Energie en water besparen op je wasmachine en droger

Doe je de was voor jezelf of voor een gezin van vijf? Het verbruik van je wasmachine en/of droger kan per huishouden flink verschillen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het verbruik van deze apparaten maar liefst 5 procent zijn van je totale energierekening. Wil je energie en water besparen? We zetten een aantal bespaartips voor je wasmachine of droger op een rij.

Meer lezen

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Een moderne wasmachine verbruikt ongeveer 50 tot 60 liter water per wasbeurt. Er zijn meerdere tips om het waterverbruik te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld niet teveel wasmiddel. Je wasmachine heeft dan minder water nodig om het wasmiddel weg te spoelen. Ook hebben veel wasmachines een ecoprogramma, waarmee je minder water nodig hebt.

Is je wasmachine meer dan 10 jaar oud? Kijk dan of je deze kan vervangen door een exemplaar met een beter energielabel. Kies een zeer zuinige wasmachine met energielabel A (vroeger A+++). Een machine met dit energielabel verbruikt zowel minder water als stroom. 

Energie besparen tijdens het wassen

Naast water kun je ook flink stroom en/of gas besparen tijdens het doen van de was. Door op een lagere temperatuur te wassen (30 graden) hoeft het water minder verwarmd te worden en verbruik je minder stroom of aardgas. En heeft jouw machine een ecostand? Ook die zorgt voor een lager verbruik, terwijl je was nog steeds goed schoon wordt.

Is het mooi weer buiten? Overweeg je was buiten te hangen en niet in de droger te doen. Ook zijn er allerlei handige droogrekken te koop waardoor je in ieder ruimte wel was kwijt kan. Hoe minder vaak de droger aan hoeft, hoe meer je bespaart.

Wat verbruikt meer stroom: een wasmachine of een droger?

Een wasdroger gebruikt veel stroom: zo’n 1 tot 3 kWh per keer. Een wasmachine verbruikt minder: gemiddeld 0,5 kWh per wasbeurt. Maar er zijn grote verschillen tussen verschillende machines en wasprogramma’s. Zo gebruikt een ecoprogramma ongeveer 0,35 kWh.

Wil je meer inzicht in je energieverbruik en welke apparaten de meeste stroom verbruiken? Met de Greenchoice app zie je hoeveel jouw apparaten bijdragen aan je energieverbruik.

Nog meer besparen?

Denk dan eens aan isolatie of een warmtepomp. Voor veel besparende maatregelen kan je subsidie krijgen.

Doe de gratis Subsidiehulp