Bosprojecten met nieuwe impact

Bosbeleid van Greenchoice

De meeste bedrijven compenseren CO2-uitstoot met CO2-certificaten. Greenchoice heeft jarenlang het gas van haar klanten ook gecompenseerd met de koop van certificaten van bosprojecten. De markt voor CO2-certificaten is meer volwassen geworden en er staan genoeg grote bedrijven in de rij voor certificaten van projecten waar wij ook aan bijdroegen. Hierom hechten wij minder waarde aan certificaten als middel om ons gas te compenseren.

Wij vinden dat we ons CO2-budget effectiever kunnen besteden door het helpen opzetten van nieuwe bos- en natuurprojecten (zowel bescherming, herstel en aanplant). Graag nemen we dan een catalyserende rol in, waarbij we proberen nog meer impact dan onze footprint helpen mogelijk maken.

Onderstaande projecten zijn projecten die we hebben helpen opzetten met onze partners.

Inhoudsopgave

Pará, Brazilië

We zijn in 2022 gestart met een samenwerking met Stichting Forest Forces. Deze stichting richt zich onder andere op het tegengaan van de illegale houtkap in het inheemse Maró-gebied in Pará, Brazilië. Dit doet Forest Forces door haar kennis van milieucriminologie toe te passen en GPS-camera’s beschikbaar te stellen. Hiermee is succes geboekt in het gebied van chief Odair “Dadá” Borari.

Als begin van de samenwerking heeft Greenchoice zonnepanelen gesponsord, waarmee de GPS-camera’s opgeladen kunnen worden. De zonnestroom moet er ook voor zorgen dat de gemeenschap minder afhankelijk wordt van fossiele brandstof, wat heel duur is in het Amazonegebied. Chief Dadá is een steeds belangrijkere stem aan het worden voor inheemse gemeenschappen en bosbescherming in de Amazone. Zoals ook te zien is in de film “The Letter” en in de film “Curupira” die op het nieuwe Waterbear platform wordt getoond. 

Kigoma - Tanzania

Het Jane Goodall Instituut beschermt chimpansees en hun leefgebieden in Afrika. In dit boomplantproject verbinden we twee chimpanseeleefgebieden in West-Tanzania met elkaar. Samen met lokale betrokkenen planten we 1,2 miljoen bomen. Met het nieuwe bos worden twee bestaande bossen verbonden, waarmee het leefgebied voor de chimpansees een stuk groter wordt. 

We werken daarbij samen met Roots & Shoots, het educatieve jongerenprogramma van het Jane Goodall Instituut. Het project verbindt 135 scholen verdeeld over vier districten. Zo worden er zoveel mogelijk kinderen en jongere generaties uit de regio betrokken en onderwezen.

De nieuwe bomen en planten zorgen ervoor dat de dieren zich gemakkelijk tussen de twee bossen kunnen verplaatsen. Met en voor de gemeenschappen uit de buurt zoeken we naar duurzame inkomstenbronnen, terwijl we ontbossing en klimaatverandering terugdringen. Door het ontwikkelen van de gemeenschap krijgt de lokale bevolking de kennis en vaardigheden om brood op de plank te krijgen. Bovendien heeft de bevolking door een betere conditie van het bos makkelijker toegang tot producten uit het bos, en slingeren de chimpansees vrolijk door.

Tavolo – Papoea-Nieuw-Guinea

Het bos van de Tavolo gemeenschap in New Britain in Papoea-Nieuw-Guinea staat onder zware druk. Alhoewel het bos, ter grootte van ruim 16000 hectare, eigendom is van lokale stammen, is het land door de overheid toegewezen als 'grootschalig landbouwontwikkelingsgebied'. Er zijn vergunningen gegeven aan een groot houtkap bedrijf zonder instemming van de lokale bevolking. In sneltreinvaart wordt het bos kaler.  

Greenchoice financiert Forcert, een lokale NGO die het bos beschermt en klimaatverandering tegengaat door duurzame CO2-vastlegging. Het speciale in dit project is dat er een fonds opgericht wordt voor de lokale gemeenschap, dat gevuld wordt met de inkomsten van de verkoop van de CO2-certificaten uit het project. Het project wordt gecertificeerd en geverifieerd door Verra (VCS & CCB)

Takken met bladeren over het water in een mangrove in Guinee-Bissau, een bosproject van Greenchoice

Guinee-Bissau

In 2020 zijn wij een samenwerking aangegaan met Wetlands International. Het eerste project in de samenwerking is een project in Guinee-Bissau dat mangrove-ecosystemen die gedegradeerd zijn geraakt, gaat herstellen. Wij financieren dit project. De impact op de natuur kost tijd, dus je moet een lange adem hebben. We schakelen Face the Future in om te controleren of de impact in de praktijk overeenkomt met die op papier. Daarnaast kunnen we die impact ook op lange termijn volgen via satellietbeelden.

Bosgecompenseerd gas

Wij noemen het gas dat wij compenseren niet CO2-neutraal. We willen jou als klant geen verkeerde prikkel geven door je het idee te geven dat het niet uitmaakt als je de thermostaat op standje sauna zet omdat je gasverbruik toch wel wordt gecompenseerd: uiteindelijk is de meest duurzame energie nog altijd de energie die je niet gebruikt!

Sinds 2021 moeten de landen waar onze projecten zich bevinden ook klimaatdoelen halen binnen het Parijsakkoord – een goede ontwikkeling. Alleen lopen we het risico de compensatie dubbel te tellen. Ook daarom noemen we het gas niet CO2-neutraal en zijn we ons gaan richten op helpen opzetten van nieuwe projecten in plaats van certificatenaankoop van bestaande projecten.

Bij Greenchoice kies je altijd voor groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor