Verbruik vaatwasser

Wat is het verbruik van je vaatwasser? En wat is beter: met de hand afwassen of de vaatwasser aanzetten? Bij Greenchoice helpen we je graag om voor een duurzame oplossing te kiezen die het beste bij jou past. Soms is dat al zo eenvoudig als de ecostand van je vaatwasser gebruiken. Want duurzaam hoeft niet ingewikkeld te zijn. In dit artikel geven we je graag tips om zo milieuvriendelijk mogelijk de vaat te wassen.

Lees meer

Wat is het waterverbruik van je vaatwasser?

Een moderne vaatwasser gebruikt gemiddeld 9 tot 13 liter water per keer. Oudere modellen verbruiken makkelijk het dubbele aantal liters, en zijn dus een stuk minder zuinig. Wil je precies weten hoeveel water jouw vaatwasser per beurt verbruikt? Kijk dan op het energielabel van je vaatwasser. Op het energielabel staat vermeld wat het verbruik is per 100 wasbeurten.

Is het tijd voor een nieuwe vaatwasser? Kies dan voor een afwasmachine met een gunstig energielabel (energielabel A), want die verbruiken het minste water. Wil je verder in huis minderen op je waterverbruik? Lees hier over nog meer manieren om te besparen op je waterverbruik.

Stroomverbruik van je vaatwasser

Een afwasmachine verbruikt gemiddeld 0,8 tot 1,1 kWh per wasbeurt. Een vaatwasser is daarmee verantwoordelijk voor gemiddeld 10 procent van je stroomverbruik. Vooral het water verwarmen kost veel stroom. Op het energielabel vind je het precieze stroomverbruik van jouw vaatwasser in watt. Besparen op je stroomverbruik? Gebruik dan de ecostand van je vaatwasser. Het energieverbruik is bij gebruik van deze stand het laagst.

Besparen op het stroom- en waterverbruik van je vaatwasser

Naast het gebruiken van de ecostand van je vaatwasser zijn er nog andere manieren om te besparen op het stroom en waterverbruik.

  1. Houd de machine en het filter goed schoon, zodat je vaatwasser efficiënt kan blijven schoonmaken.
  2. Het is niet nodig om je vaat voor te spoelen. Een goed werkende vaatwasser zal de vaat ook zonder voorspoelen goed reinigen.
  3. Heb je een aangekoekte pan overgehouden aan het koken? Week deze dan eerst met koud water.
  4. Vul de vaatwasser helemaal voordat je het apparaat aanzet, zo maak je optimaal gebruik van je vaatwasser.

Wat is beter: met de hand afwassen of de vaatwasser gebruiken?

Is het dan beter voor het milieu om je vaat met de hand af te wassen? Dit hangt af van de manier waarop jij je vaat met de hand afwast. Een handafwas verbruikt veel minder water (ongeveer 3 liter) en circa 60 procent minder stroom, vooral als je een teiltje gebruikt en een zonneboiler hebt die het water verwarmt. Maar laat je de warmte kraan lopen tijdens het afwassen? Dan is het beter om van je vaatwasser gebruik te maken.

Meer energie besparen in je huis?

In de keuken

Je wasmachine

Het verbruik van je vaatwasser verminderen?

Dit begint met inzicht in je gebruik.

Download Mijn Greenchoice

Download de Greenchoice app en krijg vandaag nog inzicht in je energieverbruik.