij?

“Ik doe vaak mijn boodschappen op de fiets en neem daarbij mijn eigen tassen mee. Fruit doe ik nooit in plastic zakjes, die haal je er thuis toch weer af. En ik probeer zo min mogelijk eten weg te gooien. Verder drink ik altijd FairTrade koffie en eet ik weinig vlees. Van huis uit aten wij al nooit elke dag vlees, maar ik ben wel nog bewuster gaan minderen. Een pasta met champignons is eigenlijk net zo lekker, al moet ik zeggen dat ik soms wel écht kan verlangen naar een stukje rood vlees. Dat haal ik dan wel bij de scharrelslager. Ik eet liever af en toe kwalitatief goed vlees dan iedere dag vlees uit de supermarkt. Op die manier kan je er ook wat meer aan uitgeven.

Verder gebruik ik weinig chemische schoonmaakmiddelen. Vroeger waren woonboten niet aangesloten op het riool en kwam alles in het water terecht. Wij mochten dus nooit bleek of bijtende middelen gebruiken en wassen deden we met zuiveringszout of schoonmaakazijn. Inmiddels zit mijn boot wel op het riool, maar ik ben dat soort middelen wel blijven gebruiken.”

En hoe zit het met energie besparen?

“Ik heb eigenlijk de kachel altijd laag staan, mede ook door de hoge energieprijzen natuurlijk. Overdag staat hij op 18 à 19 graden en ’s nachts draai ik ‘m terug naar 14. Je went wel aan die lagere temperaturen al vind ik het wel wat ongezellig. ’s Avonds op de bank zit ik altijd onder een of twee dekentjes. Dat gaat op zich prima.

Ook douche ik korter. Ik was al nooit van het hele lange douchen, maar ook dat ben ik nog sneller gaan doen. In de keuken gebruik ik mijn elektrische oven een stuk minder dan normaal. Dat is toch ook een energieslurper. Een van mijn gewoontes is ook om overal de stekkers uit te trekken, dat voorkomt een hoop sluipverbruik.”

Zijn er nog dingen die je zou kunnen verbeteren?

“Ik vind het lekker om mijn houtkachel aan te steken als het koud is. Dat is natuurlijk niet heel duurzaam, maar ik stook inmiddels wel met briketten. Dat is geperst, schoon hout en het brandt ook langer waardoor je er minder nodig hebt. En ik zou misschien ook wel wat minder vaak mijn auto kunnen pakken. Ik heb een elektrische fiets, juist om de auto vaker te laten staan.”

Wat heb je aan je woonboot gedaan om te verduurzamen?

“Ik heb een groen dak laten leggen, een sedumdak. Dat scheelt in de zomer heel erg qua warmte en in de winter juist qua kou. Het zuivert ook de lucht. Soms pak ik mijn ladder om even op het dak te gaan kijken. Dan zie ik allemaal bijtjes en vlindertjes, heel leuk. Het is echt een tweede wereld.

Daarnaast heb ik van die Spaanse rolluiken geïnstalleerd. Dat zijn een soort witte latjes die de ramen van buitenaf bedekken waardoor warmte buiten blijft en het in de zomer binnen lekker koel is.”

Zijn er nog dingen die je aan je boot zou willen verbeteren?

“Ik zou heel graag de muren willen laten opspuiten met isolatiemateriaal. Mijn boot is al vrij oud en ik denk dat de huidige isolatie wat verzakt is. Maar daar moet ik echt voor sparen. Alles is nu zo duur. Ik probeer wel ieder jaar iets te doen, zo’n boot vergt toch ook veel onderhoud. Ik zou het ook geweldig vinden om ooit mijn wc door te kunnen spoelen met water uit de Amstel, maar dat realiseren kost helaas heel veel geld.”

Benieuwd waar jij kan starten? Doe de Bespaarhulp!

Naar de Bespaarhulp