Informatie btw op zonnepanelen

Vraag aanbod op maat aan

Door je eigen zonnestroom op te wekken maak jij een groot verschil voor het milieu. De aanschaf van zonnepanelen is een investering in de toekomst, die zichzelf terugverdient. Tot voorheen kon iedereen, die na 20 juni 2013 een factuur heeft ontvangen voor de aanschaf van zonnepanelen, de betaalde btw hierop terugvragen. Dit is per 1 januari 2023 veranderd. Je betaalt nu geen btw meer over de aanschaf én installatie van zonnepanelen. Hierdoor hoef je ook geen btw meer terug te vragen. We leggen graag uit wat deze wijziging precies betekent.

Lees meer over

0% btw vanaf 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag 2022 het voorstel ingediend om vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen te verlagen van 21% naar 0%. Dit voorstel is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Door het zogenoemde nultarief hoeven particuliere huishoudens geen btw meer te betalen over de aanschaf én installatie van zonnepanelen. En omdat je geen btw betaalt, hoef je ook geen btw terug te vragen. Fijn, want dat scheelt weer wat administratie! Het Kabinet hoopt dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zelf groene stroom op te wekken.

Wat betekent dit voor mij?

In principe niet veel. Met de oude regeling betaalde je 21% btw en kreeg je de betaalde btw vervolgens weer terug. Per 1 januari 2023 betaal je geen btw. Onder aan de streep betaal je dus niet meer of minder. De aanschaf van zonnepanelen is en blijft een duurzame investering in je huis én het milieu. Je bespaart direct op de energierekening: hoe meer je zelf opwekt, des te meer je bespaart en des te korter de terugverdientijd.

Wanneer geldt het nultarief?

Over de aanschaf van zonnepanelen én de installatie op of bij een woning geldt vanaf 1 januari 2023 een 0% btw-tarief. Dit geldt ook voor een garage of schuur bij een woning, een serre, een aan- of uitbouw en een vakantiewoning. Het nultarief geldt ook op de (aanleg van) kabels, het montagemateriaal, de optimizers of omvormer, benodigde aanpassingen in de meterkast om de zonnepanelen aan te sluiten en het bijplaatsen van zonnepanelen.

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je wel 21% btw betaalt.

  • Vervanging van onderdelen. Als er door bijvoorbeeld een defect een onderdeel vervangen moet worden, dan betaal je 21% btw over het onderdeel en eventuele servicekosten. Bij vervanging van een zonnepaneel betaal je geen btw over de kosten van het paneel.
  • Benodigde aanpassingen aan het dak om de zonnepanelen te kunnen installeren. Denk aan vernieuwing of versteviging van het dak.

Houd er ook rekening mee dat het nultarief alleen geldt op zonnepanelen die stroom opwekken uit zonlicht. Over producten zoals zonnedakpannen, PVT-panelen, fotovoltaïsche warmtepompen en zonneboilers blijf je 21% btw betalen.

Installaties met hoog vermogen

Doordat je met jouw zonnepanelen stroom opwekt en via je energieleverancier teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst jou nog steeds als ondernemer. Moet je je dan ook aanmelden als ondernemer? Nee, mits de vergoeding voor de teruggeleverde energie niet hoger dan €1.800 op jaarbasis is (ofwel: de jaaromzet).  Dit geldt voor vrijwel alle zonnestroominstallaties waarbij het vermogen lager dan 10.000 Wattpiek is. Als de vergoeding hoger is dan €1.800 op jaarbasis, dan moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Dit kan via de kleineondernemersregeling.

Werkzaam als zelfstandig ondernemer

Ook voor jou, als zelfstandig ondernemer, geldt 0% btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of bij jouw woning. Doordat je geen btw betaalt, kun je ook geen btw terugvragen. Doordat je ondernemer bent, wordt de teruglevering van stroom wel gezien als btw belaste activiteit. Hierdoor moet je de teruglevering van stroom wél meenemen in de btw-aangifte.

De btw-teruggave tot 2023

We leggen je graag nog even uit hoe de oude regeling werkte. De Belastingdienst zag jou als ondernemer, doordat je met jouw zonnepanelen zelf stroom opwekt en teruglevert aan het net. Je draagt, als eigenaar van zonnepanelen, formeel btw af over de opgewekte stroom. Hier hoef je zelf niets voor te doen, dit gaat met de salderingsregeling via je energieleverancier. Om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te houden, kon je binnen de regeling wel btw terugvragen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.

Vraag aanbod op maat aan

Al ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Ziet de Belastingdienst mij nog als ondernemer doordat ik stroom opwek en teruglever?

Ja. Je hoeft je alleen niet langer aan te melden bij de Belastingdienst, mits de vergoeding voor de teruggeleverde energie niet hoger dan €1.800 op jaarbasis is.


Heeft dit antwoord geholpen?
Ik ben ZZP’er. Moet ik als eigen ondernemer nog wel btw-teruggave aanvragen?

Nee, je betaalt geen btw over een aanschaf van zonnepanelen en hoeft dus ook geen btw terug te vragen. Het terugleveren van stroom wordt wel gezien als btw belaste activiteit. Dit betekent dat je de teruglevering wel moet meenemen in de btw-aangifte.


Heeft dit antwoord geholpen?
Mijn zonnepanelen zijn onlangs geïnstalleerd. Moet ik nog btw terugvragen?

De factuurdatum bepaalt of je wel een  btw-teruggave moet aanvragen. Heb je een factuur met 21% btw ontvangen? Dan kun je de btw terugvragen via de Belastingdienst.. Als er geen btw (0% btw) wordt gerekend op de factuur, dan hoef je niets te doen.


Heeft dit antwoord geholpen?
De Belastingdienst heeft mijn aanvraag voor de btw-teruggave goedgekeurd. Wanneer kan ik de btw-teruggave verwachten?

De Belastingdienst geeft meestal binnen 12 weken een akkoord af op je aanvraag. Hierna duurt het hooguit 2 weken totdat de btw-teruggave op je rekening wordt gestort. Let wel op: in alle gevallen geldt dat je de aanvraag moet doen binnen 6 maanden na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn geplaatst.


Heeft dit antwoord geholpen?