Energie besparen in de keuken

Meer over besparen

Koelkast, vaatwasser of fornuis, de apparaten in je keuken verbruiken vaak best wat stroom en soms ook nog gas. Maar met kleine of grote ingrepen kun je een hoop energie besparen. We zetten een aantal tips op een rij.

Meer lezen

Je keuken en/of bijkeuken isoleren

Het is een goed advies voor iedere kamer in je huis: isolatie. Hierdoor houd je meer warmte binnen en hoef je de ruimte minder te verwarmen. Isoleren van je keuken kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door het plaatsen van isolatieplaten, isolatiefolie, vloerisolatie, dakisolatie of het goed dichten van aanwezige kozijnen. We hebben een overzicht met subsidiemogelijkheden om je keuken en bijkeuken te isoleren.

Een slimme keuken: van alle gemakken voorzien en energie besparend

Koelkasten die voedselverspilling voorkomen, lampen die uitgaan als er niemand is, koffie die klaarstaat wanneer jij dat wilt; een slimme keuken is al lang geen toekomstmuziek meer. Kijk bij ieder apparaat dat nieuw aangeschaft moet worden wat de meest besparende optie is. Koken op een inductiekookplaat zal zeker door de energietransitie steeds goedkoper worden en verbruikt geen aardgas. Ook een handige tip om stroom te besparen is het plaatsen van bewegingssensoren op je lampen. Zo brandt er alleen licht in de keuken wanneer het nodig is.

Besparen op je vriezer en koelkast

Koel gerechten helemaal af voordat ze de koelkast in gaan. Dan hoeft je koelkast minder hard te werken om het eten af te koelen en op de juiste temperatuur te bewaren. Heb je een nieuwe koelkast of vriezer nodig? Kijk dan naar het energielabel en kies voor de (donker)groene (A++ of zelfs A+++) score. Deze producten zijn soms iets duurder in de aanschaf, maar door het lage energieverbruik kan je je aanschafkosten terugverdienen.  

Praktische tips voor energieverbruik in je keuken

  • Zet je vaatwasser overdag aan
    Je vaatwasser ’s avonds aanzetten is vaak iets goedkoper, maar door hem aan te zetten wanneer de zon schijnt of de wind waait, draait jouw apparaat eerder op groene stroom dan wanneer de kolen- en gascentrales stroom opwekken.
  • Kook voor meerdere dagen
    Niet alleen kosten koken zo minder tijd, het is ook een slimme optie om energie te besparen. Je hoeft de avonden daarna minder pannen op het vuur of de inductieplaat te zetten.
  • Waterkoker i.p.v. water verwarmen op gas
    Heb je nog een gasfornuis? Kook je water dan voor gebruik met een waterkoker. Zo verbruik je meer stroom, maar minder aardgas.

Meer slimme keuzes?

Lees de verhalen van onze collega's en klanten voor allerlei tips!

Meer over besparen