Onze megabatterij geeft jou volop energie

25 april 2024

Onze nieuwe megabatterij geeft jou volop energie

Bij Greenchoice staan we nooit stil. We innoveren continu om aan een toekomstbestendige energietransitie bij te dragen. Daarom werken we nu met trots aan een uitdagend project: het plaatsen van een nieuwe megabatterij voor de opslag van groene stroom. Met deze megabatterij zetten we opnieuw een grote stap richting een stabieler en duurzamer energiesysteem in ons land. Maurice Koenen (director Sourcing & Portfoliomanagement) neemt je mee naar het Zuid-Hollandse Hartelkanaal om te laten zien wat daar precies gebeurt.

Met opgestroopte mouwen werken collega's dag in dag uit aan het project van het jaar: een nieuwe megabatterij met een capaciteit van 20MW/40MWh. "De energietransitie is in volle gang en we zijn met z'n allen goed bezig. Zo goed dat Nederland inmiddels wereldkampioen zonnepanelen per hoofd van de bevolking is. Dit mooie resultaat betekent ook dat we bij Greenchoice onze verantwoordelijkheid moeten pakken. We willen zo goed mogelijk omgaan met alle opgewekte stroom". Zes jaar geleden plaatsten we al succesvol een megabatterij voor de opslag van groene stroom bij windmolenpark Hartelkanaal in Zuid-Holland. En nu is het dus tijd voor een vervolgproject.

Minder groene stroom verloren

Op sommige momenten wordt er meer stroom via wind en zon opgewekt dan we op dat moment nodig hebben. Maar als de zon niet schijnt en er minder aanbod is, zoals ‘s avonds of in de winter, willen we ook zorgeloos elektrisch kunnen koken en onze wasjes kunnen draaien. Om op elk moment van de dag in te kunnen spelen op vraag en aanbod en te zorgen dat er minder groene stroom verloren gaat, is grootschalige batterijopslag nodig. 

Het is een fascinerend proces, vindt Maurice: "Is er wind voorspeld om 11.00 uur, maar komt die pas een uur later, dan zetten wij onze batterij met opgeslagen stroom aan om huishoudens van energie te voorzien. Uiteindelijk voeden we de batterij dan weer op het moment dat de wind wél komt", legt hij uit. Het streven is om straks 24/7 groene stroom te kunnen leveren aan de klant, want de behoefte aan flexibiliteit blijft groeien. "En hoe meer opgeslagen groene stroom, hoe beter", glimlacht Maurice.  

29 miljoen wasbeurten

Wat betekent 20MW/40MWh eigenlijk in de praktijk? Maurice maakt het graag inzichtelijk. "20MW is het vermogen en 40MWh is de energie die erin zit. Met 20 megawatt kunnen we 4 miljoen iPhones tegelijk opladen. Met de 40 megawattuur die we dagelijks kunnen opslaan, kunnen er jaarlijks 29 miljoen wasjes gedraaid worden.

Blik op de toekomst 

Terwijl de eerste voorjaarszonnestralen zich laten zien, kijkt Maurice vooruit. De planning is om de megabatterij na de zomer te kunnen opleveren. Van tekentafel naar ingebruikname is een lang traject waarbij het draait om expertise, veiligheid en kwaliteit. Door het eerdere pilotproject met de batterij van 10 megawattuur hebben we de ervaring opgedaan om nu snel en kundig te kunnen schakelen. "We willen in de komende jaren nog veel meer opslag realiseren. Zo kunnen we fluctuaties in het energienet beter opvangen en uiteindelijk steeds meer groene stroom op het net zetten." 

Betaalbare energienota

Wat merken onze klanten hiervan? "Doordat we het energienet ontlasten met deze flexibiliteit en anticiperen op weersveranderingen, kunnen we de kosten lager houden voor de klant." Dat is geen overbodige luxe in deze tijden van hoge energienota's. "We willen de energietransitie voor en van iedereen maken. Hier dragen dit soort innovaties enorm aan bij", licht Maurice toe.

Lees ook deze artikelen

Greenchoice en Isolatie.com

02-10-2024

Anders kijken naar natuur door wffr films

24-09-2024

jongeren warm maken voor lokale energie

17-09-2024