Wat is de isolatiewaarde?

Ga jij jouw woning isoleren? Dan krijg je te maken met de Rc-waarde, Rd-waarde en de lambdawaarde van de isolatiematerialen. Wanneer je isolatiemateriaal koopt, zie je dat deze netjes op de verpakkingen worden vermeld. Deze waarden vertellen iets over de isolatiewaarde van zowel het isolatiemateriaal als van de constructie als geheel. Maar wat betekenen deze codes en welke waarde moeten ze hebben? Onderstaand lichten we een tipje van de sluier op, zodat je de juiste keuze kunt maken. 

Inhoudsopgave

Lambdawaarde van isolatiemateriaal 

De lambdawaarde, ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd, geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt. Dus hoe kleiner de lambdawaarde hoe beter het materiaal geschikt is om te isoleren. De waarde wordt opgegeven als W/mK: het warmteverlies (in watt) per meter isolatiemateriaal per graad temperatuurverschil (in graden Kelvin). De lambdawaarde is afhankelijk van het materiaal. Glaswol heeft bijvoorbeeld een lambda van 0,03 tot 0,04 en bij pur ligt de waarde tussen 0,02 en 0,03. 

De Rd-waarde van isolatiematerialen 

De Rd-waarde is een maat voor de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Deze wordt door de fabrikant berekend en aangegeven op de verpakking. De Rd-waarde is echter ook eenvoudig zelf te berekenen. Hiervoor deel je de dikte van het isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) door de lambdawaarde. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal, des te beter is de isolatie.  

De Rc-waarde van de constructie 

De Rc-waarde is een maat voor de warmteweerstand van een constructie. De Rd-waarden van de isolatiematerialen worden hiervoor opgeteld met de Rd-waarden van de constructiematerialen, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als bijvoorbeeld aanwezige luchtlagen en correcties voor bevestigingsmaterialen. De Rc-waarde wordt daarom het beste uitgerekend door een vakman. Met onderstaand lijstje krijg je een idee van de hoogte van de door het Bouwbesluit 2012 vereiste Rc-waarden voor de verschillende constructiedelen van een nieuwbouwhuis: 

  • Rc-waarde vloer 3,5 m2K/W 
  • Rc-waarde dak 6,0 m2K/W 
  • Rc-waarde gevel 4,5 m2K/W 

Isolatiewaarde van glas 

Behalve het isoleren van vloer, dak of gevel kun je ook isolatieglas laten plaatsen. De meeste huizen in Nederland zijn standaard voorzien van dubbelglas. Hiermee wordt een matige isolatie bereikt. Met HR++ glas wordt een zeer goede isolatie bereikt. Bij HR++ glas is een isolerend gas tussen de twee ruiten aangebracht. Het glas zelf is ook nog eens voorzien van een speciale coating. Het beste resultaat wordt verkregen met HR+++ of triple glas: drie ruiten met een coating, waarbij de ruimte tussen de ruiten gevuld is met een isolerend gas.  
 
De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Deze wordt ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd en geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter per seconde verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1° Kelvin. Dus hoe lager de U-waarde, des te beter is de isolatie. Voor de verschillende soorten glas zijn de U-waarden: 

  • dubbelglas: U-waarde circa 2,9 W/m2
  • HR+: U-waarde circa 1,6 W/m2
  • HR++: U-waarde circa 1,2 W/m2
  • HR+++: U-waarde circa 0,9 W/m2

Isolatiematerialen en het milieu 

Een punt dat je mogelijk in overweging wilt nemen is de belasting op het milieu. Alle materialen hebben voor- en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-voetafdruk, uitstoot van gassen, invloed op bodem en bodemleven, et cetera. Volgens MillieuCentraal kun je de onderstaande materialen vanuit milieuoogpunt het beste kiezen: 

  • voor isolatie van een schuin dak: vlasplaten en gerecyclede kleding 
  • voor na-isolatie van een spouwmuur: glaswolvlokken of HR EPS (grijs) 
  • voor gevelisolatie met een voorzetwand: een vurenhouten frame met polyester-aluminiumfolie of houtvezelplaten 
  • voor vloerisolatie onder de vloer: thermoskussens of vlasplaten 

Wat is het beste isolatiemateriaal? 

Wat voor jou het beste isolatiemateriaal is, hangt af van jouw omstandigheden. Dankzij de Rd- en lambdawaarde kun je snel zien of berekenen welke materialen het beste isoleren. Bij glas is het overduidelijk dat het triple glas het beste isoleert, maar heeft jouw gevel bijvoorbeeld geen grote glazen oppervlakten, zoals een schuifpui, dan levert het plaatsen van HR+++ glas mogelijk niet veel extra besparing op. Ook dien je rekening te houden met de kozijnen omdat triple glas zwaarder is en vaak niet in bestaande kozijnen past.

Houd er wel rekening mee dat isoleren soms meer is dan enkel isolatiemateriaal tegen het dak of op/onder de vloer plaatsen. Advies en hulp van een erkende installateur kunnen veel problemen voorkomen. Neem ook de veiligheid in acht. Met het werken met glaswol komen bijvoorbeeld vezels vrij die irritatie van huid, ogen en luchtwegen kunnen zorgen. Zorg voor de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen.  

Subsidies voor isolatie van de woning 

Voor het isoleren van je woning zijn subsidies van het Rijk (ISDE) en vaak ook bij de plaatselijke overheid beschikbaar. Deze subsidies mag je bij elkaar optellen: stapelen heet dat. Zo wordt de terugverdientijd ook weer een stukje korter. Let op: subsidies worden regelmatig gewijzigd. Je kan ook kijken op onze Subsidiehulp voor subsidies voor het verduurzamen van je woning in jouw gemeente.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Offerte aanvragen

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte.