Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor vloerverwarming. Wij begrijpen wel waarom. Want zeg nou eerlijk, wie houdt er niet van lekker warme voeten? Daarnaast is het ook een efficiënte manier om de gehele kamer te verwarmen, omdat je niet afhankelijk bent van radiatoren die alleen langs de muur geplaatst kunnen worden. Wij helpen je graag met tips voor de ideale vloerverwarming!
Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat in de vloer verwerkt zit. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, maar het idee achter alle systemen is hetzelfde. Verwarmingsbuizen of elementen worden onder de vloer gelegd en met de stralingswarmte wordt de vloer en de rest van jouw huis verwarmd. Deze buizen of elementen werken op basis van warm water of op basis van elektriciteit. Een vloerverwarmingssysteem kan zowel op een warmtepomp als op een cv-ketel aangesloten worden.
Vloerverwarming zijn grofweg in vier categorieën te verdelen: droogbouwsystemen, natbouwsystemen, elektrische vloerverwarming en infrezen.
Droogbouwsystemen plaatsen de verwarmingsbuizen op de ondervloer, tussen voorgevormde isolatieplaten van polystyreen of piepschuim. Als wordt gekozen voor een natbouwsysteem, dan worden de buizen in een cementlaag onder de vloer geplaatst. Bij een elektrisch systeem worden matten, kabels of foliesystemen op de dekvloer gelegd. De laatste soort vloerverwarming is infrezen. Hierbij worden de verwarmingsbuizen in een bestaande dekvloer geplaatst.
Welk systeem het beste past in jouw huis is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de vloeropbouw of de ruimte die verwarmd moet worden. Een natbouwsysteem heeft tussen de 16 en 20 cm inbouwhoogte nodig, terwijl dit bij een droogbouwsysteem maar 6 cm is.
Elektrische vloerverwarming is het makkelijkst te installeren, omdat deze direct op de vloer geplaatst kan worden en geen cv-ketel nodig heeft met speciale leidingen. Dit type vloerverwarming is vooral geschikt voor ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden, omdat anders de stroomkosten te hoog zouden oplopen.
Als je kiest voor vloerverwarming, dan zijn er meerdere manieren waarop je geld bespaart. Bij systemen die werken op basis van warm water, is de watertemperatuur die nodig is voor vloerverwarming (23-45 graden) veel lager dan bij verwarming via conventionele radiatoren (75-90 graden).
Daarnaast kan je ook de temperatuur van de thermostaat 1 à 2 graden verlagen, afhankelijk van hoe goed jouw huis is geïsoleerd en warmte vasthoudt. Doordat vloerverwarming door de hele kamer ligt wordt deze gelijkmatig verwarmd. Dit in tegenstelling tot kamers met radiatoren, die leiden tot hotspots en koude plekken in een kamer. Zo bespaar je op stookkosten en is jouw energierekening elke maand een stuk lager!
We geven je graag meer tips! Met de gratis Bespaarhulp kunnen wij je advies geven precies waar je het nodig hebt.
Ga naar de Bespaarhulp