Bosprojecten zijn nodig om CO2-uitstoot te compenseren. Die compensatie wordt verhandeld via CO2-certificaten. Greenchoice heeft zo jaren het gas van haar klanten gecompenseerd. Sinds 2021 moeten de landen waar onze projecten zich bevinden ook klimaatdoelen halen – een goede ontwikkeling. Alleen lopen we het risico de compensatie dubbel te tellen. Daarom zetten we voortaan zelf nieuwe bosprojecten op.
Het Jane Goodall Instituut beschermt chimpansees en hun leefgebieden in Afrika. In ons nieuwste boomplantproject verbinden we twee chimpanseeleefgebieden in West-Tanzania met elkaar. Samen met lokale betrokkenen planten we 1,2 miljoen bomen. Met het nieuwe bos worden twee bestaande bossen verbonden, waarmee het leefgebied voor de chimpansees een stuk groter wordt. We werken daarbij samen met Roots & Shoots, het educatieve jongerenprogramma van het Jane Goodall Instituut. Het project verbindt 135 scholen verdeeld over vier districten. Zo worden er zoveel mogelijk kinderen en jongere generaties uit de regio betrokken en onderwezen.
Het bos van de Tavolo gemeenschap in New Britain in Papoea-Nieuw-Guinea staat onder zware druk. Alhoewel het bos, ter grootte van ruim 16000 hectare, eigendom is van lokale stammen, is het land door de overheid toegewezen als 'grootschalig landbouwontwikkelingsgebied'. Er zijn vergunningen gegeven aan een groot houtkap bedrijf zonder instemming van de lokale bevolking. In sneltreinvaart wordt het bos kaler.
Greenchoice financiert Forcert, een lokale NGO die het bos beschermt en klimaatverandering tegengaat door duurzame CO2-vastlegging. Het speciale in dit project is dat we een fonds oprichten voor de bevolking, dat we vullen met de inkomsten van de verkoop van de CO2-certificaten.
De markt voor CO2-certificaten wordt meer volwassen en er staan genoeg grote bedrijven in de rij voor certificaten van projecten waar wij ook aan bijdroegen. Hierom hechten wij minder waarde aan certificaten als middel om ons gas te compenseren. Ook noemen wij het gas dat wij compenseren niet CO2-neutraal. We willen jou als klant geen verkeerde prikkel geven door je het idee te geven dat het niet uitmaakt als je de thermostaat op standje sauna zet omdat je gasverbruik toch wel wordt gecompenseerd: uiteindelijk is de meest duurzame energie nog altijd de energie die je niet gebruikt! In onze ogen kunnen wij ons CO2-budget inmiddels effectiever besteden aan het helpen opzetten van nieuwe bosprojecten. Onze eis is daarbij wel dat de kwaliteit van de projecten en de monitoring van de impact net zo goed gewaarborgd blijft als bij gecertificeerde projecten.
Greenchoice heeft de handen ineen geslagen samen met Justdiggit om natuur te herstellen in Afrika. We startten in het Maasai gebeid in Zuid-Kenia waar we een gebied zo groot als Rotterdam centrum (500 hectare) hebben vergroend. Vervolgens richten we ons op het realiseren van natuurinclusieve landbouw in de Dodoma-regio in Midden-Tanzania. Zo zetten we weer een stap op weg naar een groenere wereld.
In 2020 zijn wij een samenwerking aangegaan met Wetlands International. Het eerste project in de samenwerking is een project in Guinee-Bissau dat mangrove-ecosystemen die gedegradeerd zijn geraakt, gaat herstellen. Wij financieren dit project voor. De impact op de natuur kost tijd, dus je moet een lange adem hebben. We schakelen Face the Future in om te controleren of de impact in de praktijk overeenkomt met die op papier. Daarnaast kunnen we die impact ook op lange termijn volgen via satellietbeelden.
Al ruim 600.000 klanten gingen je voor
In de maand november 2021 is de naam De Groene Stroomfabriek veranderd naar Greenchoice Zakelijk, lees hier meer. Dit houdt in dat je voortaan naar greenchoice.nl/zakelijk wordt doorgestuurd wanneer je degroenestroomfabriek.nl bezoekt. Verder veranderd er niks, jouw inlog en gegevens van de Groene Stroomfabriek blijven ongewijzigd.
Inloggen bij Mijn Greenchoice Zakelijk (voorheen de Groene Stroomfabriek)