Samen impact maken door mangroven van Guinee-Bissau te herstellen

22 april 2021

Op de Dag van de Aarde (22 april) starten energieleverancier Greenchoice en Wetlands International, de internationale ngo die zich inzet voor het beschermen en herstellen van wetlands, een gezamenlijk project in Guinee-Bissau. Het doel: één ​​van de grootste mangrovegebieden van het land in zijn vroegere glorie herstellen, koolstof direct uit de atmosfeer verwijderen en een positieve bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit en gemeenschap.

Met meer dan 3000 km2 heeft Guinee-Bissau het op een na grootste mangrovegebied van Afrika. Veel van het gebied is echter verloren gegaan door het kappen en verbranden voor de rijstteelt. In de afgelopen jaren zijn tienduizenden hectares van deze rijstvelden verlaten, doordat boeren zijn overgestapt op cashewnotenproductie buiten de mangrovezone of naar de stad zijn gemigreerd.

Greenchoice en Wetlands International willen de mangroven herstellen. Wetenschappelijke instanties en ngo’s van over de hele wereld waarschuwen immers dat we alleen met gezonde ecosystemen biodiversiteit kunnen stimuleren, voedsel- en waterveiligheid en het levensonderhoud van mensen kunnen verbeteren en we klimaatverandering kunnen tegengaan.

Wetlands International schat dat 2500 hectare herstelde mangroves in een tijdsbestek van 30 jaar tot 1.000.000 ton CO2 kunnen opslaan in de groeiende mangrovebomen en bodem. Daarnaast verwacht de organisatie dat met de terugkeer van mangroven de diversiteit van vogels zal toenemen en de populaties van zeekoeien, dolfijnen en otters weer groeien. Ongeveer 1000 mensen zullen rechtstreeks profiteren van banen, herstelwerkzaamheden en het monitoren van de biodiversiteit.

Klimaatambitie versnellen

Voor Greenchoice maakt de samenwerking met Wetlands International onderdeel uit van een nieuwe CO2-strategie, waarmee de organisatie zoveel mogelijk impact op het klimaat, de gemeenschap en de biodiversiteit wil maken.

Al jarenlang compenseert de energieleverancier het aardgasverbruik van zijn klanten door de aanschaf van CO2-certificaten uit bestaande bosprojecten. Deze vorm van compensatie bouwt Greenchoice nu af om in plaats daarvan - samen met partners - nieuwe (bos)projecten op te starten. Met deze nieuwe projecten wil Greenchoice nog altijd evenveel CO2 vastleggen als de koolstofvoetafdruk van al het aardgas dat aan klanten wordt verkocht, maar zonder de CO2-impact via certificaten te claimen.

Ruben Veefkind, manager strategie en CO2-projecten bij Greenchoice: “Het betekent dat we de CO2-compensatie van de gasvoetafdruk van onze klanten niet langer direct kunnen aantonen, en dat er wel een voortdurende prikkel blijft voor klanten om hun uitstoot te verminderen. In plaats van zelf CO2-neutraliteit te willen claimen,  kunnen de nieuwe projecten zo bijdragen aan de inspanningen van landen om hun doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen. De urgentie van klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis vragen om actie. Dit omvat het beschermen en herstellen van ‘wetlands’ en het transformeren van de energiesector. We willen een versneller zijn, een partij die verdere klimaatactie stimuleert door nieuwe oplossingen te bedenken en onze kennis en ervaringen te delen."

Ibrahima Thiam, directeur van Wetlands International in West-Afrika: “De samenwerking met Greenchoice stelt ons in staat onze steun aan lokale gemeenschappen in Guinee-Bissau te versnellen en de rol die ze spelen bij het beheren en herstellen van de mangroven te versterken. We hopen dat het ook als leidend voorbeeld zal dienen voor overheden en bedrijven in heel West-Afrika ”.

Pieter van Eijk, hoofd van het programma ‘Kusten en Delta’s’ bij Wetlands International: “Mangroven zijn op veel manieren van vitaal belang voor de veerkracht van de planeet. Ze spelen een rol bij het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer en het bufferen van stormen en ze fungeren als kraamkamer voor de zee. We raken ze echter snel kwijt. Met Greenchoice hebben we een fantastische kans om impact te maken door ‘wetlands’ voor natuur en mensen te herstellen en te beschermen en tegelijkertijd klimaatverandering tegen te gaan. ”

Lees ook deze artikelen

Bosproject Green intelligence Nepal

26-08-2024

Voor iedereen groene stroom om de hoek

15-07-2024

Greenchoice herstelt veengebied in Mongolië

15-07-2024