Wat is energieneutraal wonen?

Een goede manier om bij te dragen aan een duurzame wereld is door energieneutraal te wonen. Hiermee beperk je de impact die je woning heeft op het klimaat. Wij leggen uit wat energieneutraal wonen is en hoe jij een van deze manieren van wonen bereikt in een nieuwe of bestaande woning.

Inhoudsopgave

Wat is energieneutraal wonen?

De definitie van energieneutraal wonen is heel simpel. Verbruik je door het jaar heen net zoveel energie als dat je woning opwekt, dan woon je energieneutraal. De energie die je gebruikt haal je uit duurzame bronnen met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook zorg je dat het huis zo weinig mogelijk energie nodig heeft, door bijvoorbeeld de isolatie goed op orde te hebben. 

Hoe maak ik mijn huidige woning energieneutraal?

Een woning moet aan een paar dingen voldoen voordat je haar energieneutraal kan noemen. Ten eerste moet de woning kunnen functioneren met zo weinig mogelijk energie. Dit betekent bijvoorbeeld dat de isolatie op orde moet zijn, zodat er minder energie nodig is om er binnen lekker warmpjes bij te zitten in de winter. Er zijn nog genoeg andere energiebesparende maatregelen mogelijk zoals: 

  • Het plaatsen van energiezuinige huishoudelijke apparaten, zoals je vaatwasser
  • Een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Vloerverwarming of lage temperatuurverwarming

Ten tweede moet de energie die je wel gebruikt wordt opgewekt worden uit duurzame bronnen, zoals water, zon en wind. Dit doe je door apparaten te plaatsen die deze energie opwekken, zoals zonnepanelen of een zonneboiler. Wist je dat er subsidies bestaan voor het verbouwen van je woning? Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Energieneutraal wonen in nieuwbouw

Ben je juist op zoek naar een nieuwe woning die energieneutraal is? Dan is dit een goed moment om te zoeken. Huizen die na 2020 opgeleverd worden, moeten van de overheid zo goed als energieneutraal zijn. Dat betekent dat ze voldoen aan de eisen die we hierboven hebben benoemd. Het fijne hieraan is dat je maandelijks een lagere energierekening hebt, doordat je in principe zo goed als alle benodigde energie zelf opwekt. 

Benieuwd waar jij kan starten? Doe de Bespaarhulp!

Naar de Bespaarhulp