Wat verbruikt een wasmachine?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het verbruik van je wasmachine oplopen tot maar liefst 5 procent van je totale energierekening. Bij Greenchoice geven we je dan ook graag tips om energiezuinig de was te doen en zo ook te besparen op je energierekening. Dat begint met inzicht. Want hoeveel water verbruikt een wasmachine per wasbeurt? En hoeveel verbruikt een wasmachine aan stroom? En hoe zit dat eigenlijk met de droger? 

Inhoudsopgave

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Een moderne wasmachine verbruikt ongeveer 50 tot 60 liter water per wasbeurt. Wil je dit verminderen? Dan kan wassen met het eco wasprogramma al een stap in de goede richting zijn. Gebruik ook niet te veel wasmiddel. Bij minder wasmiddel heeft je wasmachine namelijk minder water nodig. Wil je precies weten hoeveel water jouw wasmachine gebruikt? Kijk dan op het energielabel. Op het energielabel zie je precies hoeveel water de wasmachine per wasbeurt verbruikt met het zuinige eco wasprogramma.

Is je wasmachine meer dan 10 jaar oud? Kijk dan of je deze kan vervangen door een nieuwer exemplaar met een beter energielabel. De meest inefficiënte apparaten hebben energielabel G, een zeer zuinige wasmachine heeft energielabel A (vroeger A+++). Kies je voor dit beste energielabel, dan scheelt dat zowel water als stroom. Wil je nog verder besparen op je waterverbruik in huis? Kijk dan ook naar andere manieren om water te besparen.

Wat verbruikt meer stroom: een wasmachine of een droger?

Een wasdroger gebruikt veel stroom: zo’n 1 tot 3 kWh per keer. Een wasmachine verbruikt minder: gemiddeld 0,5 kWh per wasbeurt. Maar er zijn grote verschillen tussen verschillende machines en wasprogramma’s. Zo gebruikt een eco wasprogramma ongeveer 0,35 kWh.

Wil je echt inzicht in je energieverbruik en welke apparaten de meeste stroom verbruiken? Met de Greenchoice app zie je gemakkelijk hoeveel jouw apparaten bijdragen aan je energieverbruik.

Besparen op water- en stroomverbruik van je wasmachine

Er zijn meer simpele manieren om te besparen op het verbruik van je wasmachine. Was op een lagere temperatuur en gebruik dus de ecostand van je wasmachine. Daarmee verbruikt je wasmachine minder stroom en minder water, terwijl je was gewoon goed schoon wordt. Was minder vaak door kleding meerdere dagen te dragen en alleen volle ladingen in de machine te doen. 

Nog meer besparen?

Denk dan eens aan isolatie of een warmtepomp. Voor veel besparende maatregelen kan je subsidie krijgen.

Doe de gratis Subsidiehulp