Lekker warm douchen, ontspannen in bad of de afwas doen, we hebben geregeld warm water nodig in huis. In de meeste huishoudens is volgens de berekeningen van Milieu Centraal dan ook ruim 25% van het aardgasverbruik voor het verwarmen van water. Wil je hierop besparen? Hieronder vind je een aantal handige tips die niet alleen goed zijn voor je energierekening en ook nog eens waterbesparend.
Er zijn veel verschillende manieren om energie te besparen in de badkamer. Sommige tips zijn heel eenvoudig en kun je vandaag nog mee beginnen. Andere kosten een investering en moeten in jouw kostenplaatje passen.
De meest eenvoudige manier is door de temperatuur waarop je doucht of het bad laat vollopen, omlaag te draaien. Hoe lager de temperatuur, hoe meer je bespaart. Liever niet onder de koude straal? Pak er eens een douchetimer bij en krijg meer inzicht in de duur van jouw doucheritueel. Ook door korter te douchen verbruik je minder aardgas.
Heb je de keuze tussen een douche en een bad? Kies dan zo vaak mogelijk voor de douche. Gemiddeld kost een douchebeurt 60 liter warm water. Laat je het bad vollopen? Dan ben je bijna het dubbele kwijt.
Volgens het CBS heeft nog de helft van de Nederlanders een gewone douchekop (onderzocht in 2021). Toch kan een waterbesparende douchekop je water- en energieverbruik met wel 20% verminderen ten opzichte van een normale douchekop. Ruil je hem in voor je regendouche, dan bespaar je zelfs zo’n 40%. De waterbesparende douchekop laat ongeveer 7,2 liter water per minuut door. En je hoeft je geen zorgen te maken over een zwakke straal. Doordat er lucht bijgemengd wordt, blijft die lekker sterk.
Een andere handige optie is de Sanura Flatmate. Deze warmtewinningsdouche (douche-wtw) is in een handomdraai aan te sluiten op iedere standaard douchekraan. Doe jij al mee met Samen Greenchoice? Dan kun je met jouw gespaarde punten korting krijgen op een Sanura Flatmate.
Staat er een verbouwing van de douche of het huis op de planning? Dan kun je voor een aantal grotere ingrepen gaan. Kies bijvoorbeeld voor badkamerisolatie, zodat de warmte minder snel ontsnapt. Wanneer er een nieuwe douche komt, kun je een douche met warmtewisselaar overwegen. Dit soort douches maken gebruik van een innovatief systeem waarmee warm water uit wegstromend water wordt gebruikt om koud water voor te verwarmen. Dat scheelt weer werk voor je cv-ketel.
Je kunt ook een zonneboiler overwegen. Deze plaats je op je dak en wordt gebruikt om met behulp van zonne-energie je water te verwarmen. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 50% op het energieverbruik voor warm water.
Ook in de keuken kun je besparen op je warm waterverbruik. Dat kan door hele simpele kleine ingrepen, zoals de kraan korter aanzetten, maar je kunt ook grotere stappen zetten.
Je kunt water besparen door op je kraan een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer te installeren. Deze kosten een paar euro, maar je hebt de besparing zo terugverdiend. Heb je een hele nieuwe kraan? Dan is de kans groot dat er al een volumebegrenzer op zit. Neem hem bij twijfel mee naar de winkel, daar weten ze verder te helpen.
Over het algemeen is de afwas met de hand energiezuiniger dan de vaatwasser. Mits je niet de kraan de hele tijd open zet om extra te spoelen. Wil je toch liever gebruik maken van het gemak van een vaatwasser? Kies dan voor een vaatwasser met een (donker)groen energielabel, gebruik het eco-wasprogramma en spoel je vaat niet voor met warm water.
Afhankelijk van waar je woont geldt een daltarief in de avonden, maar het verschil tussen het daltarief en het normale tarief is niet heel groot. Je kunt het beste je vaatwasser overdag aanzetten, zeker wanneer je zonnepanelen of een zonneboiler hebt. Overdag is er namelijk meer groene stroom beschikbaar door zonne-energie.