Een vloer isoleren: maak ik kans op subsidie?

Subsidie voor vloerisolatie

Met het isoleren van een vloer draag je bij aan een duurzamere wereld én ben je op termijn goedkoper uit. Dat neemt niet weg dat vloerisolatie aanbrengen eerst een investering vereist. Gelukkig biedt de overheid verschillende subsidiemogelijkheden waar je gebruik van kunt maken als je ervoor kiest om je vloer te isoleren. We nemen ze hieronder met je door.

Inhoudsopgave

Welke subsidies bestaan er voor vloerisolatie?

Wist je dat je een deel van de isolatiekosten kunt opvangen met subsidieregelingen? Je kunt gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzaam Energie (ISDE). In 2022 krijg je met deze regeling tot 30% subsidie terug op de kosten. Dit geldt bij twee isolatiemaatregelen binnen een jaar, of wanneer je een maatregel combineert met een warmtepomp. Voor vloerisolatie geldt een subsidie van €11 per vierkante meter met een minimum van 20 vierkante meter. Kies je voor bodemisolatie? Dan geldt een subsidie van €6 per vierkante meter met eenzelfde minimum.

Hoe werkt de ISDE subsidie in 2022?

Met de ISDE wil de overheid woningeigenaren stimuleren om hun woning te verduurzamen. De regeling voorziet in subsidie voor tal van verduurzamingsmaatregelen, waaronder vloerisolatie. Deze subsidieregeling is in beginsel heel eenvoudig: je ontvangt een vast bedrag per maatregel of vierkante meter, in het geval van isolatie. Uiteraard zijn er enkele voorwaarden verbonden aan deze subsidie op vloerisolatie. Zo moeten er minimaal twee verschillende verduurzamingsmaatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld vloer- én muurisolatie. Ook geldt bij vloerisolatie een minimale oppervlakte van 25 vierkante meter.

Wat is de subsidie op vloerisolatie in 2023?

De overheid wil huishoudens extra stimuleren om hun woning te verduurzamen. Daarom krijg je vanaf 2023 ook voor één isolatiemaatregel subsidie. In dat geval ontvang je tot 15% van de kosten als subsidie terug. Kies je voor twee maatregelen? Dan ontvang je, net als in 2022, 30% terug. De exacte voorwaarden voor subsidie op vloerisolatie lees je op de website van het RVO.

Energiebespaarlening

Vloerisolatie verdien je, afhankelijk van de woonsituatie, binnen een paar jaar terug. Een verantwoorde investering, waar geen spaarrekening tegenop kan. Het is ook mogelijk om hiervoor een zogenoemde Energiebespaarlening aan te gaan. Dit wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds, in opdracht van de Rijksoverheid.

Een extra voordeel is dat de rente van deze regeling gunstig is. Voor huishoudens met een verzamelinkomen lager dan € 45.014 geldt zelfs 0% rente. Deze regeling is speciaal in het leven geroepen voor iedereen die zijn of haar woning duurzamer wil maken.

De Energiebespaarlening is alleen bedoeld voor eigenaren van een koopwoning, en is ook beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren: de speciale VvE- Energiebespaarlening. Klik hier voor meer informatie.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan