Energieverbruik

  • Hoe houd ik mijn verbruik in de gaten?
  • Wat is het gemiddelde energieverbruik?
  • Hoe werkt sluipverbruik?

Wil je weten hoe het er met jouw energieverbruik voor staat? Bekijk je energieverbruik per dag, week, maand en jaar met de Greenchoice app, en vergelijk jouw gemiddeld stroomverbruik en gasverbruik met andere huishoudens. Met een slimme meter hoef je hier zelf verder niets voor te doen. Zo heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik en kosten.

Lees meer

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Jouw energieverbruik is het aantal kilowattuur stroom en kubieke meter gas dat je in een bepaalde periode hebt afgenomen van jouw leverancier. Het verbruik wordt gemeten op basis van twee meterstanden op verschillende datums, en dit kan met een slimme meter automatisch gedaan worden. Het verschil tussen die meterstanden is jouw verbruik in die periode. Met de app vergelijk je je verbruik met de rest van Nederland, gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik per huishouden.

Het gemiddeld energieverbruik is afhankelijk van allerlei factoren. Zo is het logisch dat een gemiddeld energieverbruik van 2 personen in de regel hoger is dan dat van 1 persoon. Maar let op: het verbruik is niet 2 keer zo hoog. Je moet je huis immers verwarmen en een lamp brandt net zo fel voor 1 als voor 10 personen.

Een nieuw huis is vaak beter geïsoleerd dan een oud huis. En je gemiddeld energieverbruik per maand is meestal ook lager als je woning tegen andere woningen aan ligt. Je deelt dan immers de warmte en stookt zelf minder. 

Gemiddeld energieverbruik van 2 personen

Het gemiddeld energieverbruik per jaar varieert van ongeveer 1.000 m3 gas en 2.200 kWh stroom voor een oud, klein appartement tot 2.400 m3 gas en 4.450 kWh stroom voor een oude, grote, vrijstaande woning voor gemiddeld 2 personen of meer. 

Zoals gezegd is huishoudgrootte niet de enige factor die bepaalt hoeveel je verbruikt. Woonoppervlakte, soort woning (vrijstaand, rijtjeswoning, appartement), isolatie en allerlei andere dingen beïnvloeden ook hoeveel jij en je huishouden uiteindelijk verbruiken. Het is dus goed mogelijk dat het verbruik in jouw persoonlijke situatie flink verschilt van onderstaande tabel. 

Hieronder vind je een overzicht van een gemiddeld verbruik per huishoudgrootte in Nederland.

Grootte huishouden
Stroom
Gas
1 persoon
1.500 kWh
1.100 m3
2 personen
2.500 kWh
1.300 m3
3 personen
4.000 kWh
1.500 m3
4 personen
4.500 kWh
1.750 m3
5 personen
5.000 kWh
2.000 m3
Gemiddeld
3.500 kWh
1.600 m3

Energieverbruik berekenen

Je energieverbruik berekenen is heel eenvoudig. Je hoeft hiervoor niet eens het energieverbruik van je apparaten te berekenen. Sterker nog, met de Greenchoice app zie je in een oogopslag het overzicht van je energieverbruik. Ingewikkelde sommen om je energiekosten te berekenen, zijn dus verleden tijd. 

Je energieverbruik berekenen in kWh

Greenchoice berekent je energieverbruik voor je. Jij ziet alleen het totaal in de Greenchoice app. Dat scheelt jou weer wat energie.  

Ben je geen klant van Greenchoice of heb je geen slimme meter? Ook dan kan je je stroomgebruik berekenen. De makkelijkste manier om dat te doen is via je stroom- of gasmeter. Schrijf je meterstanden op en kom later nog een keertje terug bij je meter. Het verschil tussen de standen die je hebt opgeschreven en de standen die je nu ziet is je afname.

Energiekosten berekenen 

Hoe minder stroom en gas je gebruikt, des te lager is je energieverbruik (en dus je energiekosten). Wil je weten hoeveel energie je verbruikt, zodat je een beter idee hebt van hoe hoog je energiekosten zijn? In de Greenchoice app vind je het overzicht van je energieverbruik. 

Hier pas je bovendien eenvoudig jouw termijnbedrag aan, als je ziet dat deze afwijkt van je daadwerkelijke verbruik. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan zodra je jaarlijkse energierekening op de mat valt.

Naast de gas- en elektriciteitskosten heb je ook nog te maken met de leveringskosten, netwerk- of transportkosten, kosten van de meter en belastingen. Deze gelden voor iedereen in Nederland en worden onder andere bepaald door de energieleverancier.  

Wil je weten hoe wij je maandelijkse energiekosten berekenen? Bekijk dan de video!

Energieverbruik verminderen

Wil jij extra zuinig zijn met je stroom en gas? Kijk dan naar de mogelijkheden om je gemiddeld energieverbruik te verlagen. Dat is bovendien ook nog eens goed voor je portemonnee. Het is zelfs mogelijk om geheel energieneutraal te gaan wonen. Je verbruikt dan net zo veel energie als dat je opwekt. 

Om dat voor elkaar te krijgen, is een goede isolatie essentieel. Ook vloerverwarming en een ventilatiesysteem dat warmte terugwint, helpen je gemiddeld energieverbruik per maand te verlagen.

Kies ook voor energiezuinige apparaten. Dat scheelt al gauw de helft van het energieverbruik, ongeacht of je alleen woont of met 2 of meer personen. Zo verdient de aanschafprijs van een nieuw toestel zich al snel terug.

Sluipverbruik

Veel apparaten in huis zet je nooit echt uit. In de stand-by stand gebruiken deze apparaten nog steeds stroom. Ook zijn er een hoop apparaten die uit staan met de stekker nog in het stopcontact. Ook dan verbruiken deze apparaten stroom. Dit noemen we stand-by verbruik, of sluipverbruik. Sluipverbruik is niet gevaarlijk, maar wel zonde. De apparaten gebruiken ten slotte onnodig stroom. 

Hoeveel? Dat hangt af van het energielabel en verbruik van het apparaat. Een gemiddelde televisie van 43 inch met energielabel F gebruikt al snel 80 kWh per jaar. Sluit je daar een ontvanger op aan? Afhankelijk van het soort apparaat en de actieve functies telt dat ook weer een aantal kWh op bij het totaal. Sluipverbruik zit in allerlei apparatuur waar je misschien wel helemaal niet bij stil staat. Goed om te weten dus!  

Wat zijn de grootste sluipverbruikers in mijn huis?

Het verminderen en voorkomen van sluipverbruik begint met inzicht. Kom erachter hoeveel stroom jij onnodig verbruikt en wat de grootste sluipverbruikers bij jou in huis zijn. We zetten de 7 grootse sluipverbruikers hieronder voor jou op een rijtje:

  1. Elektrische boiler
  2. Aquarium
  3. Elektrische kachel
  4. Tweede koelkast
  5. Airconditioner
  6. Televisie
  7. Decoder

Sluipverbruik verminderen of voorkomen

Zodra je inzicht hebt in waar nog winst kunt behalen zijn er een aantal dingen die je kan doen. Allereerst kan je beginnen met het echt uitzetten van apparaten. Niet alle apparaten kan je zomaar uitzetten, maar een tv hoeft bijvoorbeeld niet aan de staan als er niemand naar kijkt. 

Je maakt het jezelf gemakkelijk door meerdere apparaten op één stekkerdoos met aan-/uitschakelaar aan te sluiten. Die zet je uit met één druk op de knop zodra je de apparaten niet meer nodig hebt. Bijvoorbeeld als je naar bed gaat. 

Vind je het lastig om apparaten helemaal uit te zetten, bijvoorbeeld omdat je er niet goed bij kunt? Overweeg dan een bespaarstekker. Die plaats je tussen het stopcontact en het apparaat. De bespaarstekker schakelt de stand-by stand van je apparaat uit en gebruikt zelf nauwelijks stroom. 

Je gemiddeld energieverbruik inzien: de Greenchoice app 

Je gemiddeld energieverbruik per maand verlagen, begint met inzicht in je daadwerkelijke verbruik. Daar hebben wij de Greenchoice app voor! Hierin bekijk je makkelijk je energieverbruik.

Door je energieverbruik en jouw persoonlijke situatie te vergelijken met de cijfers in de bovenstaande tabel, krijg je een goed idee van of er op je verbruik te besparen valt.

Ligt jouw verbruik een stuk hoger dan het gemiddelde van de grootte van jouw huishouden? Ga na waar dat aan ligt en bekijk waar er te besparen valt.

Bij Greenchoice kies je altijd voor écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor