Energie besparen: Verwarming

Je kunt met je verwarming op veel verschillende manieren energie besparen. Een van de beste bespaartips is het goed isoleren van je woning, zodat je minder hoeft te stoken. Maar er zijn nog veel meer kleine en grote stappen die jij kan zetten om je verbruik omlaag te brengen. Hieronder vind je tips om te besparen op verwarming, zonder in te leveren op comfort.

Meer lezen

Alle bespaartips voor je verwarming op een rij

Of je nu vloerverwarming hebt of radiatoren, volledig elektrisch bent of nog gas gebruikt; er zijn allerlei tips om te besparen op je verwarming. Hieronder vind je alle tips op een rij. 

  • Zet de verwarming een graad lager
  • Bespaar met een (slimme) thermostaat
  • Kies de beste instelling voor je vloerverwarming
  • Radiotoren: ontlucht, zet er geen meubels tegen en plaats radiatorfolie- en ventilatie
  • Onderhoud de cv-ketel
  • Bekijk opties voor elektrische verwarming
  • Hou deuren dicht en voorkom tocht

Bespaar door de verwarming 1 graad lager te zetten

Je zorgt al voor een besparing van zo'n 7 procent door de verwarming 1 graad lager te zetten. Als je dat de hele winter doet, loopt de besparing aardig op. Hoeveel precies, hangt af van de grootte van je woning, je apparatuur en de hoe goed je huis geïsoleerd is. 

Een voorbeeld

Als je jaarlijks zo'n 900 kubieke meter verbruikt voor het verwarmen van je woning. Je in een middelgrote hoek- of tussenwoning woont van zo’n 130 m2 en je woning gemiddeld geïsoleerd is (dat zit tussen een oude en een nieuwe woning in).

Dan resulteert het met één graad verlagen van de thermostaat al in een besparing van 54 m³ gas per jaar. Op basis van de gasprijs van januari 2024 bespaar je minimaal 68 euro.

Hand op een radiatorknop

Bespaar met een (slimme) thermostaat

De thermostaat is het apparaat dat de temperatuur in je woning op peil houdt. Meet de thermostaat een koudere temperatuur in huis dan gewenst? Dan springt de verwarming aan. Zodra de ingestelde temperatuur is bereikt, gaat de verwarming weer uit. Door de thermostaat ’s nachts laag te zetten, kun je flink besparen op verwarmingskosten. Houd in de nacht voor gewone verwarming 15 graden aan en voor vloerverwarming 17 tot 18 graden. Zet de thermostaat overdag op 19 graden. Daarmee is het meestal al comfortabel genoeg.

Een slimme thermostaat helpt je nog meer met het besparen op verwarmingskosten. Ben jij van huis en staat de verwarming nog aan? Met een slimme thermostaat zet je de verwarming op afstand uit en voorkom je onnodige kosten en gasverbruik. Een slimme thermostaat kan ook – op basis van jouw woongedrag – de temperatuur automatisch aanpassen. Zo heb je er zelf bijna geen omkijken naar.

Besparen op vloerverwarming

Vloerverwarming is al een zuinig alternatief voor radiotoren, omdat de temperatuur van het water in de verwarmingsbuizen lager is dan in traditionele radiatoren. Heb je vloerverwarming? Zet de temperatuur ’s nachts op 17 tot 18 graden. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, wordt het meestal niet kouder dan 17 graden en slaat de verwarming niet aan.

Ook voor vloerverwarming is een slimme thermostaat een aanrader. Is er niemand thuis? Dan schakelt de thermostaat de vloerverwarming terug. In de zomer kun je extra besparen door de vloerverwarmingspomp die warm water door je vloer voert uit te zetten.

Haal alles uit je radiator

Verwarm jij je huis met radiatoren? Maak dan gebruik van radiatorventilatie. Die zorgt ervoor dat de warme lucht zich sneller en efficiënter verspreidt. Daardoor kost het verwarmen van de ruimte minder energie. 

Een andere tip is het gebruik van radiatorfolie. De meeste radiatoren geven overal warmte af, ook aan de buitenmuur – precies waar jij het niet wil hebben. Radiatorfolie biedt daarvoor een oplossing. De reflecterende laag van de folie zorgt ervoor dat de warmte niet naar de buitenmuur uitstraalt, maar terug de ruimte in.

Vergeet ook niet je radiotoren geregeld te ontluchten, zo worden ze weer sneller en beter warm. En plaats geen grote meubels tegen de radiotoren, zodat de warmte goed verspreid kan worden. 

Besparen door goed onderhoud van de cv-ketel

Het onderhoud van de cv-ketel zorgt voor efficiënt energieverbruik. Bespaar gas door de ketel regelmatig te ontluchten en het water bij te vullen. Een erkende monteur helpt je bij het complexere onderhoud én de juiste afstelling. Zet bijvoorbeeld de temperatuur van de ketel lager. Door hem op 50 of 60 graden te zetten (in plaats van 80 of zelfs 90 graden), bespaar je energie.

Elektrische verwarming

Wil je nog meer energie besparen? Overweeg dan een grotere investering, zoals een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht om het water in je centrale verwarming op te warmen. De warmtepomp zelf werkt op stroom, waardoor je gas bespaart of zelfs helemaal niet meer nodig hebt. Let wel op: niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit heb je nodig:

  • Goede woningisolatie
  • Een geschikt warmteafgiftesysteem, zoals vloerverwarming (radiatoren zijn minder geschikt)
  • Beschikbare ruimte voor de warmtepomp (binnen neemt een warmtepomp ongeveer evenveel ruimte in als een CV-ketel, maar voor de buitenunit is ruimte nodig in de tuin of op een plat dak.

Als je zeker wilt weten of jouw woning geschikt is, kun je altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al een moderne cv?

Heb je een vrij oude cv-ketel? Overweeg hem te vervanagen. Oude cv-ketels verbruiken veel gas, waarbij er meer energie verloren gaat. Met een nieuwe hoogrendementsketel (hr-ketel) kun je zo'n 10 procent meer energie besparen op verwarming. Deze besparing is mogelijk doordat de ketel ook gebruik maakt van de restwarmte die - in het geval van een reguliere cv-ketel - door de schoorsteen verdwijnt.

Hou deuren dicht en voorkom tocht

Niet alle tips hoeven geld te kosten. Hou de deuren in je woning vaker dicht, dat draagt ook bij aan het behouden van warmte in een kamer. Je kunt ook een deurdranger plaatsen, zo sluiten je deuren automatisch. Handig voor als je weleens vergeet de deur achter je dicht te trekken. Denk ook eens aan het plaatsen van een tochtstrip bij ramen en deuren. Ook die zorgen ervoor dat warmte beter in het huis blijft. 

Hoe ga jij besparen op verwarming?

Overweeg je te investeren in isolatie of een warmtepomp? Ontdek ons aanbod en de subsidiemogelijkheden.

Besparen op vloerverwarming

Besparen in de keuken

Besparen met 9 simpele tips