Prijsplafond en jouw tarieven

De tarieven van het prijsplafond, €1,45 per m³  gas en €0,40 per kWh stroom gelden tot aan de verbruiksgrens van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas voor 2023, volgens de dagelijkse verdeling. Daarbij is de berekening van het maximale verbruik voor prijsplafond gedurende 2023 in tweeën verdeeld: het eerste deel van 1 januari 2023 tot aan de jaarnota en het tweede deel na de jaarnota tot en met 31 december 2023.

Over de periode van 1 januari tot het moment van je jaarnota wordt gekeken naar het gewogen gemiddelde tarief. Valt dit onder het prijsplafond? Dan is het prijsplafond voor jou niet van toepassing.

Valt dit boven het prijsplafond? Dan betaal je tot de verbruiksgrens van die periode maximaal €0,40 per kWh voor stroom en maximaal €1,45 per m³ voor gas inclusief belastingen en btw. Ditzelfde geldt voor de tweede periode; het moment van je jaarnota tot en met 31 december 2023.

Vast contract

Heb je een vast contract? Dan konden jouw contracttarieven lager zijn dan de tarieven van het prijsplafond. Het prijsplafond was dan niet voor jou van toepassing. Waren jouw contracttarieven (inclusief overheidsheffingen en btw) in 2023 hoger dan de tarieven van het prijsplafond? Dan golden voor jou in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot aan de verbruiksgrens.

Variabel contract

Als jouw variabele tarieven in 2023 hoger waren dan de tarieven van het prijsplafond, dan golden de tarieven van het prijsplafond tot aan de verbruiksgrens. Over het verbruik dat boven de grens uitkomt die de overheid heeft vastgesteld, betaal je je contracttarieven.

Variabele tarieven wijzigen meerdere keren per jaar. Kwamen de tarieven onder de tarieven van het prijsplafond te liggen? Dan betaalde je uiteraard de lagere variabele tarieven.