Radiator: besparen en toch lekker warm

Om het klimaat te beschermen, hoef je jezelf niet in de kou te laten staan. Vrijwel alle huishoudens hebben in iedere ruimte een radiator voor de verwarming. Bij Greenchoice geven we je graag tips om je huis efficiënt en duurzamer te verwarmen. Zet bijvoorbeeld de thermostaat lager en trek warme sokken aan. Daarmee bespaar je energie, net als met goede isolatie. Onderstaande tips zijn altijd toe te passen, ook als je de temperatuur niet wilt verlagen.

Inhoudsopgave

Radiator ontluchten 

De eerste tip is gratis: ontlucht je radiator regelmatig. De warmte wordt afgegeven doordat er warm water van je cv-ketel door je radiator stroomt. Als daar lucht in zit, werkt de verwarming minder goed. Je radiator ontluchten is simpel en zo gebeurd. Een ontluchtingssleutel haal je bij de bouwmarkt. Een oude doek erbij houden om het vieze water op te vangen en klaar is kees. 

Radiatorfolie 

De meeste radiatoren zijn tegen een muur geplaatst. Aan de achterkant verliezen ze daardoor relatief veel warmte. Zorg voor minder warmteverlies met radiatorfolie. Dat is een zilverkleurige folie die je achter de verwarming plakt. De warmte wordt weerkaatst in plaats van in de muren te trekken. Het vastplakken van de folie is een eenvoudige klus die je zelf doet. Een gemiddeld huishouden bespaart zo’n 10 m3 gas per jaar. Bij radiatoren die onder ramen met enkel glas staan, loopt je besparing op tot wel 50 m3 gas op jaarbasis. 

Radiatorventilator 

Wanneer je meedoet met het leuke spaarprogramma van Greenchoice koop je duurzame gadgets met korting. Zo vind je in het assortiment bijvoorbeeld een radiatorventilator. Die zorgt voor een betere verdeling van de warmte, waardoor je kamer sneller opwarmt en de cv-ketel stopt met nieuwe warmte aanleveren. Na het plaatsen van de radiatorventilatoren heb je er zelf geen omkijken meer naar. Een sensor schakelt de ventilator vanzelf aan en uit. 

Slimme radiatorknop 

Wil je niet meer zelf al die radiatoren steeds open en dicht draaien? Overweeg dan eens slimme radiatorknoppen. Daarmee zet je iedere radiator apart automatisch aan of uit. Of je laat het helemaal vanzelf doen door ze te koppelen aan een slimme thermostaat in je smart home

Bekijk hoe je verder kan besparen

Isolatie

Bespaar met isolatie tot 30% op gas
  • Bespaar op je energierekening

Warmtepomp

Duurzaam alternatief op aardgas
  • Bespaar tot €500 per jaar