Man en dochter staan in de keuken. De man heeft de dochter opgetild. In de achtergrond staat afwas.

Gemiddeld waterverbruik

Gemiddeld waterverbruik

Het gemiddeld waterverbruik per persoon, hoeveel is dat eigenlijk? En hoe bespaar je op de kosten van water zonder daar al te veel last van te hebben? Bij Greenchoice helpen we je graag op weg met tips om te besparen op water en energie. Want door het gemiddeld waterverbruik te verlagen, dragen we samen bij aan een beter milieu.

Gemiddeld waterverbruik per jaar

In Nederland gebruiken we iedere dag gemiddeld 120 liter water per persoon. Woon je alleen, dan is het gemiddeld waterverbruik per jaar zo’n 45.000 liter. Wel wordt dat langzaam minder. Het gemiddelde waterverbruik in Nederland is in 15 jaar gedaald met ongeveer 10 liter per persoon per dag.

Afbeelding van een badkamer

Waterverbruik van een gezin

Maar waar gebruiken we al dat water nou voor? Je drinkt per persoon gemiddeld 1,5 liter water. Verder was je jezelf, je afwas en je was. En vergeet het doorspoelen van de wc niet. We spoelen daarmee iedere dag zo’n 40 liter water weg. Warm water kost daarbij nog veel meer dan koud water. Eén liter warm water kost ongeveer 50 keer zoveel energie als koud water. Door korter en minder warm te douchen en je kleding op lagere temperaturen te wassen, sla je dus twee vliegen in één klap. Zo kun je flink besparen op water en op energie.

Gemiddeld waterverbruik van je gezin verlagen

Door het leuk te maken om op water te besparen, kun je het waterverbruik van je gezin flink omlaag brengen. Ga bijvoorbeeld voor een duurzame badkamer en bespaar op je waterverbruik. Wie gaat er als eerste kort douchen? Zet een emmer klaar om het douchewater op te vangen terwijl het opwarmt. Daarmee kun je prima de planten water geven. En spotten je kinderen dat je de kraan laat lopen tijdens het scheren of tandenpoetsen? Dan moet jij hun favoriete maaltijd klaarmaken. Maar blijf natuurlijk wel gewoon je handen wassen voor het eten en na ieder toiletbezoek.