Jouw warmtepomp onderhouden

Meer over warmtepompen

Een warmtepomp heeft onderhoud nodig, net als elk ander apparaat. Het voordeel van een warmtepomp is dat deze onderhoudsarm is. Het periodiek onderhoud is meestal niet meer dan een inspectie van de installatie. Als richtlijn voor het uitvoeren van een periodiek onderhoud wordt over het algemeen 2 jaar aangehouden, maar het beste is natuurlijk de richtlijn van de fabrikant aan te houden. Door aan de warmtepomp onderhoud te laten uitvoeren, verleng je de levensduur van de installatie aanzienlijk. Zo behaal je nóg meer voordeel!

Meer lezen

Voordelen van onderhoud

Laat je jouw warmtepomp conform de specificaties van de fabrikant onderhouden, dan ben je verzekerd van: 

  • een veilige werking van de installatie
  • een hoger rendement gedurende de gehele levensduur
  • lagere onderhoudskosten, doordat dure reparaties tijdig worden voorkomen
  • een langere levensduur van de warmtepomp

Wat is de levensduur van een warmtepomp? 

Dat hangt natuurlijk af van het type warmtepomp. De in Nederland meest gebruikte warmtepomp is de hybride lucht-water-warmtepomp, die er samen met je cv-installatie voor zorgt dat je er lekker warmpjes bijzit. De gemiddelde levensduur van deze warmtepomp ligt tussen 15 en 20 jaar, mits deze is geïnstalleerd door een erkende installateur. Met installatie door een erkende specialist weet je zeker dat je het maximale uit de warmtepomp haalt. Voor het verkrijgen van een subsidie is dit zelfs verplicht.

Waarom is onderhoud belangrijk? 

De reden waarom periodiek onderhoud aan jouw warmtepomp belangrijk is, is eigenlijk dezelfde als de reden waarom je regelmatig jouw cv-installatie laat controleren: een veilige werking van de installatie en het voorkomen van storingen en dure reparaties door achterstallig onderhoud. Elk apparaat waarin zich bewegende onderdelen bevinden, is namelijk onderhevig aan slijtage. 
 
Een warmtepompinstallatie bevat een compressor en dat is tevens het onderdeel dat het meest onderhoudsgevoelig is. De levensduur van deze compressor is mede afhankelijk van het aantal draaiuren en het aantal start/stop-momenten. Tijdens het reguliere onderhoud worden, mocht het nodig zijn, aan slijtage onderhevige onderdelen tijdig vervangen, waardoor je potentiële storingen aan de installatie voorkomt. 

De hybride warmtepomp en het onderhoud 

De hybride warmtepomp geeft de warmte af aan jouw cv-installatie. Is het koud, dan wordt de cv-ketel bijgeschakeld. Daarom wordt het onderhoud van de warmtepomp vaak gecombineerd met de onderhoudsinspectie van de cv-installatie. Tijdens het onderhoud van de warmtepomp wordt niet alleen de compressor geïnspecteerd, maar worden ook de warmtewisselaars schoongemaakt en gecontroleerd op lekkages, en wordt het koudemiddel nagelopen. Zo wordt een zo goed mogelijk rendement behouden. 

Warmtepomp en onderhoud: wat zijn de kosten? 

De onderhoudskosten zijn afhankelijk van de grootte van de installatie en de firma die het onderhoud uitvoert. Kies in ieder geval voor een erkende installateur om het onderhoud uit te voeren. Overweeg het afsluiten van een onderhoudscontract, zodat de installateur zelf contact met je opneemt als de installatie weer aan een inspectie toe is. Heb je een hybride installatie? Combineer dan het onderhoud met het onderhoud van je cv-ketel. Dat is vaak iets voordeliger. 

Tip: onze partners kunnen het onderhoud verzorgen. Vraag hiernaar in het aanvraagproces met onze adviseurs.

Meer over warmtepompen?

Lees dan verder! We helpen je graag.

Lees meer