Sokken bij verwarming

Energie besparen: Verwarming

Er zijn allerlei manieren om energie te besparen: Een van de beste bespaartips voor verwarming is je woning goed isoleren. Maar ook de verwarming slimmer gebruiken, bespaart een hoop gas en geld. Besparen op de verwarming hoeft niet vervelend te zijn. Greenchoice geeft tips om te besparen op verwarming terwijl je er gewoon warmpjes bij blijft zitten.

Bespaartips om je verwarming optimaal te gebruiken

Slim gebruik maken van je verwarming kan op allerlei manieren, van handige techniek tot een bewuster leefpatroon. Als jij slimmer gebruik wil maken van je verwarming, dan helpen de volgende stappen je zeker!

  • Zet de verwarming een graad lager
  • Bespaar met een (slimme) thermostaat
  • Kies de beste instelling voor je vloerverwarming
  • Maak gebruik van radiatorfolie- en ventilatie
  • Onderhoud de cv-ketel

In dit artikel vertellen we je meer over al deze tips, zodat je er direct mee aan de slag kunt!

Besparing door de verwarming 1 graad lager te zetten

In 2007 werd de jaarlijkse Warmetruiendag geïntroduceerd. Het idee? Je zet de verwarming lager en trekt een lekker warme trui aan. Knuffelen met je lief, je (klein)kind of huisdier is toegestaan. Je zorgt al voor een besparing van zo'n 7 procent door de verwarming 1 graad lager te zetten. Houd je dat de hele winter vol? Dan loopt je besparing op verwarming al aardig op. Hoeveel? Dat hangt natuurlijk af van de grootte van je woning, je gasgebruik en de getroffen isolatiemaatregelen. In dit voorbeeld gaan we uit van:

  • Een huishouden dat jaarlijks zo'n 900 kubieke meter verbruikt voor verwarmen
  • Een middelgrote hoek- of tussenwoning
  • Een oppervlakte van zo'n 130 vierkante meter
  • Een gemiddelde mate van isolatie (tussen een oude en een nieuwe woning in).

Slechts één graad minder resulteert al in een besparing van 54 m³ gas in een jaar. Op basis van de gasprijs van het prijsplafond bespaar je zo'n 75 euro op jaarbasis.

Hand op een radiatorknop

Hoe bespaar je met een thermostaat?

Een thermostaat houdt de temperatuur in je woning op peil. Is het kouder in huis dan de gewenste temperatuur? Dan gaat de verwarming aan. Zodra je kamer de gewenste temperatuur bereikt, gaat de verwarming weer uit. Door de thermostaat ’s nachts laag te zetten, kun je flink besparen op verwarming. Houd voor gewone verwarming 15 graden aan en voor vloerverwarming 17 tot 18 graden. Zet de thermostaat overdag op 19 graden. Daarmee is het meestal al comfortabel genoeg.

Een slimme thermostaat helpt je verder met het besparen op verwarmingskosten. Ben jij van huis en staat de verwarming nog aan? Met een slimme thermostaat zet jij de verwarming ook op afstand uit en voorkom je onnodige kosten en gasverspilling. Een slimme thermostaat is ook in staat om – op basis van jouw woongedrag – de temperatuur automatisch aan te passen. Zo leef je bewuster én heb je er zelf bijna geen omkijken naar.     

Hoe bespaar je op vloerverwarming?

Vloerverwarming is relatief zuinig omdat de temperatuur van het water in de verwarmingsbuizen lager is dan in gewone radiatoren. Daardoor duurt het wel langer voordat je woning is opgewarmd. Heb je vloerverwarming? Zet dan de temperatuur ’s nachts op 17 tot 18 graden. Bij een goed geïsoleerd huis wordt het meestal toch niet kouder dan 17 graden en slaat de verwarming dus niet aan.

Een slimme thermostaat helpt je bij het reguleren van je vloerverwarming. Is er niemand thuis? Dan schakelt de thermostaat de vloerverwarming terug. Ben je ook bewust van de vloerverwarmingspomp die warm water door je huis voert. Deze pomp verbruikt energie en staat vaak onnodig aan bij warmer weer. Is de zomer weer aangebroken? Schakel dan de pomp uit en bespaar op je energierekening.

Haal alles uit je radiator

Verwarm jij je huis met radiatoren? Dan merk je dat de warmte niet altijd even goed verspreid door de ruimte. Waar ligt dat aan?

  • Een radiator heeft tijd nodig om goed warm te worden
  • Positionering onder een vensterbank belemmert de luchtcirculatie
  • Het opstijgen van warme lucht duurt lang

Gelukkig is er een oplossing: radiatorventilatie. Hiermee zorg je voor een snellere en efficiëntere luchtcirculatie in de ruimte. De warme lucht verspreidt sneller door de kamer, waardoor opwarmen minder energie vereist. Daarnaast werkt radiatorventilatie optimaal bij een lagere watertemperatuur van de cv-ketel. Je verbruikt dus ook nog eens minder energie om het water in de ketel te verwarmen.

Maak ook gebruik van radiatorfolie. De meeste radiatoren geven warmte af aan de buitenmuur – precies waar jij het niet wil hebben. Radiatorfolie biedt daarvoor een oplossing. De reflecterende laag van de folie zorgt ervoor dat de warmte niet naar de buitenmuur uitstraalt, maar terug de ruimte in.

Zorg voor goed onderhoud van de cv-ketel

Ook het onderhoud van de cv-ketel speelt een rol bij efficiënt energiegebruik. Bespaar gas door de ketel regelmatig te ontluchten en het water bij te vullen. Een erkende monteur helpt je bij het complexere onderhoud én de juiste ecologische afstelling. Zo maak je optimaal gebruik van je cv-ketel.

Gas besparen met verwarming kan op verschillende manieren

Sommige energiebesparende maatregelen zijn heel simpel te treffen. De deuren in je woning dichthouden draagt al bij aan het behouden van warmte in een kamer. Met een deurdranger sluiten je deuren automatisch; handig voor als je weleens vergeet de deur achter je dicht te trekken. Een tochtstrip bij ramen en deuren zorgt ervoor dat warmte beter in het huis blijft. Ook de verwarming die niet nodeloos aanstaat, bespaart een hoop energie. Ben jij niet thuis, of maak jij niet altijd gebruik van bepaalde ruimtes in je huis? Zorg er dan voor dat deze ruimtes niet onnodig worden verwarmd.

Wil je nog meer energie besparen? Overweeg dan een grotere investering zoals een warmtepomp. Die gebruikt warmte uit de lucht om het water in je centrale verwarming op te warmen. De warmtepomp zelf werkt op stroom en daardoor kan je op gas besparen. Let wel op: niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit heb je nodig:

  • Goede woningisolatie
  • Een geschikt warmteafgiftesysteem
  • Beschikbare ruimte voor de warmtepomp

Als je zeker wilt weten of jouw woning geschikt is, kun je altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere impactvolle maatregel op je verwarming is het vervangen van de cv-ketel. Oude cv-ketels verbruiken veel gas, waarbij er veel energie verloren gaat. Met een nieuwe hoogrendementsketel (hr-ketel) kun je zo'n 10 procent meer energie besparen op verwarming. Deze besparing is mogelijk doordat de ketel ook gebruik maakt van de restwarmte die - in het geval van een reguliere cv-ketel - door de schoorsteen verdwijnt.

Je leest het; er zijn tal van manieren om energie te besparen en duurzamer te leven. Greenchoice helpt je graag op weg.

Hoe ga jij besparen op verwarming?

Je woning isoleren? Een warmtepomp? Of toch maar de verwarming een graadje lager? Bij Greenchoice helpen we je graag besparen op energie op een manier die bij jou past. Op zoek naar nog meer tips? Lees hoe je verder bespaart op de verwarming en de rest van de energierekening. 

Inzoom op een hand die een CV-ketel bedient

Is jouw huis al klaar voor nieuwe warmte?

In 2050 is heel Nederland van het aardgas af. Dat is een grote opgave, maar gelukkig zijn er al zo'n één miljoen woningen met voldoende isolatie die zonder heel veel inspanningen duurzamer verwarmd kunnen worden. Hoe zit het met jouw huis?
Duurzaam je huis verwarmen

Besparen op vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor vloerverwarming. Want zeg nou eerlijk, wie houdt er niet van lekker warme voeten? Greenchoice vertelt je meer over wat vloerverwarming is en hoe het jou helpt om jouw huis te verwarmen en te besparen op je energierekening.
Twee mannen vervangen samen een led-lamp

7 tips voor een lagere energierekening

In huis slimmer met energie omgaan? Dat kun je structureel doen door het huis beter te isoleren of door zelf stroom te gaan opwekken. Maar ook met een aantal kleine handelingen kun je al een hoop energie besparen en je energierekening verlagen. Vooral in de winter. Wij zetten 7 simpele tips op een rij!