Hoe bespaar je met een warmtepomp?

Meer over warmtepompen

Met een warmtepomp bespaar je veel op je gasverbruik. Een gemiddeld vierpersoonshuishouden heeft een energieverbruik van ongeveer 1.750 m3 gas per jaar. Om het plaatje echt compleet te maken, moet je er wel rekening mee houden dat een warmtepomp elektriciteit gebruikt om te kunnen functioneren. Om te bekijken wat nu de werkelijke opbrengst van een warmtepomp is, moeten we hierbij dus ook het stroomverbruik van de warmtepomp betrekken. 

Inhoudsopgave

Stroomverbruik van de warmtepomp: COP en SCOP 

Voor het berekenen van de opbrengst van de warmtepomp wordt gekeken naar de verhouding tussen de warmteopbrengst en stroomverbruik van de warmtepomp. 

Coefficient of performance (COP) van de warmtepomp 

De prestatiecoëfficiënt (COP) van de warmtepomp is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. De COP wordt berekend door de hoeveelheid warmte-energie die de warmtepomp levert (uitgedrukt in watt) te delen door de hoeveelheid door de pomp verbruikte stroom (ook uitgedrukt in watt). De COP wordt door de fabrikant van de warmtepomp aangegeven in de specificaties. 
 
Een voorbeeld: koop je een warmtepomp met een COP van 4, dan wordt er voor elke 1 watt verbruikte stroom 4 watt warmte-energie teruggeleverd. 4 maal zo veel dus.

De COP wordt altijd aangegeven met buitentemperatuur en afgifte temperatuur. Als je verschillende warmtepompen met elkaar vergelijkt let dan goed op dat je dezelfde temperaturen gebruikt.

Seasonal coefficient of performance (SCOP) van de warmtepomp 

De COP is een vrij theoretische waarde die in het laboratorium wordt bepaald. Er wordt geen rekening gehouden met de seizoensinvloeden. De SCOP, ook wel het seizoensrendement van de warmtepomp genoemd, houdt wél rekening met de seizoensinvloeden. De SCOP neemt ook de veranderende buitentemperaturen gedurende de verschillende seizoenen en de verschillende klimaatzones in de berekening mee. Deze waarde geeft je dus een betere inschatting van de te verwachten opbrengst van de warmtepomp. Ook de SCOP wordt door de fabrikant aangegeven in de specificaties. 

Het rendement van de warmtepomp 

Het rendement van de warmtepomp is eenvoudig af te lezen aan de COP- of SCOP-waarde. Bij een COP van 4 wordt er bij een verbruik van 1 kW elektriciteit 4 kW warmte geleverd. Een rendement van 400 procent dus. Vermenigvuldig je de COP of – beter nog – de SCOP-waarde met 100 procent, dan heb je het rendement van een warmtepomp. Simpel, toch? 

Vergelijking rendement hr-ketel en warmtepomp 

Het rendement van een hr-ketel is ongeveer 95 procent, aangezien er altijd een beetje warmte verloren gaat bij afvoer van de rookgassen. Worden ook de rookgassen in de warmtewisselaar gecondenseerd, dan komt er in theorie 10 procent extra warmte vrij. Bij cv-ketels kan het rendement theoretisch maximaal 105 procent bedragen. 

Terugverdientijd: Wat levert mij de warmtepomp nu werkelijk op? 

Bij Greenchoice leveren we een hybride warmtepomp vanaf €3.000. Deze lage prijs is mogelijk dankzij de ISDE-subsidie. Daar staat een fikse besparing tegenover tot wel €500 per jaar, afhankelijk van je stookgedrag en de isolatie van de woning. Die besparing wordt alleen maar groter als de gasprijs stijgt. 

Welke soorten warmtepompen biedt Greenchoice? 

Bij Greenchoice bieden we op dit moment hybride, electric-ready en full electric oplossingen. Ook bieden we combinatiedeals aan met een cv-ketel, wanneer je kiest voor een hybride variant en je ketel aan vervanging toe is. We zoeken altijd naar de best passende oplossing bij jouw situatie.

Bekijk je opties