Bosbeleid van Greenchoice

De meeste bedrijven compenseren CO2-uitstoot met CO2-certificaten. Greenchoice heeft jarenlang het gas van haar klanten ook gecompenseerd met de koop van certificaten van bosprojecten. De markt voor CO2-certificaten is meer volwassen geworden en er staan genoeg grote bedrijven in de rij voor certificaten van projecten waar wij ook aan bijdroegen. Hierom hechten wij minder waarde aan certificaten als middel om ons gas te compenseren.

Wij vinden dat we ons CO2-budget effectiever kunnen besteden door het helpen opzetten van nieuwe bos- en natuurprojecten (zowel bescherming, herstel en aanplant). Graag nemen we dan een catalyserende rol in, waarbij we proberen nog meer impact dan onze footprint helpen mogelijk maken.

Onderstaande projecten zijn projecten die we hebben helpen opzetten met onze partners.

Kigoma - Tanzania

Het Jane Goodall Instituut beschermt chimpansees en hun leefgebieden in Afrika. In ons nieuwste boomplantproject verbinden we twee chimpanseeleefgebieden in West-Tanzania met elkaar. Samen met lokale betrokkenen planten we 1,2 miljoen bomen. Met het nieuwe bos worden twee bestaande bossen verbonden, waarmee het leefgebied voor de chimpansees een stuk groter wordt. We werken daarbij samen met Roots & Shoots, het educatieve jongerenprogramma van het Jane Goodall Instituut. Het project verbindt 135 scholen verdeeld over vier districten. Zo worden er zoveel mogelijk kinderen en jongere generaties uit de regio betrokken en onderwezen.

 

Tavolo – Papoea-Nieuw-Guinea

Het bos van de Tavolo gemeenschap in New Britain in Papoea-Nieuw-Guinea staat onder zware druk. Alhoewel het bos, ter grootte van ruim 16000 hectare, eigendom is van lokale stammen, is het land door de overheid toegewezen als 'grootschalig landbouwontwikkelingsgebied'. Er zijn vergunningen gegeven aan een groot houtkap bedrijf zonder instemming van de lokale bevolking. In sneltreinvaart wordt het bos kaler.  

Greenchoice financiert Forcert, een lokale NGO die het bos beschermt en klimaatverandering tegengaat door duurzame CO2-vastlegging. Het speciale in dit project is dat er een fonds opgericht wordt voor de lokale gemeenschap, dat gevuld wordt met de inkomsten van de verkoop van de CO2-certificaten uit het project. Het project wordt gecertificeerd en geverifieerd door Verra (VCS & CCB)

Bosgecompenseerd gas

Wij noemen het gas dat wij compenseren niet CO2-neutraal. We willen jou als klant geen verkeerde prikkel geven door je het idee te geven dat het niet uitmaakt als je de thermostaat op standje sauna zet omdat je gasverbruik toch wel wordt gecompenseerd: uiteindelijk is de meest duurzame energie nog altijd de energie die je niet gebruikt!

Sinds 2021 moeten de landen waar onze projecten zich bevinden ook klimaatdoelen halen binnen het Parijsakkoord – een goede ontwikkeling. Alleen lopen we het risico de compensatie dubbel te tellen. Ook daarom noemen we het gas niet CO2-neutraal en zijn we ons gaan richten op helpen opzetten van nieuwe projecten in plaats van certificatenaankoop van bestaande projecten.

Guinee-Bissau

In 2020 zijn wij een samenwerking aangegaan met Wetlands International. Het eerste project in de samenwerking is een project in Guinee-Bissau dat mangrove-ecosystemen die gedegradeerd zijn geraakt, gaat herstellen. Wij financieren dit project. De impact op de natuur kost tijd, dus je moet een lange adem hebben. We schakelen Face the Future in om te controleren of de impact in de praktijk overeenkomt met die op papier. Daarnaast kunnen we die impact ook op lange termijn volgen via satellietbeelden.

Bij Greenchoice kies je altijd voor groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor